Skip to content

La Semenic, ministrul „Mister Cer” a dovedit încă o dată că ROMSILVA e stat în stat

Costel Alexe, Ministrul Mediului, este cunoscut și ca Mister Cer din cauza gradului avansat de cunoaștere a limbii engleze pe care declară că îl are. La o întâlnire internațională, unde s-a dat în stambă citind într-o limbă de proveniență necunoscută un text scris în engleză, Alexe și-a început discursul cu „mister cer” în loc de „mister chairman”.

Zilele trecute, Mister Cer a făcut o vizită scurtă în județul Caraș-Severin unde s-a prefăcut că vrea să vadă dezastrul din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, arie protejată administrată ilegal de Romsilva. A ajuns acolo cu elicopterul în semn de respect pentru jivinele care mai trăiesc în aria protejată.

Mister Cer a fost însoțit de Marcel Vela, ministru de Interne și vânător înfocat, dar și de șefa Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Adi Croitoru. În urma vizitei, a fost luată decizia ca Romsilva să mai administreze ilegal încă un an Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, potrivit unui comunicat al ONG-ului GEC Nera.

Acest parc este administrat ilegal de Romsilva de foarte mulți ani pentru că nu există, așa cum prevede legea, un plan de management. În lipsa acestuia, Romsilva poate dispune tăierea oricărui pâlc de pădure care îi face cu ochiul. Inclusiv a unor păduri vechi de fag de peste 130 de ani.

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului este condus de un individ care a încercat de trei ori să ia examenul de director. Nu a reușit să-l treacă nici când a candidat de unul singur. Nicolae Ifca este, ca și ministrul Vela, un vânător înflăcărat și un personaj care face grătare în mijlocul pădurii.

Nicolae Ifca, directorul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

Fostul biolog al Parcului, pentru scurt timp și consilier al Ministrului Mediului, a fost găsită responsabilă. Ea avertizase că Ifca folosea în mod discreționar camerele de supraveghere amplasate în parc pentru a-și satisface nevoile vânătorești.

Camerele de supraveghere au fost folosite pentru a-l monitoriza pe senatorul Mihai Goțiu când a vizitat Parcul, filmarea fiind distribuită și altor persoane. Senatorul este unul dintre puținii politicieni care a fost în acea zonă pentru a vedea dezastrul produs de Romsilva și a cerut înființarea unei comisii parlamentare.

„Practic, Romsilva sfidează legea, legile, normele de protecție a mediului și instituțiile statului cu această propunere. Mai grav e faptul că Ministerul Mediului avea obligația să constate că Romsilva nu și-a respectat obligațiile contractuale, fie din incompetență, fie din rea-voință, și să dispună încetarea contractului de administrare al Romsilva pentru Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, după trecerea celor 30 de zile din notificarea de punere în întârziere”, a explicat senatorul Goțiu.

Faptul că Romsilva vrea din tot sufletul să distrugă aria protejată a ieșit la iveală și în 2019 când organizația de mediu Agent Green a obținut noul plan de management al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului prin care Regaia Națională a Pădurilor propunea scăderea de la 47,5% la 32% a suprafețelor unde exploatările forestiere sunt interzise.

Indiferent de cine s-a perindat la conducerea Ministerului Mediului, indiferent de partidul care și-a pus omul în fruntea acestei instituții, Romsilva s-a dovedit nuca tare. Ministerul a permis ca Romsilva să administreze ilegal timp de aproape două decenii Parcul Național Semenic – Cheile Carașului.

S-a înființat și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. Când fostul director al acesteia a amenințat Romsilva cu anularea contractului de administrare al Parcului din cauza ilegalităților, a fost nevoit să plece din funcție.

În prezent, Agenția este condusă de Adi Croitoru, o doamnă care, potrivit CV-ului, a fost „conservator la Muzeul Pomi – Viticol Golești” și „profesor colaborator” al Facultății De Științe Tehnice din Pitești. Direct profesor. A sărit peste preparator, asistent, lector, conferențiar, grade pe care adevărații profesori le trec în ani de muncă. Direct profesor. Și nu numai la facultate, ci și la Grupul Școlar de Industrializarea Lemnului Pitești.

Adi Croitoru a absovit în 1991, la etatea de 25 de ani, facultatea menționată mai sus. Apoi șapte ani, nimic. Pauză în CV . În 1998 s-a făcut „conservator”, apoi din 2004 și-a găsit un loc la serviciul comunicare al Agenției pentru Protecția Mediului Argeș unde a stat până în 2010.

Au urmat alți doi ani de pauză până în 2012 când a devenit directorul APM Argeș. De fapt, din CV nu se înțelege dacă a fost director sau șef serviciu. C-așa-i în tenis! De aici s-a cocoțat în funcția de director Biodiversitate în Ministerul Mediului pe care a ocupat-o între 2014 și 2018.

Așadar, în zece ani, Adi Croitoru a trecut de la „conservator” și „profesor colaborator” de industrializarea lemnului la funcția de director al Biodiversității din Ministerul Mediului. „Mie nu mi-e frică de nimeni”, mi-a declarat președinta Ariilor Protejate într-un interviu care va fi publicat în zilele următoare.

Să revenim la ministrul Alexe, Mister Cer. După ce s-a uitat puțin prin tufișurile de la marginea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului și și-a bătut joc de jurnaliștii care-l așteptau cu orele la un deponeu de gunoi (gestionarea deșeurilor a adus României procedura de infrigement din partea Comisiei Europene), Mister Cer și-a luat tălpășița din județ. A mai bifat o vizită de lucru. Dezastruoasă.

Zonele parcului distruse de drujbe nu se află la șosea. Trebuie luat muntele în piept, ceea ce înseamnă timp, mult timp. Atât de mult încât Mister Cer ar fi avut timp să-și exerseze engleza execrabilă pe care o afișează, dar pe care o stăpânește perfect după cum se laudă.

https://www.facebook.com/andrei.ciurcanu/videos/3510080205668633/

Ministerul Mediului evită sancționarea ROMSILVA care distruge sistematic Parcul Național Semenic-Cheile Carașului

Parcul Național Semenic – Cheile Carașului va dispărea

Șeful Romsilva și-a pus în sfârșit favoritul la conducerea Parcului Național Semenic – Cheile Carașului

Catastrofa din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, girată de Romsilva

Senatorii PNL vor să tragă gaze prin PARCURILE NAȚIONALE