Skip to content

CANICULA continuă inclusiv duminică. Temperaturi de până la 42 de grade în 12 județe din vestul țării

Meteorologii au anunţat temperaturi de până la 42 de grade în 12 judeţe din Vestul ţării, unde este în vigoare codul roşu de caniculă. Restul ţării rămâne sub incidenţa codului portocaliu de caniculă, în Bucureşti fiind anunţate temperaturi cuprinse între 36 şi 39 grade. În ultimele două zile, doi oameni au murit, iar sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri după ce li s-a făcut rău din cauza căldurii, informează Mediafax.

COD ROŞU: Duminică (6 august), valul de căldură va persista, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade. În judeţele Mehedinţi şi Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40…41 de grade.

COD PORTOCALIU: În Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi a Transilvaniei, precum şi în nordul şi estul Olteniei şi în sudul Crişanei, temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 şi 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

COD GALBEN: În nord-vestul şi nordul ţării şi local în zonele de munte, disconfortul termic va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în jurul valorii de 35 de grade.

Meteorologii atrag atenţia că în a doua parte a zilei de duminică (6 august) şi în noaptea de duminică spre luni vor fi averse torenţiale, însoţite de frecvente descărcări electrice, grindină şi vijelii, în special la munte, în nord-vestul şi nordul teritoriului, iar în cursul zilei de luni (7 august) mai ales în jumătatea de nord.

Vremea caniculară se va menţine şi pe parcursul săptămânii viitoare, mai ales în zonele de câmpie.

Un bărbat din Iaşi a murit din cauza expunerii la căldură, el fiind găsit pe câmp când deja prezenta convulsii, cu o temperatură de 42 de grade. Un alt ieşean este în stare critică la spital, după ce a muncit pe câmp în condiţii de caniculă. Progonsticul este rezervat.

La Galaţi, un bărbat de 60 de ani a murit, joi, din cauza caniculei, omul căzând pe stradă în faţa blocului în care locuia. Cadrele medicale SMURD i-au acordat primul ajutor, dar nu l-au putut resuscita.

Temperatura resimţită la sol poate depăşi 60 de grade Celsius, în anumite zone ale ţării existând valori care depăşesc limitele înregistrate de când se fac măsurători, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).