AUSTRIA: Masca FFP2, obligatorie în aer liber începând de săptămâna viitoare

Masca FFP2 devine obligatorie în aer liber începând de săptămâna viitoare. Guvernul austriac a decis joi să introducă purtarea obligatorie a măştii sanitare de tip FFP2 în aer liber pentru a încerca să limiteze astfel răspândirea variantei Omicron a noului coronavirus şi să evite o nouă plasare a populaţiei austriece în lockdown, informează Agerpres citând AFP şi DPA.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a evocat în faţa reprezentanţilor presei, la Viena, „o situaţie foarte gravă” şi „o nouă provocare”.

Numărul noilor infectări a ajuns miercuri la aproape 10.000, față de 3.000 confirmate la debutul lunii ianuarie.

Începând de săptămâna viitoare, masca FFP2, deja obligatorie în Austria din ianuarie 2021 în transportul public şi în spaţiile publice închise, va deveni obligatorie şi pe stradă. Mai ales atunci când distanțarea nu va putea fi respectată, de exemplu când se stă la coadă.

Mai bine ajustată pe chip şi cu o arie mai mare de acoperire, masca FFP2 deţine o capacitate mai bună de filtrare, datorită formei şi materialului său, în comparaţie cu măştile sanitare uzuale.

Se va intensifica verificarea certificatelor verzi

Controalele ce vizează deţinerea certificatului verde vor fi intensificate. Comercianţii austrieci vor trebui să opereze verificări pentru a se asigura că doar vaccinații sau vindecații intră în magazinele lor.

Totodată, reglementările privind izolarea bolnavilor şi a rudelor lor au fost relaxate, pentru a evita paralizarea economică a ţării. Perioada de carantină a fost redusă la cinci zile după ce o persoană obţine un rezultat pozitiv la un test anti-COVID-19.

Şeful guvernului austriac nu a exclus însă un nou lockdown dacă situaţia din spitale se va degrada. Precedentul lockdown din Austria s-a încheiat pe 12 decembrie pentru persoanele vaccinate.

Persoanele nevaccinate rămân în continuare vizate de interdicţia de a-şi părăsi domiciliile.

Au încercat să scape de carantina din România cu acte false. S-au întors în Austria unde intră în carantină

În pofida creşterii bruşte a numărului de infectări, se pare ca planurile Austriei de a face obligatorie vaccinarea împotriva COVID-19 începând din data de 1 februarie au intrat “pe terenuri mişcătoare” din punct de vedere legal, din cauza variantei deosebit de contagioase Omicron, a declarat un expert austriac pentru DPA.

Varianta Omicron a dovedit că deţine o capacitate crescută de a evita sistemul imunitar. Din acest motiv infectările în rândul persoanelor deja vaccinate au devenit tot mai frecvente.

Deşi simptomele provocate de Omicron au adeseori tendinţa de a fi mult mai uşoare pentru persoanele vaccinate, există totuşi îngrijorarea că numărul mare al oamenilor care se infectează şi care ajung în spitale ar putea să copleşească sistemul medical din Austria.

Din acest motiv, noua variantă virală a schimbat situaţia pandemică după ce Austria a început să discute pentru prima dată, anul trecut, despre vaccinarea obligatorie, a explicat avocatul specializat în drept constituţional Heinz Mayer.

Planul de vaccinare

Planul de vaccinare obligatorie are în mare parte scopul de a proteja spitalele şi de a evita supraaglomerarea acestora.

“Odată cu apariţia Omicron, cărţile au fost amestecate din nou”, a spus Heinz Mayer.

“Dacă vaccinarea nu protejează suficient sistemul medical, atunci vaccinarea obligatorie nu este admisibilă”, a adăugat avocatul austriac.

Autoritățile doresc să se folosească de această lege pentru a-i face pe cei 1.000.000 de nevaccinaţi să se imunizeze anti-COVID-19. Pentru persoanele care vor încălca acea lege sunt prevăzute amenzi substanţiale, care pot să ajungă până la 3.600 de euro.

Cu excepţia partidului de dreapta FPO, toate partidele parlamentare din Austria au aprobat acest plan.

În prezent, aproximativ 70% din totalul rezidenţilor austrieci sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus.

AUSTRIA: Nu mai sunt valabile certificatele verzi eliberate pentru vaccinarea cu Johnson&Johnson

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!