Skip to content

Ilegalitate marca PSD Suceava, plătită de toți românii. 60 de primării sunt în colaps financiar

Românii ar putea plăti un credit de zeci de milioane de euro luat de mai mulți primari din Suceava pentru lucrări ilegale. Dușmani declarați în parlament, pesediștii și liberalii fac front comun când vine vorba de strâns voturi.

Mai mulți parlamentari, 11 deputați și patru senatori, au inițiat un proiect de lege pentru a salva de la faliment două treimi dintre primăriile sucevene. 60 de primării și Consiliul Județean au luat un credit de mai multe zeci de milioane de euro pentru construirea unor conducte de gaz cu toate că știau că legea nu le permitea acest tip de investiție.

La Camera Deputaților a fost înregistrat la sfârșitul lunii martie martie 2018 un proiect legislativ prin care toți românii ar trebui să achite creditul contractat și garantat de Ministerul Finanțelor Publice. Dacă va fi aprobat proiectul legislativ, 17.261.739,95 euro vor fi plătiți din bugetul de stat către bancă.

Fostul premier Tudose a promis anul trecut la Suceava că va încerca să rezolve problema creditului (Foto: Monitorul de Suceava)

Împrumutul extern a fost luat în martie 2004 de la Deutsche Bank pentru finanţarea Programului “Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”. Din de 86, 3 milioane de euro, 27.220.436 erau pentru construirea a 232,75 km de conducte de transport gaze naturale de înaltă presiune, iar restul pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor de furnizare și alimentare cu energie termică în șase localități.

Semnatarii proiectului de lege susțin că „în județul Suceava există în acest moment o situație excepțională, ieșită din comun”. În expunerea de motive a proiectului legislativ, aceștia susțin că investiția în conductele de gaz era împotriva prevederilor legale deoarece acestea nu puteau fi construite și exploatate decât de Transgaz Mediaș, societatea națională de transport de gaze naturale.

De fapt, în spatele acestui proiect și credit era dorința fostului șef al Consiliului Județean Suceava de a face din instituție un jucător pe piața gazelor naturale. La începutul lui 2002, presa centrală scria că inițiatorii proiectului, președintele CJ Suceava Gavril Mîrza și prefectul Ioan Cușnir, au cerut și obținut de la premierul de atunci, Adrian Năstase, garantarea creditului de către stat.

Fost activist al Partidului Comunist, Gavril Mîrza a fost președintele CJ Suceava din 1996 până în 2008 când a fost ales senator.  În 2002, el a fost decorat de Ion Iliescu cu Ordinul Național Pentru Merit În Grad de Cavaler, distincție oferită pentru recompensarea serviciilor importante aduse României pe timp de pace sau război.

Prin servicii importante se înțelege: apărarea intereselor supreme ale statului român; merite privind dezvoltarea economiei naționale; rezultate în domeniul științei, artei și culturii; contribuții la dezvoltarea colaborării dintre România și alte state sau organisme internaționale; concepții privind organizarea și conducerea operațiunilor militare; fapte săvârșite pe câmpul de luptă.

Visul lui Gavril Mîrza de a intra pe piața de energie s-a spulberat

Chiar dacă știau că încalcă legea, edilii suceveni au continuat proiectul și au organizat o licitaţie pentru execuţia lucrărilor de construire a conductelor. Consorţiul format din S.C. Petromservice S.A. Bucureşti şi Stroytransgaz Moscova – Federaţia Rusă a fost declarat câștigător.

Contractele de execuție pentru tronsoanele Frasin – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei, Păltinoasa – Rădăuţi au fost semnate în iulie 2004. Un al treilea contract a avut ca obiect racordarea acestor conducte la cele existente în rețeaua națională.

Intră în schemă infractorul Liviu Luca

Conductele ar fi trebuit să fie gata în 2006, dar au fost întrerupte în acel an. Constructorii și-au luat utilajele şi personalul de pe şantiere, motivând că preţul lucrărilor a crescut pe parcursul anilor de execuţie, depășind oferta pe care au depus-o la adjudecarea contractului.

Cum revizuirea preţurilor nu acoperea costurile, programul a fost blocat. Într-un document al Guvernului se arată că lucrările nu au fost finalizate la termenul convenit, din cei 232,7 km de conducte realizându-se mai puțin de jumătate.

Așa cum am precizat, câștigătorii licitației au fost Petromservice din România și Stroytransgaz din Rusia. Petromservice, denumită în prezent PSV Company, este în faliment și a fost înființată de sindicaliștii din Petrom conduși de Liviu Luca.

Liviu Luca și Sorin Ovidiu Vântu, doi artizani ai afacerilor ilegale

Acesta a devenit ulterior acționar majoritar al Petromservice pe care o conducea alături de fostul mogul media Sorin Ovidiu Vântu. Ambii au fost condamnați definitiv în 2016 la șase ani de închisoare pentru delapidare, respectiv delapidare și spălare de bani. În anii de glorie, Petromservice era acționarul principal al mai multor ziare și posturi radio, dar și al Realitatea TV.

