Skip to content

Ministerul Mediului lasă ROMSILVA să-și facă de cap în PARCURI NAȚIONALE

Indolența guvernanților duce la dispariția pădurilor seculare. Omisiuni legislative, voite sau nu, au drept consecință exploatarea lemnului în zone strict protejate de interes european.

Rezervația Naturală Cheile Carașului din județul Caraș-Severin este victima unor asemenea lacune. Mai multe organizații și activiști de mediu susțin că aproape 700 de arbori din păduri vechi de 120 de ani au fost puși ilegal la pământ. Reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva se apără spunând că arborii au fost tăiați legal. Ministerul Mediului evită să sancționeze Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, principalul vinovat pentru distrugerea unei arii protejate.

Eu tai, eu păzesc

Rezervațiile naturale au fost înființate pentru a proteja o zonă unde impactul oamenilor a fost minim, scopul lor fiind acela de a conserva specii naturale importante. Rezervația Naturală Cheile Carașului face parte din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului – PNSCC. Acesta are, împreună cu parcul național învecinat, Cheile Nerei-Beușnița, o biodiversitate unică în Europa, se arată într-un document emis de Academia Română în încercarea instituției de a salva natura. În asemena sanctuare naturale orice fel de intervenții ale omului cu efecte asupra florei și faunei sunt interzise.

Rezervația Naturală Cheile Carașului, amputată

Romsilva trăiește de pe urma exploatării lemnului și este în același timp paznicul multor parcuri naționale sau naturale, ceea ce reprezintă o contradicție. Administrarea parcurilor se face de Romsilva în baza unui contract încheiat cu Ministerul Mediului. Conform contractului, în termen de doi ani de la semnare, administrațiile parcurilor, unități subordonate Romsilva, trebuie să întocmească planul de management al ariei protejate. În caz contrar, contractul trebuie reziliat.

Pentru administrarea PNSCC, Ministerul Mediului a încheiat în 2004 un contract pe o perioadă de zece ani. În 2014, un al doilea contract pe aceeași perioadă. De 13 ani administrația Parcului nu a trimis spre aprobare vreun plan de management. Au fost întocmite două ciorne, una în cadrul unui proiect al Ministerului Mediului și cealaltă de administrația parcului. Ambele par să se fi rătăcit de câțiva ani sau blocat prin hățișul birocratic, parcă tocmai pentru a permite ca în multe zone din parc să poată fi tăiată pădurea. În mod normal, Ministerul Mediului trebuia să rezilieze de fiecare dată contractul cu Romsilva, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Dacă un administrator nu e bun, de ce tot îi lași pe mână natura?

Zonă protejată doar în acte

O suprafață de aproape 32 de hectare de pădure seculară a fost pusă la pământ de Euro – Forest SRL din Lugoj. Cum a fost posibil? Simplu. Exploatarea forestieră s-a făcut ignorându-se toate datele care arătau că cele două parcele în care s-a tăiat pădurea erau incluse încă din 1990 în zona de protecție integrală a parcului național. Agenția pentru Protecția Mediului Caraș – Severin a reînnoit în noiembrie 2016 autorizația Euro-Forest care câștigase la licitație exploatarea forestieră respectivă. Culmea este că aceeași instituție trimisese în 2008 o adresă către administrația parcului în care își dăduse acordul ca rezervațiile naturale să fie în zonele de protecție strictă și în zonele de protecție integrală. Așadar, se știa clar care este statutul acestor două parcele.

Romsilva evită de mai bine de un deceniu să facă diligențele necesare pentru aprobarea planului de management al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului. Asta înseamnă că exploatarea lemnului este permisă atât timp cât, din creion, zonele protejate ajung să fie bune de livrat arbori valoroși. Cum nu se știa când va fi aprobat planul de management, Consiliul Științific al parcului a emis în 2013 un aviz în care s-a stabilit, conform legii, care sunt zonele de protecție integrală. Printre ele, și cele două parcele câștigate de Euro-Forest.

Urmele unui arbore sustras ilegal

Inspectorii Gărzii Forestiere Timișoara au făcut câteva controale în zonă, dar nu au găsit nimic în neregulă. Au încercat să justifice tăierile din rezervația naturală, motivând că parcul nu avea un Consiliu Științific. Nici nu avea cum, din moment ce a fost desființat după ce a delimitat zonele de protecție din parc. S-a decis ca un nou consiliu să fie constituit în decembrie 2016. Printre membrii acestuia se numără și inginerul silvic Ioan Chisăliță, fost primar, actual  membru în Consiliul de Administrație al RNP-Romsilva și medaliat în 2011 cu bronz pentru cursul universitar „Exploatări forestiere”. Măcar de lua aurul.

