Skip to content

Cercul vicios al AFACERILOR MEDICALE de siguranță națională

O anchetă a Serviciului Român de Informații îndreptată împotriva unui jurnalist a scos la iveală legăturile la nivel înalt ale unei companii. Firmele off-shore din spatele acesteia fac legături între generali, bancheri, firme de avocatură și afaceri cu energie.

La sfârșitul lunii iulie 2015, procurorii DNA dispuneau reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Petru Nicolae Ioţcu, pentru trafic de influenţă. Conform procurorilor, în 2012 Ioțcu a pretins de la administratorul unei firme 40.000 de euro pentru a-l ajuta să câștige un contract de 1.600.000 de euro pentru furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Județean de Urgență Arad. Contractul a fost câștigat în octombrie 2014 de Medicare Technics.

Ioțcu a fost reținut în timpul unui flagrant pe când primea 10.000 de euro din cei 40.000 ceruți. Alături de el au mai fost trimiși în judecată un director din cadrul CJ Arad, precum și Alin Mircea Pătrașcu, administrator și fost acționar al firmei Medicare Technics. În martie 2017, Tribunalul Timiș l-a condamnat pe Ioțcu la patru ani de închisoare cu executare, iar pe Pătrașcu la un an și nouă luni cu suspendare.

SRI a anchetat jurnaliști incomozi

Medicare Technics a fost implicată de-a lungul timpului în mai multe scandaluri. Fostul parlamentar Valer Marian arăta în multe dintre interpelările sale din Senat faptul că un fost director general al Medicare Technics, George Tudor Coldea, era vărul generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Gen. Coldea s-a remarcat pe când era maior și a participat la recuperarea celor trei jurnaliști români în Irak în 2005. A fost avansat la grad de general în numai trei ani, iar în ianuarie 2017 el a fost suspendat din funcție și trecut ulterior în rezervă în urma dezvăluirilor făcute de fugarul Sebastian Ghiță, fost deputat PSD.

Gen. Florian Coldea (dreapta) spune că. atât timp cât el a condus Serviciul Român de Informații, nu a existat nicio firmă acoperită sau care să fi contribuit vreodată la bugetul instituției

Valer Marian a afirmat în presă de mai multe ori că Medicare Technics ar fi fost favorizată în afacerile cu aparatură medicală. Generalul Coldea a negat luna trecută, după mulți ani de la apariția informației, faptul că ar avea vreo legătură de rudenie cu George Tudor Coldea. Am încercat să aflu de la acesta, dar și de la fostul senator, de ce generalul SRI susține abia acum acest lucru. Nu am primit niciun răspuns. Și se nasc întrebările: De ce nu s-a distanțat Coldea în 2013 de presupusul văr? De ce o face acum?

Cel mai mare scandal în care a fost menționat numele Medicare Technics este legat de presiunea făcută de SRI în redacția cotidianului Jurnalul Național. În ianuarie 2006, șeful de atunci al Departamentului Investigații, Răzvan Belciuganu, a publicat ancheta jurnalistică intitulată  Armata SUA îngroapă gaura neagră a SRI  în care era dezvăluit faptul că pentru dotarea spitalului SRI de la Balotești statul român garantase un credit extern de 15 milioane de euro. O parte dintre acești bani a fost folosită pentru achiziționarea de echipamente medicale de la Medicare Tehnics, achiziția făcându-se din sursă unică, semn că această firmă era agreată de SRI.

Ancheta a zguduit SRI, pentru că imediat șefii instituției au ordonat o anchetă împotriva autorului. Răzvan Belciuganu a declarat pentru NewsRomania că a solicitat SRI informații legate de dotarea spitalului, dar răspunsul oferit nu făcea altceva decât să îngreuneze documentarea jurnalistică. În documentul primit de la Biroul de presă al SRI nu se menționa decât Medicare, ceea ce ducea la imposibilitatea identificării firmei. Ancheta viza atât construcția, cât și dotarea spitalului.

„M-a interesat prima oară contractul pentru construcția spitalului. Firma s-a nimerit a fi a unui senator PSD care fusese până în 1989 cadru al Ministerului de Interne. Aș fi vrut să continuu, dar dacă conducerea Jurnalului Național mi-a zis că nu mai e cazul, m-am oprit”, a spus Răzvan Belciuganu pentru NewsRomania. Ulterior, jurnalistul a fost demis din funcția de șef al Departamentului Investigații și pus să scrie editoriale.

Bancherul medicinal

Medicare Technics, o firmă înființată în martie 2000 ca un SRL și transformată ulterior în societate pe acțiuni, este reprezentant și distribuitor a mai multor producători de aparatură medicală.  Cu două luni înainte ca Răzvan Belciuganu să publice ancheta, Medicare Technics avea ca asociat majoritar Central European Medicare Group Holding Ltd. din Malta, ceilalți asociați fiind Mugurel Stancu și un britanic, James Jeffrey Douglas. Firma malteză preluase părțile sociale în februarie 2005 de la Medicare Group  SRL, înregistrată la aceeași adresă din București cu Medicare Technics. Un personaj important din grupul Medicare este Mugurel Stancu, menționat ca martor în mai multe dosare de corupție. Cel mai important este legat de o șpagă de 4.000.000 de euro, conform procurorilor DNA, dată de o firmă unui director de spital pentru trucarea unei achiziții de echipament medical.

