Skip to content

AUSTRIA: Nu mai sunt valabile certificatele verzi eliberate pentru vaccinarea cu Johnson&Johnson

Certificatele verzi COVID-19 pentru imunizarea cu vaccinul monodoză Johnson&Johnson îşi pierd valabilitatea în Austria începând de luni, 3 ianuarie.

Decizia este valabilă atât pentru călătorii cât şi pentru accesul în spaţiile unde este cerut acest document, conform unei decizii luate anul trecut de guvernul austriac, relatează presa locală citată de Agerpres.

În Germania majoritatea persoanelor vaccinate anti-COVID-19 şi care totuşi s-au infectat au primit serul Johnson & Johnson, au remarcat experţii sanitari din această ţară în luna octombrie, când varianta dominantă a coronavirusului era Delta.

Între timp, guvernul austriac a primit date suplimentare care sugerează că acest vaccin are o eficacitate mai redusă şi faţă de noua variantă Omicron, în comparaţie cu vaccinurile ARN mesager, astfel că a menţinut decizia de a renunţa la vaccinul Johnson & Johnson, luată în noiembrie.

STS: Anumite categorii de persoane vaccinate trebuie să își genereze un nou certificat verde

Cele circa 260.000 de persoane imunizate în Austria cu serul Johnson & Johnson au fost notificate atunci că certificatul lor verde va expira începând din 3 ianuarie, iar pentru a-l putea folosi în continuare trebuie să se vaccineze preferabil cu un vaccin ARN mesager, Pfizer sau Moderna. Însă circa 75.000 dintre persoanele notificate încă nu s-au vaccinat din nou.

Danemarca, Finlanda şi Slovenia au renunţat de asemenea la administrarea vaccinului Johnson & Johnson.

Totuşi, cercetători sud-africani în colaborare cu compania Johnson & Johnson au susţinut joi că o a doua doză din acest vaccin oferă o protecţie de 85% în faţa variantei Omicron.

Trei români stabiliți în Austria s-au autodenunțat la DNA că și-au procurat certificate Covid fără să se vaccineze