Echipa de tratament, la atac

Romsilva luptă din răsputeri să demonstreze că zonarea parcului făcută de fostul Consiliu Științific nu are valoare, din moment ce nu este aprobat planul de management. Până când acest document va fi scos de la naftalină și supus dezbaterilor, avizele Consiliului Științific sunt imperative, fiind singurele acte administrative care reglementează zonarea internă a parcului. Parcul Național  Semenic Cheile – Carașului este unul dintre cele patru parcuri naționale sau naturale care nu au plan de management. Toate cu mari probleme legate de exploatarea lemnului.

Reprezentanții Romsilva susțin că cele două parcele nu se află în nicio rezervație, ci în zona de conservare durabilă a parcului național. În aceste zone sunt permise tăierile de arbori, dar Romsilva nu menționează ce document indică clar statutul de zonă de conservare durabilă a celor parcele. În mai multe aplicații cartografice ale Ministerului Mediului și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, zona este trecută ca fiind de rezervație naturală. Romsilva insistă că pădurea a fost tăiată aplicându-i-se un „tratament silvic care promovează regenerarea naturală”.

Cine se încumetă să umble prin Cheile Carașului poate observa ce buni terapeuți au fost angajații Euro-Forest. Au fost scoși arbori cu tot cu rădăcină, contrar legii, s-au făcut mai multe drumuri de scos lemnul decât erau prevăzute. În unele cazuri au fost excavate 1,5 m de sol și rocă, astfel încât au șanțuri care au dus la formarea de torenți. Practic, zona a fost distrusă (foto dreapta). Romsilva neagă acest fapt și a precizat că nu s-au construit drumuri noi, doar s-au reamenajat cele existente. Euro – Forest a fost sancționată de două ori din cauza drumurilor, cuantumul amenzilor fiind de 2.000 de lei, mai mult de jumătate din profitul firmei pe 2016.

Cheile Carașului a fost declarată rezervație naturală prin mai multe acte emise de guvern și aprobate de parlament imediat după Revoluție, dar zona a fost ocrotită încă din 1955. Este rezervație științifică, notificată la Comisia Europeană în 2011. Pădurile seculare de fag de aici au fost declarate în 1990 rezervație integrală, iar din 2007 este arie protejată de interes european fiind sit Natura 2000.

Natura 2000 este reţeaua celor mai însemnate situri naturale din Uniunea Europeană și a fost înființată pentru menţinerea sau readucerea într-o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale de interes comunitar.

Alba-neagra cu avize

Pentru ca Euro-Forest să-și poată trimite echipa terapeutică în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului a fost nevoie de o serie de aprobări. Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice, ai cărui angajați au inclus în 1990 cele două parcele în zona de protecție integrală, s-a răzgândit și a elaborat un amenajament silvic din care reiese că în zonă se pot tăia arborii.

Tentative artistice ale angajaților Euro-Forest, ignorate de juriul Romsilva

Romsilva s-a făcut că nu vede eroarea, la fel și administrația parcului. Despre cum s-a sucit Agenția pentru Protecția Mediului am explicat mai sus.

Nimeni nu a verificat, înainte ca echipa de terapeuți să-și tureze drujbele, ce specii de floră și faună protejată se află pe cele aproape 32 de hectare.

Silvicii profită din plin și ignoră că de aproape 60 de ani zona este strict protejată. Direct responsabil de ani buni pentru ce se întâmplă în parcurile naționale este șeful Serviciului Arii Protejate din Romsilva, inginerul Dragoș Mihai.

Bomboana pe colivă a pus-o Guvernul României care concepe proiecte legislative ce lasă loc de interpretări.

În Parlament, aleșii se luptă pentru o mai mare libertate forestieră în ariile protejate, în ciuda numeroaselor angajamente internaționale ale României. Ministerul Mediului tace, Romsilva face.

Săptămâna viitoare este programat un control de la minister. Până acum, drujbele au vorbit.

 

Senatorii PNL vor să tragă gaze prin PARCURILE NAȚIONALE

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!