Skip to content

Dușman declarat al urșilor, ministrul UDMR al Mediului a secretizat transporturile de lemne

După mulți ani de presiuni și scandaluri, aplicația care monitorizează transporturile de lemne a început să funcționeze cu chiu cu vai din 10 februarie 2021. Mai multe organizații de mediu atrag atenția că Ministerul Mediului „a amputat ilegal noua aplicație Inspectorul Pădurii SUMAL 2.0”, făcând-o inutilă.

„Noua versiune a aplicației Inspectorul Pădurii poate fi accesată de către public. Aplicația Inspectorul Pădurii este instrumentul prin care orice cetățean poate interoga baza de date a SUMAL 2.0 și poate afla detalii despre transporturile de material lemnos. Accesul în aplicație se va putea realiza de pe orice dispozitiv fix sau mobil cu acces la internet, direct din browser, la adresa inspectorulpadurii.ro”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Ministrul Tánczos Barna este un dușman declarat al urșilor, specie protejată pe care nu o mai dorește prin  pădurile României. În 2005 era consilier local într-o comună din Harghita.

În același an a fost numit președintele Agenției Domeniilor Statului, apoi secretar de stat prin diferite ministere până în 2012. Atunci a fost ales prima oară senator. De când e prin parlament, a votat ca pădurile să fie protejate prin exploatare economică.

Nepotism în PNL. Senatorul Vela, fost ministru de Interne, îi face fiicei un rost în viață la Arii Protejate

Agent Green, Declic și Greenpeace acuză Ministerul Mediului că aplicația și portalul Inspectorul Pădurii asociate noului SUMAL 2.0 sunt private de informații publice cu încălcarea HG 497/2020, elementele cheie fiind secretizate și făcând imposibilă realizarea de anchete ample independente.

„Este vorba de o amputare mult mai gravă decât făcuse conducerea din anii 2017-2019 și pe care printr-o lupta consecventă alături de celelalte ONG-uri o corectasem în anul 2020. Mai precis, publicul nu mai are acces la transporturile de lemn mai vechi de trei zile, desi sistemul stocheaza toate transporturile din 2008 încoace”, a declarat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

„Nici ruta unui camion nu este disponibilă și nici destinația. Alertele din zonele unde lipsesc arbori au dispărut, iar fotografiile cu încărcătura, prevăzute în HG nu sunt disponibile pe noua aplicație. Pentru public este singurul mod de a distinge camioanele legale de cele care fac multiple transporturi pe zi cu un singur set de documente.”, a  explicat coordonatorul campanii păduri al Greenpeace România.

Colegul său de la Declic a precizat că: „au dispărut complet straturile cu ariile protejate și toate pădurile virgine și potențial virgine. Nu se mai poate vedea informația privind specia de arbori transportantă, informație care a fost înlocuită cu grupe generale, precum rășinoase sau foioase. Nu apar nici măcar promisele hărți de înaltă rezoluție”.

La Semenic, ministrul „Mister Cer” a dovedit încă o dată că ROMSILVA e stat în stat

Potrivit celor trei organizații, legislația rezultată în urma numeroaselor dezbateri este destul de clară. Normele stabilesc că următoare informații sunt publice fără limită de timp:

„Aplicația SUMAL 2.0 Inspectorul Pădurii prevăzută la art. 3 lit. h) este utilizată pentru a furniza populației informații și date din SUMAL 2.0 care au caracter public referitoare la exploatările forestiere și transporturile de materiale lemnoase/produse din lemn, cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal și a secretului comercial, și pentru accesul proprietarilor de fond forestier la informațiile din SUMAL 2.0 aferente proprietății.

Informațiile cu caracter public care pot fi vizualizate în aplicația SUMAL 2.0 Inspectorul Pădurii sunt:

  1. a) informațiile din avizul de însoțire cu privire la cod aviz, data și ora emiterii, emitent, tipul de transport, document de proveniență, punctul de încărcare, volum, specii/grupă de specii, sortimente, numele operatorului economic care efectuează transportul și numărul de înmatriculare al mijlocului de transport;
  2. b) traseul parcurs în timpul transportului disponibil public după finalizarea transportului;
  3. c) fotografiile mijlocului de transport față, spate și lateral, care se înregistrează în SUMAL 2.0;
  4. d) hărțile amenajistice înregistrate în SUMAL 2.0;
  5. e) informațiile aferente actului de punere în valoare și inventarul înregistrate în SUMAL 2.0;
  6. f) autorizația de exploatare cu numele operatorului economic care efectuează lucrări, înregistrată în SUMAL 2.0;
  7. g) coordonatele tuturor punctelor ce reprezintă schimbări în coronament/imagini, în urma procesului de teledetecție prin intermediul imaginilor satelitare pentru generarea de alerte automate”.

Reprezentantul Agent Green a mai spus că „transparența și trasabilitatea sunt elemente cheie în combaterea tăierilor ilegale. Atâta timp cât autoritățile au fost capable în ultimii ani să depisteze doar 1% din tăierile ilegale, credem că implicarea publicului la îmbunătățirea situației nu este doar o mână de ajutor, ci este esențială pentru stoparea dezastrului din pădurea României”.

Organizațiile cer de asemenea tragerea la răspundere a funcționarilor din minister care au girat această secretizare abuzivă.

Polițist, gaterist. Combinațiile lemnoase ale unui șef de post campion la infracțiuni