Pe site-ul Stroytransgaz nu există nici o informație despre proiectul suceavan. Firma din Rusia a fost pentru foarte multă vreme cel mai important furnizor al Gazprom și în 2002 a construit gazoductul care leagă Rusia de Turcia.

Unii parlamentari știau că proiectul este ilegal

La scurt timp după finanțarea proiectului, CJ Suceava a înființat în septembrie 2004 împreună cu 21 de primării SC Bucovina Ecotermgaz SA, în care CJ deținea 51%. Printre ceilalți acționari se numără și Consiliul Local Iacobeni de unde vine și unul dintre semnatarii proiectului de lege, Angelica Fădor de la PNL. Din 2001 ea a lucrat în primărie ca referent, apoi inspector, iar din 2008 a fost primarul comunei.

Fădor nu este singurul parlamentar sucevean semnatar al proiectului legislativ prin care datoria de peste 17 milioane de euro ar urma să fie preluată de stat care avea legătură cu proiectul conductelor.

Iuliu Emanuel Havrici conducea în perioada contractării creditului organizația PSD Păltinoasa, comună aflată la capătul unuia dintre tronsoane conductelor de gaz. La celălalt capăt, la Rădăuți, îl găsim pe penelistul Dumitru Mihăilescul, fost consilier local.

Tot la Păltinoasa are un teren și senatorul PNL Constantin-Daniel Cadariu. El a declarat în decembrie 2017 pentru presa locală că PSD confundă ţara cu propria moşie și că liderii acestui partid trebuie să spună ce au de gând cu datoriile acestui program de investiții. Nu a spus nimic jurnaliștilor despre faptul că s-a înțeles cu parlamentari PSD pentru ca datoria să treacă la bugetul statului.

Senatorul Cadariu lucrează pe la spate cu dușmanii politici (Foto: Monitorul de Suceava)

Ştefan-Alexandru Băişanu de la ALDE, fost membru PNL și lucrător în aparatul de stat după cum scrie în CV-ul său, a fost prefectul județului Suceava între 2004 și 2007. Ca prefect ar fi trebuit să sesizeze că investiția nu era una legală.

Senatorul PSD Virgil Iordache a fost consilierul lui Mîrza și consilier județean în perioada contractării creditului, iar Ilie Niță a fost vicepreședinte al CJ Suceava.

Proiect legislativ fără precedent

În martie 2006, Bucovina Ecotermgaz căuta să se asocieze cu orice firmă interesată în operarea sistemelor de distribuție a gazelor naturale din localitățile cuprinse în program. În 2008 încă nu găsise pe nimeni.

Până în 2007 au fost construiți 101,4 km de conducte de gaz pentru care s-au cheltuit 11.473.892 euro. În 2010 mai trebuiau achitată rata de aproape 7,2 milioane de euro și dobânda de puțin peste 8,5 milioane. La sfârșitul anului 2017 mai erau de plătit către bancă 17.261.739,95 euro.

Creditul a fost girat de cele 60 de primării cu veniturile proprii, astfel că s-a pus ipotecă asupra acestora. Inițiatorii legii susțin că acestea riscă să ajungă într-un blocaj financiar și administrativ pentru că conductele de gaze sunt acum în proprietarea statului român și că nu mai pot lua alte credite pentru dezvoltare, nu mai pot fi achitate salariile.

Din 2008, reprezentanții CJ Suceava bat la poarta Guvernului ca să scape de povara conductelor. Ajutorul a venit prin trecerea conductelor la Transgaz care a continuat investiția și a pus în funcțiune conductele. Inițiatorii proiectului de lege spun că primăriile nu mai trebuie să plătească pentru ceva ce aparține acum Transgaz care încasează redevențe anuale pentru transportul gazelor prin conductele construite.

Primăriile au cerut Ministerului Finanțelor să aloce de la bugetul de stat bani pentru a plăti, ratele și dobânzile. Sumele alocate nu au acoperit și penalitățile, așa că ANAF a început executarea silită.

Pe 20 martie propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, dar Camera Deputaților este cameră decizională. În noiembrie 2017, Consiliul Legislativ,  care avizează favorabil sau nu proiectele legislative, a precizat că nu se poate pronunța asupra acestui proiect, pentru că nu există precedent.

Cu toate că inițiatorii legii susțin că bugetul de stat nu va fi afectat, Consiliul Legislativ susține contrariul. Joi, 19 aprilie, Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților trebuie să depună un raport referitor la acest proiect legislativ.

Indiferent care va fi rezultatul, este admirabil că parlamentarii din tabere diferite fac front comun pentru acoperirea unor ilegalități și vor să pună toți românii să plătească pentru visul PSD Suceava de a deveni jucător pe piața de energie.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!