Skip to content

Klaus Iohannis: „Violența împotriva oricărei femei este gravă și inacceptabilă.”

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 11 decembrie, un mesaj în cadrul seminarului internațional “Identificarea, definirea și eliminarea violențelor împotriva femeilor”, organizat de Ambasada Franței în România, la Universitatea de Arhitectură “Ion Mincu” din București.

Mesajul a fost prezentat de către doamna Diana Loreta Păun, Consilier de Stat – Departamentul Sănătate Publică.

“Violența îndreptată împotriva femeilor este o problemă care necesită o mai mare preocupare a societății și o atenție sporită în spațiul public din România. De-a lungul istoriei, pentru manifestările violente s-au folosit multiple justificări, bazate pe atitudini culturale, pe credința că femeile nu sunt egale cu bărbații. Am depășit însă vremurile în care ne puteam ascunde după concepte învechite despre viața de familie pentru a legitima violența domestică.

Am menționat familia deoarece, în cele mai multe cazuri, violența împotriva femeilor se manifestă în spatele ușilor închise, acasă, locul care ar trebui în mod normal să fie asociat cu siguranța deplină.

Indiferent de natura acestei violențe, aceasta nu are scuză și nu trebuie să fie acceptată în virtutea vreunei tradiții sau ascunsă din dorința de a păstra imaginea familiei nepătată. Casa și familia trebuie să fie spații sigure, nicidecum un loc al hărțuirii fizice și psihice.

Din nefericire, violența domestică nu este întotdeauna luată în serios în societate. Pentru protejarea femeilor împotriva violenței domestice, este nevoie atât de implicarea autorităților publice, cât și de vigilența fiecărui cetățean.

Nu doar justiția și poliția trebuie să lupte împotriva violenței de gen. În multe cazuri, este necesară intervenția hotărâtă și decisivă a comunității, care trebuie să conștientizeze faptul că violența împotriva oricărei femei este gravă și inacceptabilă.

Aici, școala joacă un rol important. Toți elevii ar trebui să învețe că violența de gen nu este justificată sub nicio formă, în niciun context posibil. Elevele ar trebui, de asemenea, să cunoască instrumentele legale sau de altă natură prin care se pot proteja de violență.

Din nefericire, lupta pentru eliminarea violenței împotriva femeilor este una de durată, o luptă care trebuie purtată constant și cu determinare. Merită să luptăm pentru fiecare viață schimbată în bine.

Flagelul violenței domestice care se desfășoară nestingherit în multe locuințe din satele și orașele României nu mai poate fi ignorat și tolerat. Violența împotriva femeilor și modul în care poate fi prevenită sau stopată ar trebui să devină un subiect central pe agenda dezbaterilor din spațiul public românesc. Dar, mai ales, să devină un subiect de care nu fugim, ci pe care îl tratăm cu seriozitate.

Vă mulțumesc și urez succes tuturor celor care luptă pentru eradicarea acestui fenomen nefast pentru noi toți!”

Foto: www.facebook.com/klausiohannis

Afacere mortală cu medicamente. Distribuitorii farma fac profit pe seama bolnavilor incurabili