În prezent, acționarii firmei sunt: Compenia Associates LTD din Cipru, care deține aproape 99,5%, Dominion Investments SRL din Corbeanca, BT Leasing Transilvania IFN SA și Gabriel Corneliu Albu. Dominion Investments nu mai funcționează sub această denumire din 2011, dar reprezentanții Medicare Technics nu au menționat acest fapt la Registrul Comerțului. Firma și-a schimbat denumirea în Dominion Business Advisors SRL. Patronul acesteia și Alin Mircea Pătrașcu sunt acționari minoritari ai Medicor Investments, controlată de Compenia Associates Ltd și Powerax Limited din Cipru.

În august 2007, când Powerax Limited a devenit acționar al Medicare Technics, se afla sub controlul unic direct al lui Horia Ciorcilă, fondatorul și președintele Băncii Transilvania, în calitate de asociat unic. Obiectul principal de activitate al Powerax,off-shore înființat în 2004, îl constituia activitatea de investiții financiare. Conform informațiilor furnizate atunci de Consiliul Concurenței, Powerax nu desfășura activități comerciale în Romania, dar în decembrie 2006 Powerax era deja menționată ca asociat majoritar cu 95% al unei firme care avea deja afaceri în România. Anterior actului semnat cu Powerax în august 2007, Medicare Technics se afla sub controlul unic exercitat de Compenia Associates.

Horia Ciorcilă a fost acuzat în 2010 de DIICOT că a manipulat piața de capital. A fost achitat de Curtea Supremă

Despre patronii Compenia Associates Limited, o societate de tip holding înființată tot în Cipru, documentele Consiliul Concurenței arată doar: „ Compenia se afla sub controlul […]. Compenia face parte dintr-un grup […].” Compenia a a devenit acționar majoritar al Medicare Technics în iulie 2007, la o lună și jumătate de la înființare, după ce a cumpărat acțiunile de la o firmă din Malta. În momentul când a fost fondată, Compenia Associates avea ca unic asociat și director un off-shore, Hamervate Limited, care mai era menționat în România într-o firmă cu profil medical.

Toate aceste modificări din structura Medicare Technics au avut loc cu precădere până în 2012 când numele firmei nu devenise cunoscut publicului. În 2012 au apărut în presă primele informații legate de ancheta SRI asupra jurnalistului Răzvan Belciuganu, coordonată de col. Sorin Cozma, șeful  Direcției C (Economic) din SRI și în 2013 Valer Marian a început să facă interpelări în Senat legate de activitatea gen. Coldea.

Trafic de arme spre Angola

Din 2010 până în 2014, asociatul unic și director al Compenia Associates a fost Topalesca Holdings Limited, iar secretariatul era asigurat de Cenono Management Limited. În prezent Mugurel Stancu este singurul proprietar.

Atât Topalesca, cât și Cenono au fost deținut Boștină & Asociații Ltd, un off-shore cipriot al avocatului Doru Cătălin Boștină, condamnat de câteva ori pentru evaziune fiscală și fals. Topalesca Holdings Limited a figurat ca asigurând secretariatul unei firme britanice, în același timp cu Skysec Secretarial Limited, investigată de ONU în legătură cu traficul de arme spre Angola al unei firme pe care o administra, KAS Engineering.

Conform anchetatorilor ONU, acționarul KAS era Intercon Nominees Limited, un off-shore puternic implicat în afacerile cu energie din România și în Balcani, radiat în 2007. Ițele afacerii Intercon din energie duc până la Lucian Bădescu, fiul fostului general-maior SRI Dumitru Bădescu, sau Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii. Interesant este și faptul că gen. Bădescu a fost șef al Direcției C din SRI, cea care monitoriza activitatea jurnalistului Răzvan Belciuganu și nu numai.

Nici în 2017 Medicare Technics nu a fost scutită de scandaluri. Pentru construirea Spitalului de la Mioveni, Primăria a acceptat fără să stea pe gânduri oferta Medicare Technics. Aceasta trebuie să predea la cheie un spital nou-nouț pentru care se vor plăti aproximativ 55 de milioane de euro.

Col. Cozma, cel care cu ardoare dorea să afle dacă ancheta legată de Spitalul de la Balotești este parte a unor acțiuni media concertate împotriva SRI, a fost avansat general. A devenit șeful Antitero din SRI, postură din care avertiza populația despre iminentele atacuri ale ISIS. Poate ISIS Consulting, una dintre firmele presupusului văr al gen. Florian Coldea.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!