Uniunea Sindicală din Austria (Österreichischer Gewerkschaftsbund – ÖGB) a elaborat în martie 2021 un ghid în limba română pentru lucrătorii care își desfășoară activitatea pe teritoriul Austriei, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Viena.

Ghidul intitulat „Ceea ce neapărat trebuie să știțiˮ cuprinde informații generale cu privire la: dreptul muncii, părinți și copii, asigurarea indemnizației de șomaj și asigurări sociale, taxe și scutiri de taxe, prevederile legislației fiscale și reprezentarea salariaților la întreprindere/instituție.

Documentul explică ce trebuie să conțină contractul de muncă și cum se încheie acesta, ce reprezintă fișă de serviciu (Dienstzettel), care este numărul orelor de lucru normale conform Legii privind reglementarea timpului de muncă și în ce condiții pot fi acestea depășite, dar și în ce condiții pot fi prestate ore suplimetare și cum se remunerează acestea.

De asemenea, puteți afla informații despre dreptul la concediu și despre învoirea de la locul de muncă pentru îngrijirea în caz de boală (Pflegefreistellung bei Erkrankung) și prelungirea acesteia.

AUSTRIA: Spargeri cu daune de peste 1.000.000 de euro, comise de români în Tirol

Este important să știți cum se calculează alocația pentru îngrijirea copilului (Kinderbetreuungsgeld)şi alocația pentru îngrijirea copilului în funcție de venit (Einkommensabhängige Kinderbetreuungsgeld).

Totodată, aflați care este cuantumul bonusului de parteneriat (Zuverdienstgrenze), ce înseamnă prestația familială (Familienbeihilfe) și cât este suma deductibilă pentru copii (Kinderabsetzbetrag).

Documentul face referire și la modul de solicitare și achitare a alocației de șomaj (Arbeitslosengeld), a pensiilor, a concediului de boală, a suplimentului familial sau ajutorului de urgență (Notstandshilfe).

Aflați și ce înseamnă lucrul cu normă redusă și cum se plătește, dar și informații despre asigurarea de pensii, de şomaj, asigurarea medicală sau contribuțiile suplimentare pentru coasigurarea sănătății (Mitversicherung in der Krankenversicherung)

Mai găsiți informații și despre cum se calculează și se achită impozitul pe venit, care sunt căile de atac În instanță (Rechtsmittel), cum se face o reclamaţie (Beschwerde) și la ce deduceri aveți dreptul.

Ghidul integral îl puteți consulta mai jos sau îl puteți descărcat de AICI!

informatii_munca_at

AUSTRIA: Viena și două landuri introduc noi restricții din cauza Covid-19

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!