Skip to content

Români arestați în Belgia pentru furtul a peste 5,5 tone de carne de porc dintr-un camion

Autoritățile belgiene au arestat vineri, 8 octombrie, trei români implicați în furtul mai multor încărcături de porci sacrificați. Cei trei au fost prinși în flagrant în Bornem (provincia Antwerp), unde au scos carcase de porc dintr-un camion și le-au încărcat într-o mică dubă.

Ancheta privind furtul de porci sacrificați a început cu puțin timp în urmă. O companie germană care comandase carcase de porc din Belgia a constatat că există deficiențe regulate în livrări. Au sosit mai puține carcase de porc decât au fost comandate și menționate pe documente.

O companie de transport din Flandra de Vest care a aranjat transporturile a fost informată despre lipsuri. A devenit rapid clar că un subcontractor român transporta carcasele de porc în Germania.

Datele de localizare ale camionului implicat, dar și camerele ANPR, au fost verificate și s-a constatat că șoferul român al camionului a părăsit abatorul din Kortrijk și apoi a ieșit de pe autostradă ajungând după o scurtă călătorie în Bornem. Mai exact în zona IMM Reedonk, chiar lângă drumul regional.

Duba frigorifică

„În momentul în care camionul a fost văzut în Bornem, a apărut și o dubă românească cu sistem frigorific”, explică Elke Wauters de la Poliția din Klein-Brabant.

„Vinerea trecută dimineața, ambele vehicule au fost reperate din nou în zona IMM-urilor. Am reușit să reținem trei persoane pentru furtul cărnii din camion”, a adăugat Wauters.

Poliția i-a interogat pe cei trei români și în cursul zilei de vineri au fost arestați de judecătorul de instrucție din Mechelen. Este vorba șoferul camionului și de cei doi ocupanți ai dubei frigorifice.

Românii au declarat că a fost prima dată când au furat porci sacrificați, carnea fiind destinată lor și familiilor lor.

5,5 tone de carne

Anchetatorii suspectează că nu a fost prima dată când au furat. Cel puțin cinci transporturi către Germania ar fi livrat mai puțină carne decât s-a solicitat. Potrivit companiei păgubite, minusurile constatate sunt de peste 5,5 tone de carne.

Poliția va continua ancheta în următoarele săptămâni și va încerca să afle unde au ajuns carcasele de porc furate. Este posibil ca porcii sacrificați să fi fost revânduți ilegal unor cumpărători din Belgia sau din străinătate.

Arestarea românilor, confirmată

Cei trei români au fost duși marți, 12 octombrie, la Judecătoria din Mechelen. Magistrații au confirmat arestarea lor preventivă.

„Tot ce pot spune e că clientul meu este șofer de camion de ani de zile. Are o experiență excelentă ca șofer și nu are antecedente penale”, a declarat avocatul Bart Vanmarcke după ședința judecătorească.

„Recunoaște că a fost implicat în furtul cărnii vineri dimineață. El a recunoscut acest lucru și la poliție. Potrivit acestuia, a fost vorba doar de un furt și nu are nimic de-a face cu alte posibile furturi”, a explicat avocatul șoferului român, conform Gazet van Antwerpen.

BELGIA: Un bărbat a provocat două accidente grave și apoi a furat mașina unui român cu tot cu soție și copil

Control la Frontieră: Documente de identitate false, folosite pentru ședere în Belgia

BELGIA: Patroni români, condamnați pentru sclavie modernă și amendați cu 48.000 de euro. Au fost denunțați de o firmă