Skip to content

Aderarea Austriei la NATO, respinsă de 75% din populația țării

austria aderare nato

Invazia Ucrainei de către Rusia nu i-a determinat pe austrieci să-și dorească aderarea la NATO, unul din patru respingând ideea.

În timp ce războiul pare să împingă atât Finlanda, cât și Suedia spre NATO, publicul austriac nu este favorabil acestei idei.

Potrivit unui sondaj al Institutul pentru Demografie și Analiza Datelor – IFDD, realizat pentru agenția de presă APA, doar 14% dintre austrieci sunt în favoarea aderării, în timp ce 75% resping ideea.

CITIȚI ȘI: Austria suspendă vaccinarea obligatorie. Va fi reintrodusă la nevoie

Majoritatea austriecilor sunt, de asemenea, sceptici când vine vorba de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană: 38% pentru, 46% împotrivă. Restul sunt încă nehotărâți.

La întrebarea dacă neutralitatea mai protejează Austria astăzi, 52% au răspuns da. Dar cel puțin 40% nu sunt de părere că neutralitatea protejează Austria de amenințările militare.

Aproximativ 83% dintre austrieci ar dori o coordonare mai strânsă între statele membre UE în ceea ce privește politica de securitate și apărare.

De ce nu este Austria în NATO?

Neaderarea Austriei provine din neutralitatea sa de lungă durată.

În 1955, când ultimele trupe străine au părăsit Austria la un deceniu după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, parlamentul a adoptat legea constituțională privind neutralitatea Austriei, angajând țara la statutul de neutralitate permanentă.

Legea a cimentat anumite prevederi din Tratatul de Stat al Austriei semnat de guvern și reprezentanții forțelor aliate, care a deschis calea pentru părăsirea țării armatelor străine.

CITIȚI ȘI: Chiria în AUSTRIA. Ce sumă poate fi solicitată drept garanție

Tratatul, la rândul său, se baza în mare parte pe Memorandumul de la Moscova semnat între Austria și Uniunea Sovietică în 1955. Moscova stabilise neutralitatea perpetuă a Austriei ca o condiție a acordului.

Conform Tratatului, Austria nu poate să se alăture unei alianțe militare, să permită înființarea de baze militare străine în interiorul granițele sale sau să participe la un război.

Cu alte cuvinte, ca țară neutră, Austria nu are voie să adere la NATO, care se definește ca o alianță politică și militară.

Lista țărilor cu risc epidemiologic, actualizată. Germania, Austria, Marea Britanie, printre țările din zona roșie

AUSTRIA: Româncă, înșelată de un fals militar american din Afganistan

AUSTRIA dublează amenzile pentru viteză și perioada de suspendare a permiselor auto

Urmărește-ne pe Google News! URMĂREȘTE-NE pe GOOGLE NEWS!