Skip to content

Schimbarea permisului auto românesc cu unul austriac. Reguli și documente necesare

Schimbarea permisului auto românesc cu unul austriac. Reguli și documente necesare

Majoritatea permiselor de conducere străine pot fi utilizate pentru a conduce pe șoselele din Austria timp de cel puțin șase luni, la fel ca în majoritatea țărilor europene. În cazul permiselor auto eliberate în România, acestea pot fi folosite pentru o perioadă de până la cinci ani

Regulile pentru schimbarea în Austria a permisului de conducere eliberat în România sau alt stat UE

Permisele de conducere din România și alte țări UE sunt recunoscute în Austria și rămân valabile până la cinci ani atâta timp cât nu expiră. Acest lucru înseamnă că nu trebuie să fie schimbate cu un permis austriac după șase luni, însă șoferii pot alege să facă acest lucru în mod voluntar.
Ajutoarele financiare de care beneficiază românii din Austria în 2023: reduceri de impozite, subvenții la încălzire, bonusuri

Dacă un permis de conducere emis în România sau alt stat UE trebuie schimbat în Austria, autoritatea austriacă pentru eliberarea permiselor va trimite o cerere către țara emitentă pentru a verifica dacă poate fi eliberat un permis austriac.

Atâta timp cât nu există probleme, solicitanților li se va elibera un permis de conducere austriac în câteva săptămâni.

Expirarea permisului de conducere eliberat în România sau altă țară UE

Dacă un permis auto din România sau altă țară UE expiră în timp ce titularul este rezident în Austria, acesta va trebui reînnoit în Austria.

Schimbarea permisului de conducere în Austria

Cererile pentru schimbarea permisului de conducere în Austria se depun la un departament de poliție de stat, la LPD Wien (Sediul Poliției din Viena) sau la biroul administrației districtuale (Bezirkshauptmannschaft) unde locuiți.

Pentru preschimbarea unui permis de conducere eliberat în România sau alt stat UE se solicită următoarele documente în original și o copie:

– Pașaport sau carte de identitate
– Permis de conducere străin
– O fotografie (portret, 35 mm x 45 mm) în care solicitantul este clar recunoscut (dacă este posibil, în conformitate cu criteriile pentru fotografia de pașaport)
– Unde este cazul, un extras tradus al permisului de conducere din țara emitentă (facilitează procesarea pentru autoritate)
– Atunci când este posibil, confirmarea înregistrării în registrul civil (facilitează procesarea pentru autoritate)

În unele cazuri, autoritatea pentru eliberarea permiselor de conducere poate solicita documente suplimentare.

Taxa pentru preschimbarea permisului de conducere în Austria este de 60,50 de euro. Solicitanților li se eliberează un permis de conducere temporar dacă cel original este predat autorităților. Acesta este valabil timp de patru săptămâni de la data emiterii, dar numai în Austria și cu o carte de identitate oficială cu fotografie.
Chiria în AUSTRIA. Ce sumă poate fi solicitată drept garanție