Skip to content

Numai românii calificați vor mai avea acces pe piața britanică a muncii. Iată planul elaborat de Marea Britanie

Europenii nu vor mai putea avea acces în Marea Britanie numai cu cartea de identitate, din 2019 va fi obligatoriu pașaportul, potrivit unui plan al guvernului britanic. De asemenea, se are în vedere ca persoanele care vor fi identificate drept ”super calificate” să poată face cerere pentru a rămâne cinci ani, în timp ce celelalte vor primi permise numai pentru doi ani

Guvernul britanic a pus la punct un plan pentru a pune capăt libertății de circulație a imigranților din țările Uniunii Europene în căutarea unui loc de muncă care nu au calificări înalte. Practic se dorește selectarea și alegerea numai celor mai buni pe care UE îi poate oferi, dar și să se dea britanicilor prioritate pe piața muncii.

Planul prevede și limitarea reîntregirilor familiale după ce se va încheia procesul de ieșire a Londrei din UE, pe 29 martie 2019, existând riscul ca multe familii să fie divizate. Astfel, vor fi primiți numai partenerii și copii cu vârsta sub 18 ani.

Noutăți sunt și pentru simplii turiști: cei care vor dori să calce pe teritoriul britanic vor trebui să aibă pașaport, nu vor mai fi acceptate, de exemplu, cărțile de identitate românești.

Informațiile au fost publicate de The Guardian, care a intrat în posesia unui document al ministerului britanic de Interne, datat august 2017, de 82 de pagini, în care se arată cum intenționează guvernul să gestioneze fluxurile de imigranți din UE după BREXIT.

Însă în acest document se face și precizarea că este vorba numai de propuneri care vor fi supuse analizei miniștrilor și care vor face subiectul negocierilor cu UE.