Skip to content

Maestrul jongleriilor cu joburi la stat

Maestrul jongleriilor cu joburi la stat

Un profesor a reușit ani la rând performanța rară de a fi prezent în același timp atât la clasă, cât și la conducerea unei instituții publice aflate la peste 100 de km. Legăturile sale politice l-au salvat până acum, însă anul acesta șefii săi au sesizat Parchetul.

Remetea Mare este o comună situată la 15 km de Timișoara. Aici, la școala gimnazială, și-a început în 1994 cariera profesională Dănuț Mihai Cepeha. Tocmai absolvise Facultatea de Fizică la Universitatea de Vest. După șapte ani, în 2001, și-a mutat catedra la Timișoara, la Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” unde este profesor titular cu normă întreagă.

Salariile din învățământ nu au fost niciodată mari, așa că Cepeha a mai lucrat între 2001 și 2011 la o firmă din Timișoara unde a fost director zonal, lector și consultant. Pe când muncea de zor la liceu și la această firmă, Cepeha s-a gândit că nu ar fi imposibil să-și mai ia un loc de muncă. În perioada 2009 – 2012, a fost director coordonator adjunct al Gărzii de Mediu Timiș unde a fost subalternul unui important membru PSD, Florin-Silviu Hurduzeu. Acesta este în prezent deputat și, susțin jurnaliștii din presa locală, unul dintre susținătorii politici ai lui Cepeha.

De la Garda de Mediu, Cepeha a ajuns la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Timiș unde a fost director executiv al instituției între 2012 și 2015, iar în perioada noiembrie 2015 – martie 2016, șef serviciu. În martie 2016 a fost transferat în inters de serviciu la APM Caraș-Severin, județ învecinat cu Timiș, pe funcția de director executiv, la insistențele lui Hurduzeu. De trei ori a fost trimis de la Timiș șef la Caraș-Severin: 2016, 2018-2019 și din aprilie 2020 până în prezent.

Explicația acestui du-te-vino o găsim într-o sentință a Tribunalului Timiș din martie 2020. Mariana Gabriela Lambrino, fostul director executiv al APM Timiș fusese destituită de mai multe ori, dar câștigase în instanță dreptul de a fi repusă pe funcție. Ultima oară s-a întâmplat în 2018 deoarece, susținea Lambrino în plângere, refuzase să cedeze presiunilor de a demisiona. Ea a explicat judecătorilor că trebuia înlăturată de la șefie pentru ca în locul ei să fie numit „domnul Cepeha Mihai Dănuț, persoană agreată de șefii de la București“.

Cu toate că a câștigat în instanță, Lambrino nu a fost repusă imediat în funcție, așa cum au decis judecătorii. „Deși funcția nu mai era vacantă a fost numit în funcția de director executiv al APM Timiș domnul Cepeha Dănuț Mihai, aceeași persoană care a fost numită de ANPM în funcția de director executiv și în cazul cercetărilor administrative și destituirilor anterioare ale reclamantei.”

Din 2020, Cepeha nu a mai încercat să revină la Timișoara. S-a mulțumit cu șefia APM Caraș-Severin și cu predatul la liceul din Timișoara. Aici, însă, apare problema ignorată ani la rând de șefii lui Cepeha. Acesta își face apariția la birou, la Reșița, câteva ore pe zi, altă dată deloc, deși programul zilnic este de la 08.00 la 16.30, iar vinerea de la 08.00 la 14.00. Nici pe la liceu, unde are o normă de două sau patru ore, în intervalul orar 08.00 – 17.00, nu prea trece.

Dănuț Cepeha / Sursa foto: Facebook

Directoarea liceului a explicat pentru News Romania că profesorul Cepeha are din 2001 un contract de muncă de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână, norma didactică de predare fiind de 18 ore/săptămână. Aceste ore sunt repartizate inegal, iar activitățile aferente diferenței de 22 de ore se pot desfașura și în afara locului de muncă, inclusiv domiciliu.

„D-nul prof. Cepeha Mihai Dănuț nu a comunicat unității documente din care să rezulte că are alte funcții/contracte de muncă, că este funcționar public. Dacă este funcționar public, director, cred că documentele care alcătuiesc dosarul profesional al d-lui profesor trebuiau gestionate de autoritatea sau instituția unde a fost numit. Cei de la Caraș-Severin trebuiau să știe ca este profesor, să-i solicite orarul”, a precizat directoarea.

