Skip to content

Noutățile lunii noiembrie în Austria: Modificare reguli sanitare, vinieta 2022, anvelope de iarnă

Austria introduce în luna noiembrie o serie de modificări la regulile sanitare de combatere a coronavirusului, dar și noi cerințe pentru șoferi. De la vinieta 2022 la anvelope de iarnă, vă prezentăm în continuare cele mai importante noutăți.

Schimbarea regulilor Covid-19

– De la 1 noiembrie, dovada 3G (vaccinare, vindecare sau testare negativă) va fi necesară pentru a intra la locul de muncă. Singurele excepții sunt pentru persoanele care nu au contact cu ceilalți mai mult de 15 minute de două ori pe zi și chiar dacă acest lucru are loc în aer liber. Aceasta înseamnă că, în afară de pădurari și șoferi de camioane, nu vor exista multe grupuri profesionale care să fie exceptate de la 3G. Ca alternativă la 3G, este încă posibil să purtați o mască FFP2 pentru o perioadă de tranziție de două săptămâni.

– Din 8 noiembrie, Stiria va avea restricții sanitare mai dure, inclusiv o regulă de intrare 2G (se acceptă doar dovada vaccinării sau vindecării) pentru cina la restaurant sau accesul în baruri și obligativitatea măștii FFP2 în mai multe zone

– Începând cu 15 noiembrie, regula 3G se va aplica și pentru telecabine, cu excepția cazului în care sunteți rezident local ;i le utilizați ca transport public.

Este important de reținut că aceste reguli se pot schimba în continuare, în funcție de evoluția situației Covid.

Anvelope de iarnă

Atenție, proprietari de mașini: de la 1 noiembrie, anvelopele de iarnă trebuie folosite în condiții „de iarnă” – adică dacă este zăpadă sau gheață, de exemplu.

Dacă pe carosabil este zăpadă sau gheață, mașinile trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă sau, alternativ, să aibă lanțuri de zăpadă montate pe cel puțin două roți.

Vinieta 2022

Începând din noiembrie puteți cumpăra vinieta 2022 – autocolantul mic de taxare necesar pentru a circula pe majoritatea autostrăzilor din Austria – deși este valabil doar de la 1 decembrie.

Vinietele sunt disponibile la aproximativ 6.000 de puncte de vânzare din toată țara, așa că este foarte ușor de procurat. O listă de magazine este disponibilă aici. Anul acesta autocolantul este de culoarea caisei și va costa 93,80 euro pentru șoferi și 37,20 euro pentru motocicliști.

Taxele de afaceri PayPal mai mari pentru Marea Britanie

PayPal introduce noi taxe la plățile între companiile din Marea Britanie și cele din restul Europei după Brexit. Din 10 noiembrie, plățile dintre Spațiul Economic European (SEE) și firmele britanice vor fi taxate cu 1,29%.

Rata actuală este de aproximativ 0,5 la sută. Aceasta a rămas neschimbat încă de dinainte ca Regatul Unit să părăsească Uniunea Vamală și Piața Unică a UE. Dar PayPal a spus că acum se confruntă cu costuri suplimentare, cum ar fi creșterea taxelor interbancare între Regatul Unit și SEE.

Plățile între UE și țările din afara UE sunt taxate cu 1,99%. În UE, taxa pentru firme este de 0,5 la sută.

Sărbători legale

Pe 1 noiembrie este o sărbătoare națională în Austria, iar trei state au încă o sărbătoare în această lună: pe 11 noiembrie în Burgenland; pe 15 noiembrie în Austria Inferioară și Viena. Cel mai probabil, ultimele trei sărbători nu vă vor oferi o zi liberă de la muncă, dar depinde unde lucrați. Școlile și birourile guvernamentale sunt de obicei închise în aceste zile.

Este important de reținut că majoritatea magazinelor vor fi închise de sărbătorile legale naționale și vă puteți aștepta la cozi cu puțin timp înainte de ora de închidere cu o zi înainte, așa că încercați să vă faceți din timp stocurile necesare.

Târgurile de Crăciun

Sezonul sărbătorilor începe în noiembrie în Austria, primele piețe de Crăciun fiind deschise la jumătatea lunii. Se va aplica regula 3G (vaccinat, vindecat sau testat negativ).

În Viena, piețele se vor deschide în mai multe locații pe 12 noiembrie, inclusiv la Primăria Vienei, în campusul universitar Alten AKH, Stephansplatz și Spittelberg, apoi în Türkenschanzpark pe 13 noiembrie, la Maria-Theresien-Platz pe 17, la Palatul Belvedere pe 19 noiembrie și la Castelul Schönbrunn pe 20 noiembrie.

Trecerea la ora de iarnă

În noaptea dintre 30 și 31 octombrie, ceasurile se vor da înainte, ora 3:00AM devenind ora 4:00AM. Vom avea mai multă lumină dimineața, dar se va întuneca mai devreme.

Germania a intrat în zona galbenă. Austria, Marea Britanie și Belgia rămân pe lista roșie

„Lucrătorii români din sistemul de îngrijire austriac trebuie să beneficieze de cele mai bune condiţii de muncă”

AUSTRIA dublează amenzile pentru viteză și perioada de suspendare a permiselor auto