Incompetența și răfuielile personale au subțiat conturile unui spital județean cu sediul în București cu sute de mii de lei după ce mai mulți medici au fost dați afară ilegal în 2018 și 2019. Aceștia și-au căutat și găsit dreptatea în instanță. Până în prezent, nu a fost făcut niciun demers pentru recuperarea banilor de la vinovații de concedieri.
În februarie 2018, un nou manager, comisar-șef în Direcția Medicală a Ministerului de Interne, a venit la cârma unui spital din Capitală. Era însoțit de o doctoriță pe care a pus-o șefă la secția O.R.L., motiv de nemulțumire pentru subalterni.
Pentru manager, situația se putea rezolva numai prin concedierea nemulțumiților. Primul pe listă a fost un medic din secția O.R.L. care a fost dat afară în martie 2018. Ilegal, după cum a decis în mod definitiv instanța. Pretextul concedierii, fără legătură cu actul medical, a fost că medicul nu mai era cadru universitar.
„Calitatea de cadru didactic universitar nu poate fi asimilată avizelor, autorizațiilor sau atestărilor necesare pentru exercițiul profesiei de medic, respectiva profesie putând fi exercitată și în lipsa desfășurării activității didactice de către medic”, a fost motivarea magistraților.
Decizia de concediere a fost anulată de judecători care au obligat spitalul să plătească despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și actualizate, precum și celălalte drepturi de care ar fi beneficiat medicul dacă nu ar fi fost dat afară. Aproape 135.000 de lei.
Chiar dacă sentința a fost definitivă, spitalul s-a opus din răsputeri să achite suma, astfel că medicul a trebuit să își recupereze banii prin procedura executării silite. Abia în 2021 și-a primit banii, dar pe lângă sumele stabilite de instanță, unitatea medicală a mai plătit din bani publici mii de lei pentru cheltuielile de executare silită, de judecată și onorariul executorului.
Deciziile de concediere erau arbitrare, după cum o arată și pățania unui coleg de secție al medicului de mai sus. Doctorul a primit notificări cum că activitatea sa didactică la facultate contravine activităţii medicale. A fost hărțuit constant de la venirea noii conduceri, efectele personale i-au fost mutate pe hol și nu avea acces la instrumentele medicale achiziţionate pentru secţie pentru că acestea erau luate de șefa sa, protejata comisarului-șef ajuns manager.
Managerul și șefa de secție au sesizat comisia disciplinară a spitalului pentru presupuse abateri comise de medic. Prima s-a soluționat cu un avertisment scris, iar a doua, deloc pentru că reclamagiii nu au putut dovedi cu acte care a fost motivul sesizărilor. A treia oară au reușit și l-au concediat pe subaltern în 2019.
Magistrații au hotărât însă că desfacerea contractului de muncă s-a făcut contrar legii. Doctorul era în concediu medical și nu putea fi dat afară. În plus, conducerea spitalului nu a motivat de ce a respins apărările medicului în timpul cercetării disciplinare. Daunele materiale stabilite în acest caz au fost de aproape 190.000 de lei, sumă pe care doctorul a primit-o în 2022 în urma unei cereri de executare silită. Alți bani publici, altă distracție.
Tot în 2019, șefa secției de ginecologie a fost concediată, motivul fiind activitatea zilnică a unui medic voluntar. Și în acest caz, instanțele au decis că desfacerea contractului a fost contrară Codului Muncii. Cercetarea disciplinară a fost făcută după ureche, doctorița nefiind acuzată de vreo faptă pe care ar fi săvârșit-o. Și în acest caz, spitalul a trebuit să plătească sume similare cu cele de mai sus.
Nici radiologul spitalului, care lucra de aproape un sfert de secol în acel spital, nu a scăpat. Și tot în 2019. În cazul lui au fost invocate motive privind siguranța, reglementarea, autorizarea și controlul activităților nucleare. Și acest abuz al conducerii spitalului s-a finalizat cu un proces și cheltuieli similare de judecată. Pe lista celor concediați s-au mai numărat un angajat de la achiziții și preotul spitalului.
Cei doi medici O.R.L. și-au găsit între timp de muncă în alte locuri. Secția există mai mult pe hârtie, favorita fostului manager – ofițer fiind șefă mai mult peste ea însăși. Protectorul ei s-a întors în Direcția Medicală a Ministerului de Interne, după cum reiese din declarația de avere din 2021.
Pentru concedierile ilegale, spitalul a plătit peste 500.000 de lei, mai mult de 100.000 de euro, dar vinovații nu au fost trași la răspundere până în prezent. Nici noua conducere, nici Consiliul Județean în subordinea căruia se află spitalul din Capitală nu s-au adresat justiției pentru recuperarea sumelor.
Polițistă, acuzată de șantajarea unui medic estetician. I-a cerut 15.000 de euro
Cunoscut medic anestezist și profesor universitar, afacerist în sănătate și imobiliare
Pensii de invaliditate date pe sub mână. Trei medici și un funcționar public, în arest