Aceasta a mai explicat că, atunci când nu a fost prezent la ore, Cepeha a fost sancționat cu reținerea din salariu a respectivelor ore. În anul școlar 2022 – 2023, Cepeha a fost încadrat cu 16 ore pentru că cerut reducerea normei didactice cu două ore, conform legii. De la 1 decembrie 2022 până la 31 martie 2023 a solicitat să aibă doar nouă ore pe săptămână, după care a cerut revenirea la normă întreagă. Asta înseamnă 2- 4 ore pe zi în intervalul orar 08.00 – 17.00, exact când trebuie să fie la APM Caraș-Severin să-și coordoneze subalternii cărora le dă ordine mai mult prin telefon deși este pontat ca fiind prezent la birou.

Între Remetea Mare, reședința lui Cepeha, și APM Caraș-Severin, locul de muncă unde ar trebui să stea de la 08.00 la 16.30 sunt în medie 100 de km. Există doar trei drumuri pe care le poate folosi și în fiecare caz durata unei călătorii dus-întors între Remetea Mare și Reșița este de cel puțin două ore și jumătate.

La nici o lună de când a cerut să lucreze cu normă întreagă la liceu, Cepeha s-a trezit, la începutul lunii mai 2023, cu un control de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM). Potrivit unui document al instituției consultat de News Romania, directorul Cepeha a lipsit în mod frecvent de la program deși figura prezent la serviciu, conform foilor de pontaj. Nu a participat la foarte multe ședințe ale Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) și nu a semnat o serie de decizii și acte de reglementare emise de APM Caraș-Severin.

CAT are un rol foarte important în ceea ce privește protecția mediului și este condusă de directorul executiv al fiecărei Agenții județene de Protecția Mediului. Componența acesteia se stabilește prin ordin al prefectului și din ea fac parte reprezentanții mai multor instituții din județ. După cum reiese din documentul menționat, Cepeha avea calitatea de președinte al CAT, dar a lipsit la 26 astfel de ședințe în 2022 și 2023, contrar prevederilor fișei postului. În zilele în care trebuia să fie prezent, era pontat ca fiind prezent în tot intervalul de opt ore al programului de lucru.

Inspectorii ANPM i-au cerut lui Cepeha explicații scrise în legătură cu absențele de la serviciu. Directorul executiv le-a spus că nu este prezent pentru că „desfășoară activități didactice în Timișoara, cu informarea și acordul verbal al președintelui ANPM, domnul Lóránd Árpád Fülöp, cu decalarea programului de lucru”, precum și că „face zilnic ore suplimentare, inclusiv în weekend, fără a solicita compensarea acestora cu zile libere”.

Fülöp (UDMR) a fost președintele ANPM în perioada februarie – decembrie 2022 unde ajunsese după ce a fost dat afară cu scandal de la Administrația Fondului pentru Mediu. Și de la ANPM a zburat din funcție, însă fostul ministru al Mediului, Tánczos Barna, i-a găsit un loc călduț ca secretar de stat în minister.

Cu toate că a încercat să dreagă busuiocul menționând numele lui Fülöp, Cepeha nu a putut prezenta comsiiei de control niciun document din care să rezulte aprobarea scrisă din partea conducerii ANPM de a profesa și în altă parte sau cum recupera orele în care desfășura activități didactice.

Regulamentele ANPM prevăd că directorul executiv al unei agenții trebuie să respecte programul de lucru și nu părăsește locul de muncă fără înștiințarea, respectiv aprobarea conducătorului direct. În cazul Cepeha, s-a constatat că acesta nu a respectat prevederile fișei postului conform cărora trebuia să respecte programul de lucru și să anunțe orice ieșire din instituție în cadrul localității și/sau în afara ei conducerii ANPM pe email.

În timpul verificărilor a ieșit la iveală că în trei zile diferite, când figura ca fiind în delegație la APM Timiș, APM Mehedinți și în localitatea Băile Herculane din Caraș-Severin, directorul Cepeha era de fapt profesorul Cepeha la liceu unde își ținea orele. Chestionat în legătură cu această situație, directorul a găsit un răspuns: orarul la clasă a fost respectat parțial și a făcut schimb cu colegii. În plus, ar fi beneficiat și de învoiri colegiale.

