Skip to content

Austria crește vârsta de pensionare pentru femei. Ce trebuie să știe românii

Austria crește vârsta de pensionare pentru femei. Ce trebuie să știe românii

Legile din Austria prevăd că pentru a ieși la pensie în această țară bărbații trebuie să aibă 65 de ani, iar femeile 60. Începând din 2024, însă, vârsta de pensionare pentru femei va crește la 65 de ani.

Trebuie spus că vârsta de pensionare pentru femei nu va crește dintr-o dată, ci cu șase luni în fiecare an, astfel încât să se ajungă la ținta de 65 de ani în 2033.

Persoanele care nu vor sa iasă la pensie după această vârstă vor primi un bonus de 4,2% pentru fiecare an, scrie publicația The Local.

Pentru a beneficia de pensie, persoanele care solicită acest drept trebuie să fi contribuit la sistemul de asigurări sociale timp de 15 ani din ultimii 30.

Cel puțin șapte din acești ani trebuie să fi contribuit la asigurările sociale ca angajat. Există câteva excepții, cum ar fi îngrijirea unui membru al familiei.

Pensionarea anticipată este posibilă, atâta timp au fost plătite timp de 15 ani contribuțiile, dar sumele vor fi mai mici până la vârsta standard de pensionare.

La calcularea eligibilității pentru pensie se iau în considerare și perioadele în care fondurile publice sunt utilizate pentru a contribui la asigurări: creșterea copiilor (până la patru ani per copil), serviciul militar, concediul de maternitate și șomaj sau boală.

Pentru multe persoane, Austria nu este singura țară în care au trăit și au lucrat, iar acest fapt poate să creeze confuzie în privința pensiei.

Trebuie să știți că există acorduri internaționale în vigoare, astfel încât unele persoane să poată folosi anii de calificare în alte țări spre a fi eligibili pentru o pensie în Austria.

Conform legislației UE, toți anii munciți în statele Uniunii sunt luați în considerare până când o persoană împlinește vârsta de pensionare.

Țara în care se solicită apoi o pensie începe procesul de acordare a dreptului la pensie transnațională. Este foarte important să anunțați furnizorul de pensii cu privire la contribuțiile efectuate în altă țară.

Austria are, de asemenea, acorduri similare cu alte câteva țări, inclusiv Elveția, Liechtenstein, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Australia, Canada, Turcia, Serbia și Bosnia-Herțegovina.

Germania plătește pensii la peste 2.000 de colaboratori ai regimului nazist