Recepția MAE de Centenar din Chicago, sponsorizată și de un cap al Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990

Consulatul General al României la Chicago a organizat recepția cu ocazia Centenarului Marii Uniri pe 29 noiembrie 2018 la Trump Tower International.

MAE afirmă că evenimentul a fost sponsorizat de românii din SUA, dar refuză să publice numele lor.

Nici nu e de mirare. Unul dintre ei a fost unul din capii Mineriadei din iunie 1990 (foto).

Așa cum rezultă dintr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe – MAE, evenimentul s-a bucurat de prezenta a peste 300 de invitaţi.

Membri ai corpului diplomatic, oficialităţi ale statului Illinois, personalităţi ale mediului academic şi cultural, oameni de afaceri, clerici şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti s-au îngrămădit să se bucure de Marea Unire.

„Structura evenimentului a constat într-o alocuţiune a Consulului General urmată de un program artistic şi o recepţie oficială”, se arată în același comunicat.

Programul cultural-artistic a reunit artiști de excepţie şi s-a distins prin diversitatea pieselor muzicale clasice şi de muzică uşoară, cu repertorii din compozitori români şi străini, susține MAE.

Artiștii de excepție au fost: Laura Bretan, câştigatoare a concursului Vocii României;  mezzo-soprana Nicoleta Roman; Cristofor Aldea-Teodorovici care a interpretat piese din repertoriul părinţilor săi.

Tânărul interpret de muzică ușoară Aldo Blaga, care s-a calificat la selecția națională Eurovision 2019, a fost și el prezent. El este cunoscut pentru prestațiile muzicale de la nunți.

Evenimentul atât de lăudat a intrat în decembrie 2018 în vizorul unei organizații din Washington.

Citizens for Responsibility and Ethics in Washington – CREW și-a pus întrebarea dacă nu este lipsit de etică ca un guvern să organizeze un eveniment la o proprietate care aparține președintelui SUA.

România era al patrulea stat care organiza Ziua Națională la o proprietate a lui Trump după Filipine, Kuweit și Bahrain. Acestea au ales un hotel deținut de Trump în Washington, D.C.

Procurorii generali din Maryland și D.C. (District of Columbia) l-au dat în judecată pe Trump pentru încălcarea Constituției din cauză că a acceptat plăți făcute de guverne prin Trump International Hotel.

CREW susținea că nu este clar cine a plătit pentru dineul de Ziua Națională a României de la Trump Tower din Chicago.

Am solicitat MAE să precizeze de ce a fost ales Trump Tower și care au fost costurile pentru recepția organizată de Consulatul General al României la Chicago cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Decizia de a alege acest loc a venit ca urmare a „notorietății și imaginii de care se bucură imobilul la nivelul zonei Chicago”.

Un alt criteriu a fost acela că „este o construcție relativ nouă, cu un spațiu amplu de desfășurare și un design contemporan, serviciile profesionale oferite având o foarte bună reputație, iar costul fiind redus în comparație cu alte locații echivalente”.

Selectarea locației Trump Tower, mai susține MAE, s-a făcut în urma colaborării cu „mediul asociativ al comunității româneşti din zonă, cât şi cu reprezentanţii mediului local de afaceri” care au sponsorizat evenimentul.

Costurile organizării recepției au fost de 27.416 de dolari din care 5.750 din bugetul oficiului consular, iar restul sponsorizări directe sub formă de CEC-uri din partea mediului de afaceri local și comunității românești.

Serviciile audio-vizuale au costat 750 de dolari, iar artișii menționați mai sus au primit 1.700 de dolari împreună. Banii au provenit tot din sponsorizări.

Plățile au fost făcute direct către „Trump International Hotel&Tower Chicago”.

Am cerut MAE și numele celor care au sponsorizat recepția.

„Cu privire la datele de identificare ale persoanelor fizice și/ sau juridice care au sponsorizat evenimentul, precum și suma oferită de fiecare dintre acestea, precizăm faptul că în conformitate cu normele legale din țara de reședință, precum și cu practica aplicabilă în domeniul sponsorizării, identitatea sponsorilor și cuantumul contribuției lor beneficiază de protecție”, a fost răspunsul.

MAE mai susține că reprezentanții Consulatului General al României la Chicago au solicitat acordul sponsorilor cu privire la transmiterea către media a informațiilor solicitate, însă „nici una dintre persoanele chestionate nu și-a dat acordul pentru diseminarea acestor informații în mass-media/spațiul public”.

Spațiul public este însă, conform unei decizii a Curții Supreme, și facebook. Cum românul este fudul, am găsit prin intermediul acestei platforme unul dintre sponsori.

Dan Tomoioagă este din Sighetu Marmației, membru PNȚ-CD și trăiește în Naperville, Illinois.

La una dintre fotografiile pe care le-a postat pe facebook în timpul evenimentului scrie „mândri să fim invitați și sponsori la recepția oferită de Consulatul General al României la Chicago cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri”.

La fotografie a menționat alte patru persoane. Printre ele, Constantin Ilinescu.

Consulul României (stânga) și Ilinescu cu steag tricolor, la recepția dată cu ocazia Centenarului

Ilinescu este din Petroșani, a fost inginer în cadrul Exploatării Miniere Aninoasa și lider sindical.

Împreună cu Miron Cozma a organizat deplasarea minerilor la București în timpul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.

Mineriada din 13 – 15 iunie 1990 a fost cea mai sângeroasă și brutală venire a minerilor la București. S-a soldat cu șase morți și sute de răniți.

La începutul anilor 2000, Ilinescu a plecat în SUA și a devenit impresar muzical.

Nicolae Cămărășescu, fost ofițer de Securitate implicat în Minderiadă, a declarat într-un interviu publicat în Adevărul că plecarea lui Ilinescu în SUA nu a fost întâmplătoare.

„Adevărul este că, dacă stătea, făcea puşcărie”, a declarat fostul securist. După ce a fost chemat la Parchet să dea declarații, Ilinescu a obținut subit viza de America.

În SUA, Ilinescu și-a cumpărat cu 390.000 de dolari în 2004 o casă pe Elm Street din Chicago și se fotografiază des cu Tiberiu Trifan, consulul general al României din oraș.

Constantin Ilinescu (stânga), alături de Consulul General al României în timpul unei alte recepții
  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.

error: ?