Skip to content

UMBRA BARONILOR pe drumurile județene din Caraș – Severin

Unul dintre cele mai sărace ale României, denumit de procurori Mica Sicilie, condus mult timp cu mână de fier, județul din sud-vestul țării se caracterizează printr-o corupție generalizată, dovadă fiind și condamnările foarte multor primari. Investițiile din județ sunt la pământ și din cauza infrastructurii precare.

Ghinion de începător 

Fostul președinte al Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, cunoscut drept Ayatollahul, a stăpânit județul până aproape de condamnarea sa, în 2016, la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar legat alegerile din 2014. Coinculpat în dosar a fost vicepreședintele de atunci al Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni, condamnat la închisoare într-un alt dosar.

Sistemul păstorit de Frunzăverde și oamenii lui au lăsat brazde adânci în județ, inclusiv în drumurile județene a căror stare este deplorabilă din cauza încrengăturilor dintre politicienii locali și așa-ziși oameni de afaceri care au primit contracte pentre reabilitarea șoselelor. Unul dintre cunoscuții județului în materie de drumuri este Valentin Armașu.

Drumul Județean 571 Sasca Montană

În mai 2015, Ionesie Ghiorghioni a fost prins în flagrant de procurorii DNA când primea mită de 20.000 de lei pentru atribuirea unui contract de la soția omului de afaceri Valentin Armașu. Fiul unui cunoscut bișnițar din Reșița, Armașu și-a început cariera în lumea afacerilor după ce a muncit o vreme, prin anii ’90, în Germania.

Avântul l-a cunoscut prin intermediul socrului său, Sevastian Armașu, firmele pe care le-a înființat devenind treptat abonate la bani publici. Cele mai cunoscute sunt Camand Impex și Polmar Construct menționate în 2013 într-un dosar al DIICOT în care Armașu a fost reținut de procurori pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, fals şi spălare de bani.

Conform anchetatorilor, în cea mai mare parte a activităţii infracţionale gruparea a acţionat în contextul unor contracte vizând lucrări publice, ale căror costuri erau supraevaluate, iar diferenţa între costul real şi cel trecut în contract trebuia acoperită cu documente pentru a se obţine plata lucrării de la beneficiarul lucrării.

Așa cum reiese din rechizitoriu, Camand Impex câştiga o licitaţie de reabilitare a unui drum public, apoi subcontracta lucrarea către Polmar Construct Serv  SRL care înregistra în evidenţa contabilă facturi emise de societăţi fantomă din Strehaia.

Polmar  vira contravaloarea lucrărilor în conturile bancare ale societăţilor fantomă, apoi banii erau ridicaţi în numerar de persoane împuternicite de societăţile fantomă, iar după reţinerea comisionului, suma era restituită liderului grupării sau unor persoane desemnate de acesta.

Valentin Armașu este judecat pentru spălare de bani

Cu toate că Armașu era un bun amic al lui Sorin Frunzăverde, firmele sale nu câștigau grosul lucrărilor din județ, pentru că Ayatollahul avea alți favoriți. Așa s-a ajuns la denunțul făcut de soția omului de afaceri împotriva vicepreședintului de atunci al Consiliului Județean, Ionesie Ghiorghioni.

De la Mediu la Drumuri

O legătură puternică pare să se fi închegat între Valentin Armașu și Corina Pascotă, director executiv al Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat a Județului Caraș – Severin. Corina Pascotă a ajuns în această funcție în 29 decembrie 2015 după ce și-a cerut transferul în interes de serviciu de la Garda de Mediu unde fusese numită comisar șef. Între 2007 și 2011 ea a fost directorul Serviciului Public Direcția de Adminstrare a Domeniului Public din cadrul Primăriei Caransebeș, perioadă în care Camand Impex, aflată acum în insolvență, era preferată când venea vorba de drumuri.

În 2016, președintele CJ Caraș – Severin, spunea că au fost puțini bani pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor județene. Interesant este că mai multe contracte de întreținere a drumurilor au fost atribuite firme Eco Bau Parc, al cărei patron este judecat alături de Armașu în dosarul de spălare de bani instrumentat de DIICOT. Următorul termen al acestui dosar, aflat la Curtea de Apel București, este pe 29 septembrie.

În martie 2017 s-a înființat în cadrul Consiliului Județean o nouă direcție, condusă de un fin de-al lui Frunzăverde, care să administreze drumurile județene, astfel încât direcția condusă de Corina Pascotă nu mai are de-a face cu reabilitarea și întreținerea acestora.

Pentru repararea drumurilor județene, multe dintre ele reabilitate în trecut de firmele controlate de Armașu, s-au alocat zeci de milioane de lei în 2017, dar acest lucru nu se vede în teren. Drumurile din Caraș – Severin sunt într-o stare atât de jalnică, încât abia se poate circula, fapt care a dus la scandaluri în ședințele CJ și revolte în stradă.

Anul acesta, localnicii din Sasca au protestat împotriva celor care se ocupă de starea drumurilor. Corupția ucide și asta se vede cel mai bine în numărul mare de accidente rutiere care au avut loc pe drumurile județene din Caraș – Severin.

Caraș-Severin: Bătrân păcălit că s-au schimbat banii și lăsat fără aproape 14.000 de lei și zece galbeni

Crime înfiorătoare în CARAŞ-SEVERIN: Un bărbat şi-a ucis bebeluşii şi i-a îngropat sub o stâncă

Pensionari italieni, înșelați de o îngrijitoare din Caraș-Severin: „Am avut încredere în ea și am pierdut 30.000 de euro”