Skip to content

Calea ferată București – Constanța, găina cu ouă de aur pentru campania electorală

O fostă consilieră din Ministerul Transporturilor, soțul acesteia și administratorul unei firme sunt anchetați pentru trafic de influență, instigare la spălare de bani și spălare de bani.

Procurorii vor să afle unde au ajuns comisioane de 2.000.000 de dolari date pentru reabilitarea cu fonduri europene a tronsonului de cale ferată București – Constanța.

Ancheta a început în urma unei cereri de asistență juridică formulată de autoritățile belgiene și se desfășoară în cadrul unei echipe comune româno-belgiene de investigații.

Investigația a fost realizată cu sprijinul OLAF și al Eurojust.

Procurorii DNA au dispus pe 8 aprilie 2019 punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de Vasilica Mihaela Szechely; soțul acesteia, Roberto Pasquale Favino; și Alexandra Mocanu.

Vasilica Mihaela Szechely a fost în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012 consilier personal al ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

Acesta a fost numit ministru în Guvernul Ponta în perioada mai – decembrie 2012.

Totodată, DNA a început urmărirea penală și față de SC Team Delta Proiect SRL, firma unde Favino, soțul consilierei, este asociat.

Anchetatorii caută să afle care sunt împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2.000.000 de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța.

Aceste lucrări au fost finanțate în proporție de 75 % din fonduri europene și 25 % din bugetul de stat.

În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul CFR care era beneficiarul lucrărilor, suma de 15 milioane euro.

Această sumă reprezenta plăți restante la nivelul lunii mai 2012.

În cursul anului 2012, în exercitarea atribuțiilor de consilier personal al ministrului Transporturilor, Vasilica Szechely  a pretins sume de bani de la un reprezentant al companiei de construcții, iar în perioada 2012 –2015 a primit, prin intermediul firmei Team Delta Proiect suma de 9.410.375,7 lei.

În schimbul banilor, ea a promis că are influență asupra funcționarilor din Ministerul Transporturilor și îi va determina să facă demersurile necesare astfel încât ministerul să aloce CFR banii datorați companiei.

O parte din comisionul încasat, respectiv suma de 1.011.550 euro, a fost transferată în contul unor firme belgiene de consultanță.

Suma, susțin procurorii DNA, a fost folosită pentru plata unor servicii de publicitate prestate în cadrul campaniei electorale ocazionate de alegerile parlamentare din anul 2012.

Favino este acuzat că a intermediat discuțiile dintre soția sa și reprezentantul companiei de construcții cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor.

Alexandra Mocanu a preluat de la Szechely administrarea firmei prin care s-au plătit comisioanele, Team Delta Proeict, după ce aceasta a devenit consilier persoanl al ministrului Transporturilor.

Mocanu a dispus transferul sumei de 1.011.550 euro în conturile firmelor belgiene știind că suma provine din săvârșirea unei infracțiuni.

Acest lanț al slăbiciunilor nu trebuie să mire pe nimeni.

Favino, soțul consilierei ministrului Transporturilor, a fost asociat cu fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu chiar în SC Team Delta Proiect SRL.

Exact firma prin care, susțin procurorii DNA, s-au plimbat banii de șpagă din România în Belgia și apoi în România pentru campania electorală.

Austriacul Josef Hornegger, directorul firmei Swietelsky care a reabilitat calea ferată între București și Constanța, a încheiat în martie 2019 cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovăției.

Hornegger a admis că a dat mită 20.000.000 de euro unor înalți oficiali români, printre aceștia fiind și Sebastian Vlădescu care a primit 2.182.000 de euro.

DNA a stabilit în mai 2018 pentru fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu o cauțiune de 1.000.000 euro.

Imediat, acesta s-a dus la bancă și a depus banii într-un cont special. Lingouri de aur în greutate totală de trei kilograme și mai multe imobile ale lui Vlădescu sunt gaj în acest dosar.

SC Team Delta Proiect SRL a fost înființată în 2008 și se află în insolvență de la începutul acestui an. Obiectul de activitate al firmei este de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică legate de acestea.

Asociați sunt Ensemble International Consulting Group SPRL din Bruxelles cu 5%, Ottaviano Pasquale cu 10%, Favino Pasquale Roberto cu 42%, Anna Rechia cu 41% și Alexandra Mocanu cu 2%.

Doi dintre cei patru fondatori ai Team Delta Proiect SRL sunt fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și Favino.

Szechely a fost numită administrator în iulie 2010 când Vlădescu i-a cesionat ei părțile sale sociale din firmă.

Ensemble International Consulting Group SPRL a fost înființată la Bruxelles în 2004 și din august 2018 a fost declanșată procedura falimentului.

Reprezentantul firmei belgiene în România a fost milanezul Domenico Lo Jucco, un personaj în vârstă de 71 de ani cu legături interesante în România.

Lo Jucco a fost asociat cu Vladimir Soare, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vântu, mogulul media încarcerat pentru diverse infracțiuni și tatăl FNI.

Soare a fost administrator împreună cu fostul șef al SRI Virgil Măgureanu la Amrom Automotive 2006 SA din Câmpulung.

Directorul austriac al unei companii din Linz a recunoscut că a dat milioane de euro mită oficialilor români