AUSTRIA: Restricțiile care au intrat în vigoare începând cu 30 septembrie pentru cetățenii români sau UE care vin din România

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat ce măsuri se aplică în Austria începând cu 30 septembrie, măsuri valabile până la 31 decembrie 2020:

Pentru cetățenii români sau UE care vin din România, intrarea în Austria este permisă dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), tradus în limba germană sau engleză. Acesta nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor)

În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată) imediat după intrarea în Austria. Costurile carantinei vor fi suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic molecular SARS-CoV-2. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români.

Dacă nu poate fi prezentat certificatul medical sau dovada sigură a unei cazări adecvate, intrarea în Austria este interzisă.

Persoanele care dețin un drept de ședere/reședință în Austria sau într-unul din următoarele state: Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța (cu excepția regiunilor Île-de-France, inclusiv Paris, și Provence-Alpes-Côte d`Azur), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia (cu excepția regiunii de Nord și Lisabona), San Marino, Elveția, Slovacia, Slovenia, Suedia, Cehia (cu excepția regiunii Praga), Ungaria, Vatican, Marea Britanie, Cipru, pot intra liber în Austria dacă prezintă un document care să ateste dreptul de ședere / reședința într-una din aceste țări sau în Austria.

La intrarea în Austria, autoritățile vamale pot solicita inclusiv documente justificative care să ateste faptul că persoana/persoanele s-a/s-au aflat în ultimele 10 zile pe teritoriul statelor mai sus menționate.

Aceste măsuri nu se aplică transportatorilor profesioniști de mărfuri.

Se permite în regim permanent tranzitul, fără oprire, al cetățenilor români pe teritoriul Austriei spre destinații din alte țări. Este posibil ca la frontieră să fie cerute documente justificative care să asigure intrarea în țara de destinație: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc., precum și completarea unei declarații de intrare și  tranzit. Aceasta este disponibilă la următoarele link-uri:

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40226116/II_372_2020_Anlage_G.pdf

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40226115/II_372_2020_Anlage_F.pdf

Lucrătorii transfrontalieri – nu numai din țările vecine Austriei sau UE, ci și din terțe (non UE) și care pot prezenta o adeverință în acest sens din partea angajatorului austriac sunt exceptați de la prezentarea testului biologic-molecular la intrarea în Austria.

Excepția nu se aplică persoanelor care își desfășoară activitatea pe teritoriul austriac pe cont propriu sau prin agenții de intermediere.

Pentru persoanele care fac parte din următoarele categorii:

Membrii personalului misiunilor diplomatice sau membrii familiilor acestora care locuiesc în aceeași gospodărie; angajații organizațiilor internaționale sau membrii familiilor acestora care locuiesc în aceeași gospodărie; personalul misiunilor umanitare, personalul de îngrijire și medical; forță de muncă sezonieră în agricultură, silvicultură sau turism; ersoanele care sunt angajate de o instituție internă de stat de nivel regional sau guvernată de dreptul public și al cărui loc de muncă sau serviciu se află în străinătate, în măsura în care activitatea acestei instituții în străinătate este în interesul Republicii Austria, intrarea în Austria este permisă numai dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării, în limba germană sau engleză.

În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză. Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă.

Formulare de interes sunt disponibile la următoarele linkuri:

În Austria, în cazul deplasării în spațiul public, trebuie respectate în continuare câteva reguli.

Este interzisă apropierea la o distanță mai mică de un metru față de alte persoane. Sunt exceptate de la această regulă persoanele care locuiesc împreună.

Sunt permise evenimente cu caracter privat fără locuri prealocate cu participarea a până la 10 persoane în spații închise și până la 100 de persoane în spații deschise (inclusiv căsătorii), cu restricții regionale privind ora închiderii (10 pm sau 1 am).

În cazul spectacolelor cu locuri prealocate (e.g. teatru dau operă) este permisă participarea a până la 1.500 de spectatori, iar pe stadioane până la 3.000 de persoane, fiind obligatorie purtarea măștii în afara intervalului în care persoana stă pe locul prealocat.

În anumite regiuni, inclusiv Viena, clienții trebuie să se înregistreze la intrarea în localuri.

În unitățile medicale și de asistență socială este permis accesul unui singur vizitator zilnic pentru fiecare pacient. Se aplică excepții în cazul înmormântărilor, demonstrațiilor și a manifestărilor religioase.

Măștile trebuie purtate în toate spațiile publice  închise: farmaciile publice, spații comerciale (inclusiv benzinării), bănci, oficii poștale, restaurante, instituții de sănătate publică (inclusiv case de îngrijire a bătrânilor și sanatorii), săli de sport, în piețe (inclusiv în spații deschise), în mijloacele de transport în comun (inclusiv pentru transportul feroviar, autocare, telecabine) și taxiuri, în unitățile care oferă servicii unde distanța socială nu poate fi respectată (e.g. frizerii), la evenimente în spații închise (unde nu au fost atribuite locuri pe scaun în prealabil), la demonstrații unde nu poate fi menținută distanța de un metru față de alte persoane inclusiv la locul de muncă unde socializarea este inevitabilă.

Elevii și profesorii trebuie să poarte mască în afara sălilor de clasă. Pot fi utilizate măști de protecție chirurgicale sau eșarfe. Nepurtarea măștii de protecție sau a eșarfei va fi sancționată de organele de control cu amendă.

AUSTRIA interzice petrecerile în stațiunile de iarnă și introduce noi țări pe lista zonelor cu risc

AUSTRIA: Guvernul, acționat în judecată pentru cum a gestionat cazurile de COVID-19 din Ischgl

Coronavirus: AUSTRIA înăsprește restricțiile cu scopul evitării unei noi perioade de izolare

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!