Skip to content

ITALIA: Consecințele angajării la negru a îngrijitoarelor sau menajerelor

Îngrijitoarele și menajerele, la fel ca fiecare alt lucrător, trebuie să fie angajate regulamentar și să se declare la INPS. Această obligație bineînțeles revine angajatorului și nu colaboratoarei domestice.

Dacă angajatorul nu respectă aceste obligații se face vinovat de muncă la negru. În acest caz se declanșează două tipuri de consecințe: prima pentru necomunicarea angajării, a doua pentru neînscrierea la INPS. Iată în detaliu care sunt sancțiunile aferente:

– prima sancțiune este pentru omiterea sau întârzierea comunicării angajării la INPS și e de la 200 la 500 de euro pentru fiecare lucrător. Sancțiunea, care nu este de tip penal, ci administrativ, trebuie plătităt la Centrul de Angajare.

– a doua sancțiune este pentru muncă la negru, mai exact pentru neînscrierea la INPS. Pentru acest fapt, care este consecința primului, Direcția Provincială de Muncă poate aplica angajatorului o sancțiune de la 1.500 de euro la 12.000 de euro pentru fiecare lucrător la negru, majorată cu 150 de euro pentru fiecare zi de muncă efectivă, cumulabilă cu celelalte sancțiuni administrative și civile în vigoare împotriva muncii la negru.

De asemenea, angajatorul se face vinovat și de neplata contribuțiilor de protecție socială. Sancțiunile sunt echivalentul unei rate de 30% pe bază anuală calculate pe valoarea contribuțiilor neachitate cu un maxim de 60% și un minim de 3.000 de euro, indiferent de durata prestației de muncă constatată.

Angajatorul poate fi pedepsit chiar și numai pentru o singură zi de muncă la negru cu o sancțiunine minimă aplicabilă de 3.000 de euro.

Această sancțiune se cumulează cu cele administrative menționate pentru necomunicarea angajării și neînscrierea la INPS.

Dacă plata contribuțiilor se face cu o întârziere ce nu depășește 12 luni, sancțiunile se reduc cu un maxim de 40% din valoarea datorată în trimestru sau din cifra restantă de plătit.

Pot îngrijitoarele și menajerele să ceară salarii restante?

E foarte probabil ca angajatorii care au plătit lucrătoarele domestice la negru să nu fi păstrat nici o dovadă privind plata banilor. Astfel, dacă acestea nu au semnat nimic pot cita angajatorul în judecată într-un interval de până la cinci ani după încheierea raportului de muncă cu mențiunea că nu li s-au plătit niciodată salariile, nici al treisprezecelea, nici al paisprezecelea, permisele, concediile și TFR.

Ca urmare, angajatorul va fi obligat să plătească lucrătoarei salariile neachitate și contribuțiile de protecție socială aferente.

ITALIA: Salariul minim pe care trebuie să-l încaseze îngrijitoarele, menajerele și bonele în 2019

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!