Skip to content

Ajutoarele financiare de care beneficiază românii din Austria în 2023: reduceri de impozite, subvenții la încălzire, bonusuri

Ajutoarele financiare de care beneficiază românii din Austria în 2023: reduceri de impozite, subvenții la încălzire, bonusuri

Deoarece rata inflației rămâne ridicată, iar războiul din Ucraina continuă să aducă instabilitate în Europa, guvernul federal al Austriei a luat măsuri pentru a ajuta populația să facă față creșterii costului vieții.

Guvernul Austriei a decis mai multe măsuri financiare, de la bonusuri la reduceri de impozite, de care vor beneficia rezidenții din această țară în 2023.

Klimabonus în 2023

Una dintre plățile principale va fi Klimabonus – care se plătește integral (500 euro pentru adulții eligibili și 250 uro pentru rezidenții austrieci minori) începând din februarie pentru cei care aveau dreptul la Klimabonus în 2022, dar nu l-au primit.

Plata se va face, de asemenea, în mod regulat în fiecare octombrie din veniturile suplimentare pe care guvernul le primește pe taxa pe CO2. Suma variază între 100 € și 200 € de persoană, în funcție de locul de reședință – cei care locuiesc în Viena, un oraș cu opțiuni multiple de transport public, au dreptul la 100 €.

Măsuri de reformă fiscală

De la 1 ianuarie au intrat în vigoare câteva modificări promovate de reforma fiscală a Austriei, inclusiv unele reduceri de taxe și eliminarea progresiei la rece – un termen fiscal folosit pentru a descrie o povară fiscală crescută.

Reducerile de impozite planificate și eliminarea progresiei la rece va face ca toți contribuabilii din Austria să rămână cu un venit net mai mare pe lună.

În același timp, beneficiile sociale, inclusiv indemnizația de concediu de maternitate, alocația familială și altele, vor crește anual pe măsură ce sunt ajustate în funcție de ratele inflației.

Se modifică categoriile de impozitare

Există, de asemenea, schimbări semnificative în privința categoriilor de impozitare în Austria. În 2023, veniturile de până la 11.693 EUR nu sunt impozabile (anterior, pragul era de 11.000 EUR). Iată modificările și noile tarife:

Rată impozitare Noua limită Creștere
0% până la €11,693 6.3%
20% până la €19,134 6.3%
30% până la €32,075 3.47%
41% până la €62,080 3.47%
48% până la €93,120 3.47%
50% de la €93,120 3.47%
55% de la €1 milion

Plafonarea prețului la energie electrică

Plafonarea prețului la electricitate este în vigoare în Austria de la 1 decembrie 2022, dar efectele sale se vor resimți în principal în 2023, iar plafonul de preț ar trebui să fie în vigoare până la 30 iunie 2024.

Prețul energiei electrice va fi subvenționat până la un consum de 2.900 de kilowați-oră, a spus guvernul. Până la această limită, va costa doar zece cenți per kilowatt oră – prețul energiei dinainte de criza energetică actuală.

Peste această limită de consum, oamenii vor trebui să plătească prețuri de piață pentru ceea ce consumă.

Guvernul austriac estimează că măsura va ajuta gospodăriile austriece să economisească de la 400 la 800 de euro la facturile la energie pe an. Ministerul de Finanțe a adăugat că economiile medii ale gospodăriilor ar fi de 500 de euro.

Subvenția pentru încălzire

Subvenția pentru costurile cu încălzirea a fost anunțată de guvernul federal în decembrie și are scopul de a scuti gospodăriile de o cheltuială între 200 și 400 de euro pe an, ca plată unică.

Subvenția pentru încălzire este destinată familiilor cu venituri mici, pensionarilor cu venit minim și beneficiarilor de asistență socială. Va fi disponibilă fie că se încălzesc cu gaz, electricitate, peleți sau alt combustibil.

Deoarece ajutorul se va distribui la nivel local, miniștrii nu au oferit detalii suplimentare cu privire la criteriile de venit și nici nu au furnizat o estimare a datei plății.

Alte plăți și ajutoare

Există alte plăți și ajutoare unice, iar guvernul ar trebui, de asemenea, să anunțe noi modificări în 2023.

Începând cu începutul lunii ianuarie, de exemplu, o nouă „subvenție pentru costurile rețelei” de 200 de euro se acordă gospodăriilor cu venituri mici – cum ar fi cele care sunt scutite de taxele de difuzare (GIS).

În plus, landurile austriece, inclusiv Viena, au anunțat măsuri locale, inclusiv plăți și alocații unice, în special pentru a amortiza creșterea prețurilor la energie.