Skip to content

STUDIU | Creștere alarmantă a topirii ghețarilor la nivel global. Consecințe grave

STUDIU | Creștere alarmantă a topirii ghețarilor la nivel global. Consecințe grave

Pierderea gheții din ghețarii lumii s-a accelerat semnificativ în ultimii zece ani, conform unui studiu publicat miercuri, 19 februarie, cercetătorii avertizând că ritmul topirii ar putea fi mai rapid decât se aștepta anterior și că acest fenomen va contribui la o creștere a nivelului mării.

Studiul, realizat de o echipă internațională de cercetători, a arătat o creștere cu 36% a pierderii gheții între 2012 și 2023, comparativ cu perioada 2000-2011. În medie, aproximativ 273 de miliarde de tone de gheață se pierd anual, echivalentul consumului de apă al populației mondiale timp de 30 de ani.

Michael Zemp, profesor la Universitatea din Zurich și co-autor al studiului, a descris aceste descoperiri drept „șocante”, deși nu surprinzătoare, având în vedere încălzirea globală cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră.
►►► Descoperire uimitoare pe fundul oceanelor. Ce au găsit cercetătorii pe o nouă hartă subacvatică

Diferențe regionale și impact asupra regiunilor vulnerabile

Cercetarea a arătat că ghețarii au pierdut aproximativ 5% din volumul lor de la începutul secolului XXI, cu variații regionale semnificative: o pierdere de 2% în Antarctica și de până la 40% în Alpii Europeni. Zemp a subliniat că ghețarii mai mici se topesc mai rapid și că mulți dintre aceștia „nu vor supraviețui acestui secol”.

Pierderile rapide de gheață vor afecta, de asemenea, aprovizionarea cu apă dulce, în special în Asia Centrală și Anzii Centrali, regiuni care depind de ghețari pentru resursele de apă.

Ghețarii din Munții Chugach din Alaska: Această imagine, înregistrată de satelitul Sentinel-2 pe 6 octombrie 2017, arată ghețarii Scott (stânga), Sheridan (mijloc) și Childs (dreapta) în topire, alimentând lacuri și râuri în zonele lor din față. (Imagine: Date Copernicus Sentinel 2017)

Contribuția ghețarilor la creșterea nivelului mării

Ghețarii reprezintă al doilea cel mai mare contribuitor la creșterea nivelului mării, după expansiunea apei marine cauzată de încălzirea acesteia. Din anul 2000, topirea ghețarilor a contribuit la o creștere cu aproape 2 centimetri a nivelului mării, expunând aproape patru milioane de oameni de pe coastele lumii la riscul de inundații.

Impactul ghețarilor mici și marile plăci de gheață

Martin Siegert, profesor la Universitatea din Exeter, a avertizat că pierderea ghețarilor mici este îngrijorătoare, deoarece poate indica modul în care plăcile uriașe de gheață din Antarctica și Groenlanda vor reacționa la încălzirea globală. „Aceste plăci pierd masă de șase ori mai rapid decât acum 30 de ani și, când se întâmplă asta, nu mai vorbim de centimetri, ci de metri,” a explicat el.
►►► Utilizarea sării pe drumuri. De ce ar trebui interzisă

Ghețari în Oceanul Arctic: Această imagine, înregistrată de satelitul Sentinel-2 pe 12 septembrie 2017, arată ghețarii albaștri de pe arhipelagul roșiatic-maroniu Franz Josef Land, la nord de paralela 80 în Oceanul Arctic (negru). Ghețarii (albaștri) sunt acoperiți cu puțină sau deloc zăpadă (alb), indicând o pierdere semnificativă de masă. (Imagine: Date Copernicus Sentinel 2017)

Strategii pentru supraviețuire

Organizația Națiunilor Unite a declarat că salvarea ghețarilor este esențială pentru supraviețuirea planetei. „Trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră, atât de simplu și atât de complicat,” a subliniat Zemp. „Fiecare zecime de grad pe care o evităm ne salvează bani, vieți și probleme.”

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!