Skip to content

Organizatorul Bookfest și edituri importante ar fi încercat să elimine un client de pe piață

Cele mai importante edituri de carte și distribuitori au intrat in atenția Consiliului Concurenței care a obținut autorizație de la Curtea de Apel București pentru efectuarea unor inspecții inopinate.

Ancheta vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii care îşi desfăşoară activitatea pe piaţa furnizării de carte din România, se arată într-un comunicat al Consiliului.

Companiile investigate sunt: Editura Vremea S.R.L., Curtea Veche Publishing S.R.L., Publica Com S.R.L., Nemira Publishing House S.R.L., Humanitas S.A., RAO Distribuție S.R.L., Editura Trei S.R.L., Grupul Editorial Art S.R.L., Editura Polirom S.A., Grup Editorial Litera S.R.L., Direct Client Services S.R.L. și Librăriile Humanitas S.A..

Cele mai multe dintre aceste firme sunt membre ale Asociației Editurilor din România, și ea anchetată de inspectorii Consiliului Concurenței. Asociația Editurilor din România are 75 de membri, a fost fondată în 1991 şi este principala asociaţie profesională a editorilor de carte din România. Ea este organizatoarea Bookfest, salonul internațional de carte.

Newsromania.net a găsit și alte legături unii dintre acționarii/asociații firmelor care au făcut obiectul inspecțiilor inopinate autorizate de către magistrații bucureșteni la sfârșitul lunii septembrie 2021.

Consiliul Concurenței deține indicii că aceste companii au refuzat în mod colectiv și coordonat comercializarea cărților către un anumit client și/sau posibil concurent. Intenția a fost eliminarea de pe piață a acestuia.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii concurenţei.

Documentele ridicate de le editorii și distribuitorii de carte vor fi analizate de inspectorii Consiliului. În cazul în care se va constata încălcarea regulilor de concurenţă, firmele implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

CURTEA VECHE PUBLISHING SRL are ca asociați pe Irina Mate (96.93%) și Grigore Arsene (3.07%), ultimul fiind și administratorul firmei. Arsene Grigore are legături cu grupul Humanitas, fiind un mic acționar al acestuia.

HUMANITAS SA are următorii acționari: Michaella Maria Korné (2.99%), Gabriel Liiceanu (92.492%). Restul de procente sunt deținute de acţionari tip listă. Humanitas SA este acționarul majoritar al SC LIBRARIILE HUMANITAS SA cu 97.9%. Gabriel Liiceanu deține 2.02%, restul aparținând unui număr de 58 de acționari.

Gabriel Liiceanu de la Humanitas și Arsene Grigore de la Curtea Veche au legături cu patronii de la EDITURA TREI SRL: Ionuț Silviu Dragomir (deține 70% și este administratorul firmei) și Magdalena Cojocea (30%).

Dragomir este membru al Fundației Noi Citim unde Arsene Grigore este fondator. Cojocea  a înființat împreună cu Liiceanu Asociaţia „Societatea Română de Fenomenologie”.

Dragomir deține 39% dintr-o altă companie investigată: PUBLICA COM SRL, celălat asociat fiind Cătălin – Cristian Muraru (61%). Cel din urmă este și administratorul firmei.

NEMIRA PUBLISHINGHOUSE SRL aparține familiei lui Valentin Nicolau, cel care a fondat editura și a fost șef al TVR. Asociații sunt: Radu-Mircea Nicolau (38%) Ana-Maria Nicolau (37%) și Vichi Angelica Nicolau (25%).

Patronii RAO DISTRIBUȚIE SRL sunt Ovidiu Laurențiu Enculescu, care este și administrator; și Anca Violeta Enculescu, fiecare deținând câte jumătate din firmă.

DIRECT CLIENT SERVICES SRL are următoarea structură: este deținut de Luce Design SRL și Ceainăria Connoisseur SRL  cu câte 4.93%, Lucica Nicoleta Iordan și Șerban Constantin Radu cu câte 45.07%. Ambii sunt administratorii Direct Client Services și sunt asociați în Luce Design și Ceainăria Connoisseur.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, EDITURA VREMEA SRL are ca asociat unic o scriitoare în vârstă de 80 de ani: Ecaterina Silvia Colfescu. Firma este administrată de Nicolae Alexe Mihai Henegariu în vârstă de 94 de ani, socrul patroanei.

Legături de afaceri există și între alte două firme anchetate acum de Consiliul Concurenței: GRUP EDITORIAL LITERA SRL deținută de Marin Vidraşcu (50%) și Dan-Anatolevici Vidraşcu (50%) și GRUPUL EDITORIAL ART SRL al cărei asociat unic și administrator este Dan Iacob. Ambele companii au făcut parte dintr-o asociere care a câștigat o licitație controversată pentru manuale școlare.

EDITURA POLIROM SA are următorii acționari: Adrian Butucă (are 54.04% și este și administator), Viorel Bunduc (2.5%), Silviu Alexandru Lupescu (deține 17% și este președintele Consiliului de Administrație), Cecilia-Alice Boiciuc (0.084%), Anca-Claudia Mihociu (13.176%) și Irina-Oana Dolhăscu (deține 13.2% și este și administrator).

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!