Skip to content

CRIMĂ ECOLOGICĂ: Păduri seculare dispar pe mâna specialiștilor Romsilva

News Romania a publicat în 2 aprilie 2020 articolul „Tăieri record de păduri în perioada stării de urgență”care se încheia cu avertismentul al Agent Green referitor la tăierea unor păduri seculare de pe raza Ocolului Silvic Nera, județul Caraș-Severin, păduri cu vârsta medie de 180 – 230 de ani.

Romsilva a reacționat în stilul caracteristic, cei de la Biroul de Presă dând dovadă, așa cum le-am explicat într-un e-mail, fie de rea-voință, fie de analfabetism funcțional.

De ce? Romsilva acuză că dezinformăm cititorii prin faptul că acele parcele se află în arii protejate, cu toate că nicăieri în articolul menționat mai sus nu scrie acest lucru.

Conform dreptului la replică primit de News Romania, parcelele de pe raza Ocolului Silvic Nera „nu se află în arii naturale protejate, nu au fost incluse în studiul PIN MATRA/2001/018, nu sunt incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și nici nu se încadrează în criteriile de desemnare a pădurilor virgine sau cvasivirgine.

Reprezentanții Regiei mai arată că pe raza Ocolului Silvic Nera din cadrul Direcției Silvice Caraș – Severin au fost identificate și incluse în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine 201,41 hectare păduri, aflate însă în alte parcele.

„Lucrările silvice efectuate, tăieri progresive, respectă amenajamentul silvic aprobat de autoritățile de mediu în decembrie 2017. Pentru o corectă informare a opiniei publice, vă rugăm să prezentați punctul de vedere al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și să solicitați informații înainte de a prelua acuzațiile defăimătoare ale organizației Agent Green”, au cerut cei de la Romsilva.

Șefii Romsilva ar trebui să știe că respectivele parcele nu au fost incluse în catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine deoarece nu au fost verificate până acum și nu s-au realizat studii pentru acestea în vederea includerii în catalog.

În România sunt incluse în Catalogul Pădurilor Virgine și Cvasivirgine aproximativ 30.000 ha, adică 10-20% din totalul pădurilor virgine și cvasivirgine estimate.

Restul nu sunt protejate în prezent, deoarce ele nu au fost identificate și nici nu beneficiază de protecție și prevenție în fața tăierilor prevăzute în amenajamentele silvice.

WWF România a verificat mai multe suprafețe și a identificat numeroase alte parcele pe raza Ocolului Silvic Nera, parcele omise și neidentificate în mod de specialiștii Romsilva și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură. Surprinzător, nu?

Pe de altă parte, există și alte parcele cu vârsta medie de peste 200 de ani cu caracteristici similare cu cele menționate anterior, printre care și cele scoase la exploatare de Romsilva.

Referitor la parcelele menționate în articol, pădurile seculare de acolo au fost incluse în categoria pădurilor de producție, cu toate că valoarea lor ecologică este inestimabilă.

Pădurile cu vârsta medie de peste 200 de ani sunt extrem de rare în România, aproape inexistente în Europa și de aceea trebuie conservate cu prioritate.

Conform Inventarului Forestier Național -IFN, doar 1% din totalul pădurilor au vârsta medie de peste 160 ani și 3% peste 140 ani.

 Suprafața pădurilor din România pe clase de vârstă. Sursa, IFN

Romsilva susține în dreptul la replică că aceste păduri respectă amenajamentul silvic din 2017. Da, dar cine le-a făcut din păduri seculare niște păduri bune de intrat cu drujba-n ele?

Romsilva. Care avea la dispoziție toată legislația pentru păduri virgine și păduri seculare de valoare deosebită pentru a le proteja.

Amenajamentul silvic realizat în 2017 ar fi putut fi realizat într-un mod corect și să reflecte și în documente realitatea din teren, dar autoritățile preferă o abordare axată pe exploatarea pădurilor și nu pe conservarea lor.

Foarte important! Pădurile administrate de Ocolul Silvic Nera și Direcția Silvică Caraș-Severin sunt certificate FSC, ceea ce înseamnă că ele trebuie gestionate responsabil și într-un mod corect.

A tăia o pădure cu vârsta de 230 de ani cu exemplare monumentale de până la 4-500 de ani este o crimă ecologică.

Va fi foarte interesant de văzut cine va achiziționa lemnele provenite din aceste păduri pentru că ar contribui la dezastrul ecologic girat de Romsilva, instituție care contribuie temeinic la distrugerea unor păduri cu valoare deosebită.