Belgia: CARANTINĂ până la vindecarea leziunilor pentru persoanele diagnosticate cu variola maimuțelor

În Belgia au fost confirmate patru cazuri de variola maimuței, însă acestea prezintă „un risc scăzut pentru populația generală”, a asigurat vineri ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului, transmiterea are loc prin contact fizic foarte apropiat cu o persoană infectată (prin fluide corporale, printre altele) sau prin contact cu îmbrăcămintea sau lenjeria folosită de o persoană infectată. Variola maimuței poate fi transmisă și prin contact direct în timpul actului sexual.

După o perioadă de incubație care poate varia de la 5 la 21 de zile, persoanele infectate prezintă de obicei simptome ușoare inițial (febră, cefalee, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați și oboseală). Poate apărea o erupție cutanată, adesea pe față, care se răspândește la restul corpului și la organele genitale. Erupția se modifică și trece prin diferite etape până când apare o crustă.

variola maimutei europa

Majoritatea oamenilor se vindecă în câteva săptămâni. În mod excepțional, aceste simptome pot fi mai grave. Însă, în această etapă, cazurile raportate în Europa sunt în mare parte ușoare și nu s-au înregistrat decese.

Ce trebuie făcut în cazul unei erupții cutanate suspecte?

În cazul unei erupții cutanate suspecte, în prezent este indicat să contactați cât mai curând serviciul de urgență, care vă va recomanda un consult la un spital specializat. Până când variola maimuței este exclusă sau infecția este vindecată, trebuie evitat contactul strâns cu alte persoane și nu se recomandă contactul sexual.

Bărbații care fac sex cu alți bărbați sau persoanele care au mai mulți parteneri sexuali ar trebui să fie deosebit de atente.

Fără carantină pentru contactele cu risc ridicat

Persoanele infectate sunt plasate în carantină obligatorie până la vindecarea leziunilor, însă contactelor cu risc ridicat, cum ar fi concubinii și partenerii sexuali, li se cere să-și monitorizeze starea timp de 21 de zile – având în vedere perioada de incubație – și nu ar trebui să intre în carantină.

Contactul cu femeile însărcinate, copiii și persoanele imunodeprimate ar trebui evitat în această perioadă, potrivit ministrului Sănătății.

Evoluția cazurilor din Belgia este monitorizată îndeaproape, a afirmat în final ministrul, indicând, de asemenea, că varicela este, de asemenea, răspândită în prezent, în special la copiii mici. Aceasta este o boală diferită, dar leziunile pielii sunt oarecum similare. În caz de îndoială sau îngrijorare, cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră.

Campanie de conștientizare

Va urma o campanie de conștientizare, în special în comunitatea homosexuală. Sciensano va distribui mai multe informații specializate profesioniștilor din domeniul Sănătății. Institutul de Sănătate va explica în special modul de prelevare a probelor și la ce ar trebui să acorde atenție lucrătorii din domeniul sănătății, informează La Libre.

Potrivit OMS, cazuri de infectare cu virusul care provoacă variola maimuței au fost raportate până acum de Belgia, Elveția, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portogalia, Spania, Suedia, Marea Britanie.

Directorul OMS Europa, îngrijorat: „Variola maimuței și-ar putea accelera răspândirea la petreceri și festivaluri”

Șeful OMS: Imunitatea de grup nu este o opțiune

OMS: „COVID-19 are o rată de mortalitate de 3,4%. Gripa de sezon, sub 1%. Nimeni nu este imun”

Urmărește NEWSROMANIA.NET pe - GOOGLE NEWS!