Peste 140.000 de români s-au înregistrat pentru a obţine noul statut de şedere în Marea Britanie, sistemul respectiv fiind creat pentru a asigura, post-Brexit, drepturi cetăţenilor UE stabiliţi în Regat, informează Ambasada Marii Britanii la Bucureşti, pe pagina de Facebook.
Precizarea vine în contextul întâlnirii de vineri dintre ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, şi ministrul român de Externe, Ramona Mănescu.
“În cadrul primei lor întâlniri ce a avut loc astăzi (vineri, 6 septembrie – n.r.), ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, şi ministrul român de Externe, Ramona Mănescu, i-au felicitat pe cei peste 140.000 de cetăţeni români din Marea Britanie care s-au înregistrat deja pentru a obţine noul statut de şedere în UK şi i-au încurajat pe restul românilor să se înscrie cât mai curând în acest proces uşor de accesat, care le garantează drepturile în Regatul Unit după Brexit”, arată un mesaj aflat pe pagina de Facebook a Ambasadei UK.
În special, sunt încurajaţi să facă acest demers studenţii români în Marea Britanie, “inclusiv cei ale căror cursuri încep în acest semestru”.
Aceştia ar trebui “să profite de ocazia de a se înscrie în Sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană în vederea obţinerii noului statut de şedere în Regatul Unit – statut de rezident permanent şi statut de stabilire provizorie”, precizează misiunea diplomatică.
Potrivit celor mai recente estimări, comunitatea română din Marea Britanie este de aproximativ 500.000 de persoane.
Detalii despre înscrirea în Sistemul de înregistrare a cetăţenilor din Uniunea Europeană pot fi obţinute pe https://www.gov.uk, inclusiv în limba română.
Diplomatul britanic a amintit eforturile făcute în Regat pentru a se ajunge la “un acord negociat de părăsire a Uniunii Europene”.
“Evoluţiile politice în UK pot crea uneori confuzie, dar Guvernul rămâne dedicat ideii de a ajunge la un acord de retragere care să fie aprobat de Parlamentul britanic”, a afirmat Noble, potrivit paginii de Facebook a Ambasadei Marii Britanii.
Marea Britanie: Cum pot românii solicita permisul de rezidență permanentă
Efectele BREXIT-ului: Aproape 100 de companii și-au mutat sediul din Marea Britanie în Olanda