CARACAL: Pusă de unchi să fure și să se prostitueze în Spania, o minoră a ajuns pe mâna clanurilor de traficanți

Cazul Dincă din Caracal a scos la iveală și modul de operare a clanurilor locale de traficanți.

Povestea unei adolescente traficate arată cum ajung tinerele în mâinile traficanților.

Daniela C. avea 15 ani și jumătate când unchiul său a luat-o de la părinți din Corabia și a dus-o să fure și să se prostitueze în Spania.

Apoi a ajuns la un clan din Caracal condus de Daniel Marinel Bogdan zis Cocoș și ulterior la clanul Goșol din Corabia.

În 2011, Cocoș a recrutat-o pe Daniela oferindu-i de lucru ca damă de companie.

A determinat-o să se mute la domiciliul său din Caracal speculând că fata plecase de acasă și a obligat-o să practice prostituția timp de cinci luni.

Era dusă la diverși clienți de un partener al lui Cocoș, Nicu Claudiu Țeculescu.

Pompier la ISU și taximetrist în timpul liber, Țeculescu a fost trimis în judecată pentru inițiere de grup infracțional organizat și trafic de persoane în cel puțin două dosare.

În aprilie 2012, Daniela a reușit să fugă din locuința lui Cocoș cu ajutorul unui client cu care făcuse sex într-o mașină. Acesta a dus-o acasă la Corabia.

Atât Cocoș, cât și pompierul Țeculescu au declarat în timpul procesului că minora era în Spania în perioada februarie 2011 – mai 2012 și nu avea cum să fie exploatată și traficată în România.

Într-adevăr, Daniela fusese traficată în Spania, dar în perioada martie 2011 – iulie 2011 așa cum reiese dintr-o sentință a Tribunalului Olt din 2013.

Ca minora să ajungă în Spania, părinții ei au semnat în ianuarie 2011 o procură notarială astfel încât fiica lor să poată ieși din țară cu unchiul și mătușa ei.

Aceștia i-au promis fetei că îi pot găsi de lucru: să facă curățenie în locuințe.

În 2011, Daniela a primit cadou de Mărțișor o călătorie cu autocarul la Alicante. Îi avea alături pe unchiul și mătușa ei, deveniți reprezentanți legali cu procură notarială.

Pe drum, i-au explicat nepoatei că de fapt nu va munci în Spania, ci va fi trimisă la furat de haine din magazine și banii îi vor împărți în mod egal.

Odată ajunși în Alicante, toți trei s-au cazat la un motel în aceeași cameră și imediat adolescenta a fost instruită cum să fure și ce să facă dacă va fi prinsă.

Prima acțiune a avut loc în seara când au ajuns. Au mers la furat la un magazin din Alicante, dar au plecat cu mâna goală din cauza vigilenței paznicilor.

După câteva zile, cei trei s-au mutat din motel într-un apartament aparținând unui cetățean rus pe care Marius B., unchiul fetei, îl cunoștea.

Daniela a fost prinsă la furat de trei ori și recuperată de mătușa ei de la Poliție în baza procurii notariale.

Pentru că devenise repede cunoscută în magazinele din oraș, ea a fost trimisă să se prostitueze într-o casă de toleranță.

Ca să-și transforme nepoata în prostituată, unchiul a falsificat acte românești pentru a-i obține un certificat provizoriu de identitate de la autoritățile spaniole. A modificat anul nașterii, astfel încât Daniela să fie majoră.

Adolescenta avea peste 15 clienți pe zi și era plătită cu un procent din încasări, echivalentul sumei de 10 Euro, restul fiind opriți de cei ce administrau casa de toleranță care funcționa ilegal.

La jumătatea lunii iulie 2011, imobilul în care funcționa bordelul a fost controlat de autoritățile spaniole.

Daniela a fost recunoscută de polițiști ca fiind minora care comisese mai multe furturi în Alicante.

În urma raziei, ea a ajuns într-un centru de minori, iar unchiul și mătușa ei au fost reținuți.

Marius B. și soția sa au declarat că habar nu aveau că nepoata lor practica prostituția, ci știau că era femeie de serviciu la bordel.

Ca să evite alte probleme cu poliția spaniolă, au trimis-o pe Daniela în România, apoi au părăsit și ei Spania.

Marius B. era cunoscut pe teritoriul Spaniei și sub numele de C.M. și avea antecedente în ceea ce privește infracțiunile de furt, corupere de minori, proxenetism. La fel, și soția sa.

Cei doi au plecat în Italia și ulterior în Germania, cel mai probabil la Dortmund unde Marius B. avea un Ford înmatriculat pe numele său.

