Vasilica Dăncilă a mințit ani la rând. A încălcat legea ani la rând. A semnat documente știind că, potrivit Codului penal, falsul în declarații este pedepsit.

Premierul gafelor nu a trecut în declarațiile de avere faptul că soțul său, Cristinel Dăncilă, luase un credit. În nici măcar una dintre declarațiile de avere completate și semnate de premier, acest credit nu este menționat.

La începutul lunii iunie 2009, Cristinel Dăncilă a luat un credit de nevoi personale de la Raiffeisen Bank pe o perioadă de cinci ani. Suma nu este mare, 40.434 lei, o cincime din salariul pe care Cristinel Dăncilă îl avea ca manager la Petrom.

Este posibil ca soțul doamnei premier să nu îi fi spus soției de banii luați de la bancă, mai ales că în 2014 creditul nr. 46786209/04.06.2009 a fost prelungit până în 2019.

Poate știa că soția, Vasilica, va fi aleasă europarlamentar și dorea omul să sărbătorească, pentru că a semnat actele la bancă cu trei zile înainte alegerilor din pentru Parlamentul European.

Declarația de avere semnată de actualul premier în mai 2015 nu menționează împrumutul, la fel cum nici cele din iunie 2016 și 2017 nu fac vreo referire la acesta.

Așa cum se poate observa, pe când era europarlemantar, premierul Dăncilă a tras o câte o liniuță în fiecare an la rubrica Credite din declarația de avere.

La numirea în funcția de premier, în februarie 2018, Vasilica Dăncilă nu s-a mai obosit să tragă liniuța la Credite. Nu a făcut-o nici în urmă cu două luni când a completat declarația din iunie 2018.

Am solicitat premierului Dăncilă să explice de ce a încălcat în mod repetat legea, nedeclarând ani la rând creditul soțului Cristinel, însă nu s-a sinchisit să răspundă.

Începând de luni, premierul este în concediu. Pleacă la timp din București ca să evite mitingul diasporei din 10 august.

Între ianuarie 2009 și iunie 2015 declarațiile de avere și interese ale Vasilicăi Dăncilă nu pot fi găsite nicăieri.

Orice explicație ar fi dat, cert este că Vasilica Dăncilă a încălcat legea. Agenția Națională de Integritate – ANI va trebui să verifice declarațiile de avere ale premierului, iar Parchetul să se autosesizeze.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație www.crji.org și al International Consortium of Investigative Journalism www.icij.org. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.