Skip to content

Românii care se duc în AUSTRIA intră 14 zile în carantină dacă nu fac dovada unui test negativ la COVID-19

Austria emite avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, a anunţat miercuri, 8 iulie, guvernul de la Viena, care a invocat o înrăutăţire a situaţiei legate de COVID-19 în aceste ţări, transmite Reuters.

Măsura, care înseamnă că orice persoană care soseşte din cele trei state menţionate trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ la COVID-19, urmează avertizărilor emise săptămâna trecută pentru Serbia şi alte trei ţări non-membre UE din Balcanii Occidentali.

Nerespectarea măsurii de intrare în carantină în cazul neprezentării dovezii unui test negativ se sancționează cu amendă de 1.400 de euro.

Decizia a fost luată şi după ce peste 3.000 de persoane din provincia Austria Superioară, ce are graniţe cu Germania şi Republica Cehă, au fost plasate în carantină pentru a limita răspândirea COVID-19. În centrul acestui focar se află un grup de 180 de cazuri legate de o biserică din oraşul Linz cu mulţi enoriaşi români.

AUSTRIA: Românii care tranzitează această țară NU sunt obligați la autoizolare

”Vă rugăm să nu călătoriţi către aceste ţări. Acesta este apelul nostru urgent, întrucât pe de o parte înseamnă a expune riscurilor sănătatea tuturor, iar pe de altă parte am văzut că există chiar mai multe cazuri importate din aceste state”, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe Alexander Schallenberg.

În ultimele săptămâni în Austria au fost detectate aproximativ 170 de cazuri de COVID-19 având legătură cu o ţară străină, cea mai mare parte cu ”Balcanii”, a spus Kurz. El a precizat că la frontierele cu Ungaria şi Slovenia controalele vor fi dublate.

Lucru deloc obişnuit, cancelarul austriac a enumerat cerinţele specifice carantinei şi amenzile aferente pentru încălcarea acestora, adăugând: ”Acest lucru este din păcate necesar pentru că am văzut, în special recent în Austria Superioară, că oameni care au fost testaţi pozitiv nu respectă cerinţele specifice carantinei şi astfel pun în pericol alte persoane”.

MAE: Autorităţile austriece au informat că 99 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca infectaţi cu noul coronavirus

NOUA LISTĂ a țărilor exceptate de la măsura carantinei sau izolării la intrarea în România