Skip to content

ATENȚIE! Dacă circuli fără ITP în Italia, riști să-ți fie confiscată mașina

Toate vehiculele aflate în circulație trebuie să funcționeze bine, asigurând siguranța conducătorilor lor, dar și a pasagerilor sau a conducătorilor/pasagerilor altor vehicule. Suplimentar, sunt controlate emisiile de noxe și nivelul de poluare fonică.

Codul rutier din Italia stipulează, la articolul 80, ca fiecare vehicul să fie supus unei inspecții, în cadrul căreia să se verifice funcționarea sistemelor importante ale vehiculului, precum sistemul de frânare, sistemul de iluminare, semnalizarea, starea pneurilor etc.

Punerea în circulație a unui vehicul fără inspecția tehnică periodică valabilă duce la aplicarea de măsuri punitive, ce pot ajunge până la confiscarea vehiculului.

Ce este inspecția tehnică

Inspecția tehnică este o verificare periodică a vehiculelor, pentru a se vedea dacă ele corespund regulilor conținute de Codul rutier și dacă prezintă siguranță la deplasare pentru participanții la trafic. Aceste verificări sunt efectuate de către operatori specializați și în cadrul unor ateliere autorizate de către Direcția generală pentru Vehiculele Civile (Motorizzazione civile) sau Ministerul Transporturilor.

Aceste verificări urmăresc aspecte precum: siguranța, poluarea fonică și noxele. În general, inspecția vizează sistemele de frânare, de direcție, integritatea parbrizului și a oglinzilor, centurilor de siguranță, sistemele de iluminare și semnalizare, nivelul de poluare fonică, noxele, dar și elementele de identificare ale vehiculului, precum seria autovehiculului și numărul de înmatriculare. Unele verificări (sistemele de frânare, noxele etc.) necesită standuri speciale și chiar demontarea unor elemente, în timp ce altele se efectuează vizual.

În urma verificării tehnice și în cazul în care vehiculul corespunde normelor în vigoare se aplică pe talon o etichetă care atestă efectuarea inspecției. În cazul în care autovehiculul nu corespunde din punct de vedere tehnic, se dispune remedierea deficiențelor sesizate și, ulterior, se reia procesul de verificare.

Intervale de verificare

Intervalele la care se face inspecția diferă în funcție de tipul autovehiculului. Astfel, pentru un autoturism (cu un număr de locuri mai mic de nouă) sau un autovehicul cu masa totală mai mică de 3,5 tone, revizia se face la patru ani de la prima înmatriculare, apoi se face din doi în doi ani.

Autovehiculele destinate transportului de persoane, care au mai mult de nouă locuri și cele cu masă totală autorizată de peste 3,5 tone trebuie să facă revizia la intervale de un an. Aceeași regulă se aplică taxiurilor, ambulanțelor, vehicule uzate destinate închirierii (mașini de epocă pentru nunți și alte ocazii).

Cât costă inspecția

În funcție de atelierul care face inspecția tehnică, prețul ei poate varia între 45 și 65 de euro. Aceste prețuri sunt cele ale inspecției inițiale și nu conțin și eventualele reparații sau înlocuiri de repere necesare în urma constatării unor nereguli la autovehiculul inspectat.

Inspecția tehnică periodică se poate face pe toată durata lunii în care a fost făcută anterioara inspecție sau luna în care a fost vândută mașina. De exemplu, dacă anterioara verificare a fost făcută la începutul lunii octombrie, să spunem pe 2 octombrie, posesorul mașinii poate efectua inspecția acesteia până la sfârșitul lunii, mai exact până pe data de 31 octombrie. În cazul depistării unor nereguli la autovehicul, proprietarul nu beneficiază de o prelungire a valabilității termenului verificării anterioare, ci are la dispoziție perioada până la sfârșitul lunii.

Sancțiuni pentru circulația fără inspecție valabilă

Sancțiunile pe care le aplică poliția în cazul identificării unor autovehicule fără verificare tehnică în termen sunt cuprinse între 168 și 674 de euro, aceste valori majorându-se în cazul recidivei, și anume în cazul în care în talonul mașinii nu apare o inspecție tehnică anterioară, adică în total lipsesc două verificări tehnice, și în cazul în care dreptul de circulație al mașinii fusese deja suspendat pentru neefectuarea inspecției periodice.

În cazul abaterilor repetate, se poate aplica o amendă cuprinsă între 1.941 și 7.767 de euro la care se adaugă și imobilizarea mașinii timp de 90 de zile. În cazuri extreme se poate ajunge până la confiscarea autovehiculului, potrivit avocatnet.ro.