Skip to content

Conexiunile patronului firmei a cărei barcă a intrat într-un stol de pelicani ca să amuze turiștii

Imaginile filmate și fotografiile făcute săptămâna trecută în Delta Dunării care arată cum o ambarcațiune intră într-un stol de pelicani doar pentru amuzamentul turiștilor, fotografi amatori pe Instagram și Facebook, au dus la declanșarea unei anchete.

Directorul executiv Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a declarat pentru Digi24 că acest tip de comportament al așa-zișilor operatori de turism este una dintr problemele cu care instituția se confruntă tot mai des. Pelicanul este simbolul Rezervației Biosferei Delta Dunarii

„Operatorii, își spun dumnealor de turism, dar acesta nu se poate numi turism, doresc să îi ducă pe turiști într-o așa-zisă vizitare a Deltei în regim extrem de alert. Adică, în câteva ore să vadă absolut tot și să le ofere și posibilitatea unei fotografii nemapomenite”, a declarat oficialul.

Luni, 14 iunie, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a anunţat, potrivit cotidianului Adevărul, că firma al cărui barcagiu a intrat cu ambarcațiunea într-o colonie de pelicani se va alege cu o plângere penală.

„Din primele verificări ale ARBDD, firma tulceană Royal Cruises SRL nu deţine licenţă de transport turişti pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi toate excursiile au fost ilegale. Noi, luni i-am chemat la sediul rezervaţiei, dar nu s-a prezentat nimeni. Acum, pregătim actele pentru o plângere penală“, a mai explicat guvernatorul, potrivit sursei citate.

Royal Cruises SRL a fost înființată în martie 2017 și are sediul în Tulcea. Asociatul unic și administrator este Dan Gabriel Zvanof, în vârstă de 37 de ani. Activitatea principală a firmei este „transporturi de pasageri pe căi navigabile interioare”.

Activitățile secundare sunt: transportul de marfă pe căi navigabile interioare, hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată și alte servicii de cazare.

Patronul firmei este fiul lui Valentin Zvanof, fost absolvent al Academiei Navale, promoția 1980, și prieten cu multe personaje influente din zonă.

Conform publicației Ziua de Constanța, printre colegii de seamă ai lui Valentin Zvanof se numără: un fost comandant al Poliției județului Constanța, un fost şef al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime, politicieni, doi contraamirali, unul fiind șeful Comandamentului Flotei.

„Ar trebui să ne educăm pe noi înșine, pe agenții economici, pe turiști. Totuși, într-o rezervație a biosferei trebuie să protejăm ce are rezervația mai de preț. Dacă noi le perturbăm locurile de cuibărire, de hrană, de odihnă, atunci este clar că am distrus echilibrul. Odată distrus echilibrul, pe perioadă lungă, efectele pot fi cele mai grave”, a mai declarat directorul executiv al Rezervației Biosferei Delta Dunării.