„Apreciem că există suspiciunea rezonabilă că domnul Mihai Dănuț Cepeha, în calitate de director executiv al APM Caraș-Severin, prin acțiunile sale, a abuzat de prerogativele funcției de conducere deținute pentru obținerea unor avantaje financiare prin efectuarea de activități didactice în cadrul Liceului Tehnologic Energetic Regele Ferdinand I din Timișoara în timpul programului de lucru de la APM”, se mai arată în documentul ANPM.

Am solicitat Inspectoratelor Teritoriale de Muncă din Caraș-Severin și Timiș un punct de vedere în cazul Cepeha. Ileana Mogoșanu, inspector-șef ITM Timiș, a pus la îndoială calitatea mea de jurnalist și a precizat că, pentru a primi un răspuns, trebuie să fiu acreditat pe lângă instituție, demersul jurnalistic nefiind de interes public. Mare gogomănie!

Mogoșanu a precizat, în schimb, că a efectuat un control în cazul Cepeha, dar rezultatele sunt „informații cu caracter privat și pot fi dezvăluite doar părților implicate sau persoanelor care dovedesc un interes legitim în cauză.”  Totuși, a subliniat că „orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator dacă programul de muncă nu se suprapune”.

Nu e de mirare că șefa ITM Timiș încearcă să bage sub preș cazul Cepeha. Și ea este susținută de PSD, după cum reiese din știrile presei locale. Și ITM Caraș-Severin a efectuat un control în luna mai 2023 la APM Caraș-Secverin, însă directorul Cepeha nu a fost vizat, ci doar personalul contractant.

Șeful ITM Caraș-Severin, Iancu Panduru, a pus și el batista pe țambal. Într-un răspuns trimis News Romania a explicat că că activitatea profesională a lui Cepeha este inclusă în categoria informațiilor cu privire la datele personale, dar a admis că programul de muncă nu trebuie să se suprapună. De ce nu-l deranjează șeful ITM pe directorul APM? Sursele News Romania susțin că nici Panduru nu prea stă pe la serviciu, așa că ar fi fost tras de ureche dacă ar fi arătat cu degetul spre Cepeha.

Iancu Panduru / Sursa foto: Facebook

Panduru a fost primar în comuna cărășeană Mehadia, este membru PNL și om de bază al fostului ministru de Interne Marcel Vela. În 2020, Panduru a pierdut fotoliul de primar după câteva mandate, așa că din primar de comună colegii de partid i-au găsit un loc la ITM. În județul Caraș-Severin, sunt trei politicieni importanți: Florin-Silviu Hurduzeu, deputat PSD, Ion Mocioalcă, senator PSD, și Marcel Vela, senator PNL. Orice probleme apărute cu oamenii din subordine sunt rezolvate la masa verde între cei trei.

Ca urmare a controlului din mai 2023, conducerea ANPM a sesizat Parchetul. „La dosarul profesional nu se regăsește niciun acord al conducerii ANPM pentru domnul Cepeha referitor la prestarea concomitent a activităților profesionale în cadrul APM Caraș-Severin și Liceul Tehnologic Energetic Ferdinand I. Domnul Cepeha nu a informat instituția în privința faptului că este angajat cu normă întreagă și în cadrul altei instituții, iar pentru acest lucru va răspunde atât în cadrul cercetării administrative aflate în prezent în derulare, cât și în cadrul anchetei efectuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița”, se arată într-un răspuns trimis News Romania de către ANPM.

Cum directorul executiv s-a pontat la APM Caraș-Severin opt ore pe zi, ancheta procurorilor urmează să stabilească dacă în intervalele respective s-a aflat în instituție sau la liceul din Timișoara. Așadar, Dănuț Cepeha merge rar spre deloc la APM Caraș-Severin și trece din când în când pe la liceu. Atunci cum se justifică cei 10.256 de lei pe care îi încasează lunar de la stat? Demersurile News Romania de a obține un punct de vedere de la directorul Cepeha au fost ignorate de acesta. Nici la profesorul Cepeha nu am avut mai mult noroc.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!