Skip to content

Aproape 82% dintre italieni își caută un loc de muncă apelând la prieteni și rude

Potrivit datelor Eurostat privind metodele utilizate pentru găsirea unui loc de muncă, în al treilea trimestru din 2017 procentul persoanelor din Italia care au declarat că s-au adresat prietenilor și rudelor a fost de 81,9%. În 2007, înainte de izbucnirea crizei economice, procentul era de 74%.

Dacă ne uităm la datele pentru trimestrul al treilea din 2017 ale altor țări din Uniunea Europeană, observăm procente mult mai reduse în Germania  (38,1%) și în Regatul Unit (45,1%), în timp ce Franța ajunge la 61,9%.

Media celor 28 de țări ale UE, dar raportată la al doilea trimestru (ultimele date disponibile), este de 68,9%.

În Italia încă există o mare lipsă de încredere în posibilitatea de a beneficia de sprijinul instituțiilor statului pe timpul căutării unui loc de muncă.

În al treilea trimestru din 2017, procentul celor care au apelat la prieteni sau rude pentru a găsi un loc de muncă a fost de peste 80%, în timp ce la ușile instituțiilor au bătut doar 25% dintre cei care au vrut să se angajeze.

Procentul este cel mai ridicat din UE chiar dacă s-a îmbunătățit față de trimestrul al doilea când era de 23,5%.

Însă numărul celor care apelează la agenții private este și mai redus. Doar 14,4% dintre persoanele din Italia care vor să se angajeze au declarat că se adresează acestora față de 32,9% în Franța și 21% în Regatul Unit. În Germania procentul este de 12,7%.