AUSTRIA: Documentele necesare pentru a putea vota la alegerile parlamentare din 5-6 decembrie

La scrutinul din 5-6 decembrie 2020 este nevoie ca românii din Austria să prezinte și documente emise de autoritățile din această țară pentru a putea vota.

Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. Potrivit prevederilor Legii nr. 208/2015, cetățenii români cu domiciliul în România, care au fost înscriși în Registrul electoral cu adresa de reședință în străinătate, își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar.

Documentele emise de autoritățile din Austria care dovedesc stabilirea reședinței în acest stat sunt în număr de șase:

Dovadă de înscriere sau înregistrare (Bestätigung der Meldung sau Meldezettel);

Adeverință de înregistrare pentru cetățenii SEE şi ai Confederației Elvețiene (Anmeldebescheinigung für EWR Bürgern-innen und Schweizer Bürger-innen);

Certificat privind libera circulație în UE (EU Freizügigkeitsbestätigung);

Titlu de ședere sau dovadă de stabilire (Aufenthaltstitel);

Document de identitate cu fotografie pentru cetățenii comunitari (EU- Lichtbildausweis);

Adeverință de lungă ședere (Bescheinigung des Daueraufenthalts)

Cetățenii români cu domiciliul în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în străinătate, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Potrivit art.1 din Decizia nr 35 a Biroului Electoral Central, alegătorul care deține unul dintre actele de identitate enumerate mai sus, al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, își poate exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din data de 6 decembrie 2020 în baza acestuia.

La acest scrutin electoral se va utiliza Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

Ca urmare a faptului că autoritățile austriece au instituit carantina, în contextul creșterii alarmante a cazurilor de îmbolnăviri cu SARS-COV 2 (Covid-19), începând din 17 noiembrie și până 6 decembrie (inclusiv), activitatea de lucru cu publicul la Secţia Consulară Viena a fost suspendată.

Pentru acordarea de asistență consulară în situații deosebite sau servicii consulare urgente, temeinic justificate, determinate de necesități deosebite (ex.: decese, accidente, acte solicitate de autoritățile locale în contextul epidemiei etc.), personalul Secției Consulare stă în continuare la dispoziția cetățenilor români.

Reluarea programului de lucru obișnuit cu publicul va fi anunțată atât pe pagina de internet a oficiului consular, cât și prin notificare în contul de pe econsulat.ro pentru cei care dețin așa ceva.

GERMANIA: Lista secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din România

SPANIA: Documentul necesar românilor pentru deplasarea la secțiile de votare în perioada 5-6 decembrie

FRANȚA: Lista secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din România

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!