Au sunat-o să o convingă să se prostitueze în Germania, dar copila i-a refuzat.

Părinții ei au aflat ce i s-a întâmplat în Spania de la Protecția Copilului și DIICOT.

La scurt timp după calvarul spaniol, Daniela a ajuns pe mâna traficantului Cocoș din Caracal.

Obișnuit să bată, să violeze și să șantajeze tinerele cu vârstă de liceu, el fusese condamnat în 1999 la 14 ani de închisoare tot pentru trafic de persoane.

Cocoș, reținut de DIICOT (Sursa foto: Gazeta Nouă)

A fost eliberat în 2009. Condamnat ulterior în alte două dosare, a decedat în Penitenciarul Craiova pe 6 februarie 2016 ca urmare a unor afecțiuni medicale grave.

Cocoș gândise un viitor pentru Daniela. I-a spus că va fi transportată în Elveția împreună cu o altă minoră pentru a fi exploatate sexual.

Cele două urmau să se căsătorească de conveniență pentru a putea ieși din România legal fără a fi nevoie de consimțământul părinților.

Conform unei sentințe din 2013, Cocoș și pompierul Țeculescu, cel care o ducea și pe Daniela la clienți români și austrieci din Caracal, au recunoscut faptele de care au fost acuzați.

Pompierul Țeculescu a încercat să convingă o minoră să meargă la clienți în timp ce aceasta își făcea tema la matematică.

Cocoș a fost condamnat la închisoare cu executare pentru racolarea și exploatarea a 16 minore.

Țeculescu a primit o pedeapsă cu suspendare, judecătorii compătimându-l că are în întreținere doi părinți și doi copii, iar soția nu lucra.

În urma apelului făcut de DIICOT, el a ajuns după gratii și a fost eliberat în noiembrie 2017 după un an și două luni cu toate că trebuia să execute aproape trei ani.

Un al treilea individ inculpat în acel dosar a scăpat de pușcărie aducând un argument pe care magistrații ar fi trebuit să-l ignore.

Marinel Lăutaru le-a spus judecătorilor că mama sa a decedat în timpul procesului și gospodăria a rămas nesupravegheată, existând pericolul ca persoane rău intenționate să sustragă bunuri și să provoace distrugeri.

Numele Danielei apare într-un alt dosar de trafic de persoane și trafic de minori care s-a judecat la Tribunal Olt.

După perioada petrecută la clanul Cocoș-Țeculescu, adolescenta a ajuns la un alt clan din județul Olt. Ea urma să practice prostituția în Germania.

În noiembrie 2016, liderul unei rețele de trafic de minori din Corabia a fost condamnat la opt ani de închisoare.

Florin Goșol și alți nouă membri ai clanului fuseseră cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, proxenetism și spălare de bani.

Conform rechizitoriului, clanul Goșol a recrutat în perioada 2006 – 2014 peste 30 de tinere și minore din județele Olt, Dolj și Teleorman pe care le duceau să practice prostituția în Spania, Franța, Italia, dar mai ales în Germania.

Acestea erau duse în special la Club Chateau din Göttingen pentru că Florin Goșol îi știa pe patronii turci ai stabilimentului.

Româncele mai erau duse și într-un alt club administrat de un neamț.

În martie 2012, doi dintre membrii clanului Goșol au plecat spre Göttingen împreună cu trei adolescente, printre care și Daniela.

La graniță li s-au verificat documentele. Polițiștii au observat că Daniela era minoră și nu avea o procură notarială pentru părăsirea teritoriului național.

Adolescenta a rămas în punctul de trecere a frontierei de unde a fost luată de tatăl ei.

Ceilalți și-au continuat drumul spre Club Chateau unde mai multe tinere din Corabia și localitățile învecinate practicau prostituția.

În timpul anchetei, Daniela a declarat că a fost recrutată de unul dintre membrii clanului Goșol.

Trebuia să lucreze ca damă de companie în Germania pentru a achita datoria de 1.000 de lei pe care părinții ei o aveau la clanul Goșol, datorie care crescuse cu dobândă la 5.000 de lei.

Atât clanul Cocoș din Caracal, cât și clanul Goșol din Corabia își alegeau victimele din rândul elevelor de liceu care proveneau din familii dezorganizate și aveau o situație materială precară.

Pentru partidele de sex, interlopii acceptau orice plată. Într-un caz, au primit de la doi clienți români 20 de lei și un cazan de cupru pe care l-au vândut la piață cu 800 de lei.

Activitatea acestor clanuri este de notorietate în Olt, județ ai cărui parlamentari tac mâlc de la dispariția Alexandrei.

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.