Skip to content

Austria prelungește controalele de frontieră la granițele cu Ungaria și Slovenia

Austria prelungește controalele de frontieră la granițele cu Ungaria și Slovenia

Austria își va prelungi controalele la granițele sale cu Slovenia și Ungaria cu încă șase luni începând cu 11 mai, când expiră actuala suspendare de șase luni, a declarat marți ministrul de Interne, Gerhard Karner.

„Vom informa Comisia Europeană în zilele următoare că va trebui să prelungim aceste controale la frontieră”, a spus Karner, adăugând că suspendarea continuă a regulilor de liberă călătorie ale spațiului Schengen la acele granițe este necesară pentru a combate imigrația ilegală, informează Reuters.

Reprezentantul guvernului de la Viena a adăugat că suspendarea continuă a regulilor de liberă circulaţie în spaţiul Schengen la frontierele Austriei cu Slovenia şi Ungaria a fost necesară pentru a combate imigraţia ilegală.

AUSTRIA: Ministrul de Interne, în favoarea controalelor la frontiere între țările UE

În decembrie 2021, Comisia Europeană a propus o reformă ce prevede posibilitatea unei reacţii comune la frontierele interne din spaţiul Schengen în caz de ameninţări care afectează majoritatea statelor membre, precum ameninţări sanitare sau legate de securitatea şi ordinea publică.

Noile reguli vizează şi ”promovarea unor alternative eficiente la verificările la frontierele interne” pentru ca aceste controale ”să rămână o măsură de ultimă instanţă”.

La fel ca Franţa, Germania, Suedia şi Norvegia, Austria a reintrodus începând din 2015 controale aleatorii ale documentelor de identitate la frontierele sale, invocând criza migraţiei sau ameninţarea teroristă. Măsura, adoptată şi de Danemarca în 2016, a fost prelungită cu câte şase luni.

Mai multe state membre solicită UE să finanțeze ridicarea de garduri și ziduri la frontierele sale externe

Schengen este în principiu un spaţiu de liberă circulaţie fără controale la frontierele interne între 27 de ţări (23 de state din UE plus Islanda, Liechtenstein, Elveţia şi Norvegia) şi aceste controale sunt autorizate de codul frontalier Schengen doar cu titlu excepţional şi de o manieră temporară. Restricţiile de circulaţie impuse de statele membre în cadrul combaterii pandemiei de COVID-19 au fragmentat şi mai mult acest spaţiu.