AUSTRIA: Legea privind vaccinarea obligatorie intră în vigoare sâmbătă

Legea privind vaccinarea obligatorie anti-Covid 19 va intra în vigoare sâmbătă, 5 februarie, în Austria, o măsură inedită în Uniunea Europeană (UE), după ce a fost promulgată şi publicată vineri în Monitorul Oficial din această ţară, informează AFP, citată de Agerpres.

“Alexander Van der Bellen a promulgat astăzi la prânz legea federală privind obligativitatea de vaccinare împotriva COVID-19”, a anunţat biroul de presă al preşedintelui austriac într-un comunicat.

Legea a fost publicată imediat în Monitorul Oficial şi “va deveni efectivă sâmbătă”, a precizat un purtător de cuvânt de la Ministerul austriac al Sănătăţii.

Agenţia de presă austriacă APA evocase posibilitatea ca legea să intre în vigoare duminică.

Textul de lege a fost adoptat de Parlamentul Austriei pe 20 ianuarie cu o largă majoritate, doar reprezentanţii extremei drepte votând împotrivă.

Toţi rezidenţii cu vârsta peste 18 ani din această ţară având 8,9 milioane de locuitori sunt vizaţi de noua lege, cu excepţia femeilor însărcinate, persoanelor care au contractat noul coronavirus cu mai puţin de 180 de zile în urmă şi persoanelor ce pot fi scutite de la vaccinare din motive medicale.

Controalele privind respectarea acestei legi vor începe însă abia la jumătatea lunii martie: amenzi vor putea fi aplicate, pentru sume ce variază de la 600 la 3.000 de euro, însă ele vor fi anulate dacă persoana vizată se vaccinează în două săptămâni.

Peste 60% dintre austrieci susţin noua lege, potrivit unui sondaj recent, însă există totuşi şi un procent important din populaţie care i se opune cu fermitate.

Proteste împotriva vaccinării obligatorii

Timp de mai multe săptămâni, zeci de mii de persoane au protestat pe străzile din Austria după anunţarea acestui proiect legislativ în noiembrie 2021, pentru a denunţa o măsură pe care o consideră “radicală” şi “liberticidă”.

Au apărut critici şi faţă de sensul acestei legi prin prisma gravităţii mai scăzute a variantei Omicron şi a creşterii explozive a numărului de cazuri de COVID-19.

Guvernul austriac a anunţat în acelaşi timp şi o viitoare relaxare a restricţiilor sanitare, inclusiv împotriva persoanelor nevaccinate, care în prezent nu au acces în restaurante, spaţii culturale şi la evenimente sportive.

Însă pentru ministrul Sănătăţii, Wolfgang Muckstein, vaccinarea obligatorie vizează protejarea populaţiei împotriva “noilor valuri” şi “lupta contra noilor variante” ce ar putea să apară în lunile următoare, a declarat el joi pe Twitter.

Mai puţin de 70% din populaţia austriacă deţine o schemă vaccinală completă (cu obligativitatea în majoritatea cazurilor de a prezenta trei doze), un procentaj inferior celor din Franţa şi din Spania şi care a scăzut încă şi mai mult după expirarea recentă a multor certificate.

Certificatul de vaccinare este impus într-un număr tot mai mare de ţări pentru anumite profesii sau activităţi, însă vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie a populaţiei generale, aşa cum s-a decis în Austria, rămâne, până în prezent, o excepţie.

Chiria în AUSTRIA. Ce sumă poate fi solicitată drept garanție

AUSTRIA: Nu mai sunt valabile certificatele verzi eliberate pentru vaccinarea cu Johnson&Johnson

Trei români stabiliți în Austria s-au autodenunțat la DNA că și-au procurat certificate Covid fără să se vaccineze

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!