Facebook blochează multe conturi din motive care mai de care mai stupide, dar în același timp încasează milioane de dolari din partea unor grupuri politice specializate în dezinformare. Printre acestea, și grupări teroriste.
Una dintre cele mai mari de organizații considerate teroriste care a investit în promovare pe pe Facebook este Kata’ib Hezbollah din Irak.
Organizația, declarată grupare teroristă de Japonia și SUA, plătește către Facebook importante sume de bani pentru promovarea ideologiei printr-o rețea de conturi false, potrivit unei anchete publicate în The Telegraph.
Autorii investigației jurnalistice care a dezvăluit modul de operare a grupării terorite sunt doi freelanceri: Wil Crisp care lucrat pentru Bloomberg, The Times, The Independent, the BBC, Sky News sau The Guardian și Suadad al-Salhy. Ea a lucrat pentru The Times, Reuters, The New York Times sau Arab News.
Sursele jurnaliștilor, persoane care au lucrat cu Kata’ib Hezbollah, au arătat că aproape 400 de persoane sunt angajate în propaganda online a organizației și controlează mii de conturi și pagini false de Facebook.
În luna mai 2020, Facebook a eliminat 324 de pagini, 71 de conturi, cinci grupuri și 31 de conturi de Instagram care au plătit Facebook cu 270.000 de dolari pentru promovare. Aceste pagini erau urmărite de aproape 4,4 milioane de conturi, conform Facebook.
Această rețea publica mesaje care se axau pe Kurdistanul irakian și folosea conturi false pentru postările online, conturi care personificau politicieni locali, partide politice sau chiar pagini profesionale de Facebook care păreau a fi ale unor instituții media.
Rețeaua de conturi false are legături cu persoane asociate cu Parastin u Zanyari, parte a serviciului secret al guvernului regional kurd din Irak și afiliat partidului politic Uniunea Patriotice din Kurdistan, potrivit Facebook.
„Armata electronică” a Irakului a folosit reclamele Facebook pentru a-și trimite mesajele, dar și funcția „Boost Post”. Aceasta permite utilizatorilor să ajungă la un număr cât mai mare de fani pe Facebook. Contra cost.
Facebook a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor despre cât a încasat exact de la aceste conturi eliminate pentru promovarea mesajelor.
„Ceea ce a fost expus acum reprezintă doar o mică parte a ceea ce se întâmplă în Irak. Organizațiile politice cheltuie milioane de dolari cu Facebook pentru știri false folosind conturi false”, a declarat Ruwayda Mustafah.
Absolventă de drept și doctorand în politică internațională, Ruwayda Mustafah este analist politic, autorea unei cărți despre Kurdistan și fost editor al Alianței pentru Drepturile Kurzilor.
Ea a mai precizat că Facebook trebuie să facă public câți bani primește și de la cine pentru că profită financiar în urma activităților de subminare a democrației și securității din Orientul Mijlociu.
Jurnaliștii care au investigat modul prin care Kata’ib Hezbollah folosea pagini false pentru a-și răspândi mesajele au cerut un punct de vedere al Facebook.
„Când am oprit operațiunile, am luat această măsură pe baza comportamentului pe la care l-am observat pe platforma noastră, nu bazându-ne pe cine sunt persoanele din spate sau ce promovează”, a explicat un purtător de cuvânt al Facebook.
Impactul „armatelor electronice” ale Irakului și manipularea pe Facebook nu trebuie subestimate pentru că au un impact negativ asupra eforturilor de a stabiliza țara și asupra vieților a milioane de irakieni.
Citiți integral ancheta publicată în The Telegraph AICI.
România a câștigat la CEDO procesul intentat de un traficant de teroriști Al-Qaeda