Skip to content

Românii, a doua cea mai mare comunitate de străini din Austria

romani in austria

Mai mult de un sfert dintre locuitorii Austriei au un „fond migrator”, având ambii părinți născuți în străinătate, potrivit datelor pentru 2021 ale institutului Statistik Austria.

Deși migrația este un subiect controversat pentru unii, Statistik Austria a spus clar că, dacă nu ar exista, țara pur și simplu s-ar opri din evoluție.

„Populația Austriei crește doar datorită imigrației. Fără aceasta, conform prognozei privind populația, numărul locuitorilor ar scădea pe termen lung la nivelul anilor 1950”, spune directorul general al Statistik Austria, Tobias Thomas.

Cu toate acestea, nu orice persoană cu un trecut migrator este considerată străină. Multe dintre ele au părinți născuți în străinătate, dar au obținut cetățenia înainte de a avea copii, sau aceștia au devenit cetățeni austrieci mai târziu.

Acesta este motivul pentru care, în ciuda faptului că 25,4% din populație are un „fond migrator”, procentul persoanelor de naționalitate străină este ușor mai mic, de 17,7%.

Românii, a doua cea mai mare comunitate de străini

Germanii reprezintă cea mai mare comunitate de străini în Austria însumând 218.347 de persoane. O creștere față de 2015, când numărul lor se ridica la 170.475.

Numărul românilor aproape s-a dublat, de la 73.374 în 2015 la 140.454 ]n 2021, devenind a doua cea mai mare comunitate de străini din Austria.

Comunitatea turcă, a doua cea mai mare comunitate străină din Austria în 2015 (115.433), a ajuns pe locul al patrulea (cu 117.944 de persoane), după germani, români și sârbi (121.643).

Ajută Austria să întinerească

În Austria, majoritatea persoanelor fără un trecut migrator (36,2%) au între 40 și 64 de ani. Ponderea este destul de mare și în rândul celor de 65 de ani sau mai mult, ajungând la 21,8%.

În ceea ce privește persoanele cu trecut migrator, majoritatea au între 40 și 64 de ani (34,%), urmate îndeaproape de cele cu vârste între 20 și 39 de ani (33,5%) și de copii și adolescenți până la 19 ani (22%). Doar 10,2% dintre persoanele care provin din migrație au peste 65 de ani.

Pe naționalități, austriecii au o vârstă medie de 44,8 ani, urmați de germani, care au o medie de 41,1 ani. Cele mai tinere populații sunt afganii care trăiesc în Austria (24,9 ani în medie) și sirienii (26,3).

Limba și educația

Persoanele cu un trecut migrator care trăiesc în Austria au un profil educațional diferit față de populația care nu provine din migrație, potrivit datelor Statistik Austria.

Aceștia sunt reprezentați mai des în segmentele educaționale cele mai scăzute și cele mai înalte și mai rar în segmentul de calificare medie față de restul populației.

Cu toate acestea, nivelul de educație al imigranților se îmbunătățește în timp, pe de o parte, datorită creșterii migrației interne, inclusiv a persoanelor cu studii superioare din UE. Pe de altă parte, ca urmare a politicii selective de imigrare față de cetățenii țărilor terțe, a precizat instituția.

În 2021, 19,4% din populația austriacă avea studii superioare, cum ar fi o diplomă universitară, iar 10,9% avea doar școala primară obligatorie. În ceea ce privește străinii, 29% aveau studii universitare și 25,1% au absolvit doar anii de școală primară.

Când vine vorba de copii și de limba pe care o vorbesc, germana a fost prima limbă a aproximativ 72% dintre copiii de 4 și 5 ani din instituțiile de învățământ primar din Austria.

Cu puțin sub șase procente fiecare, turca și limba bosniaco-croată-sârbă (BKS) au fost cele mai comune limbi primare non-germane. Acestea au fost urmate de română, arabă și albaneză, cu aproximativ două procente fiecare, și de maghiară (cu 1%).

Limbile persană, poloneză, slovacă, engleză, rusă și kurdă au fost primele limbi cu un procent de sub 1% fiecare.

Obținerea cetățeniei

Nu toți străinii devin austrieci, chiar dacă sunt în țară de zeci de ani. Unul dintre motive este faptul că procesul este costisitor, dar și pentru că se cere solicitanților să renunțe la cetățenia anterioară, ceva ce mulți nu sunt dispuși să facă.

Potrivit raportului, în 2021, majoritatea cetățenilor străini care au obținut cetățenia austriacă erau din Turcia (1.100), urmați de Bosnia (921), Serbia (782), Afganistan (545) și Siria (543).

Mai mult de o treime dintre persoanele care au obținut cetățenie austriacă anul trecut s-au născut în Austria, iar majoritatea naturalizărilor au fost ale tinerilor între 20 și 40 de ani.

AUSTRIA. Românii, loc fruntaș în rândul arestaților. Recomandările guvernului

AUSTRIA: Ministrul de Interne, în favoarea controalelor la frontiere între țările UE

Chiria în AUSTRIA. Ce sumă poate fi solicitată drept garanție

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK sau X!