Skip to content

Zeci de ani de muncă silnică pentru un braconier care a ucis 500 de elefanți

Un braconier responsabil de moartea a 500 de elefanți a fost condamnat la 30 de ani de muncă silnică. El este acuzat și de tenativă de omor după ce a împușcat câțiva rangeri ai Parcului Național Nouabale-Ndoki din Congo.

Mobanza Mobembo Gerard, poreclit Guyvanho, este primul bărbat condamnat penal în Congo pentru infracțiunile de braconaj, trafic de fildeș și deținere de arme militare. Sentința a fost dată pe 19 august. El trebuie să achite rangerilor 68.000 de dolari.

Până acum, astfel de procese țineau de instanțele civile și se pedepseau cu maximum cinci ani de închisoare.

Guyvanho era cel care conducea acțiunile de braconaj în parc din 2008, potrivit Wildlife Conservation Society. Grupurile de braconieri erau alcătuite din 25 de persoane.

Ancheta a demarat la începutul anului 2018 când Guyvanho și alți câțiva braconieri au fost prinși după ce au împușcat 11 elefanți. Inițial, el a reușit să scape după o luptă cu rangerii parcului, dar trei braconieri au fost prinși.

Congolezul a fost dat în urmărire în urma declarațiilor făcute de aceștia și autoritățile l-au arestat în mai 2018. În iunie, chiar în timpul procesului, el a evadat din închisoare. Judecătorii l-au condamnat în lipsă la cinci ani și la plata unei amenzi de aproximativ 9.000 de dolari.

Guyvanho a continuat să braconeze, chiar dacă un alt mandat de arestare fusese emis pe numele său. La sfârșitul lunii mai 2019, o patrulă de rangeri a dat peste un grup de braconieri din care făcea parte și evadatul. Braconierii au deschis focul împotriva rangerilor, unul dintre ei fiind grav rănit.  A fost salvat datorită pregătirii medicale a colegilor săi.

Și de această dată, a reușit să scape, dar s-a lăudat în legătură cu participarea sa la acel incident. Poliția congoleză a reușit până la urmă să-l aresteze în iulie 2019. A încercat din nou să evadeze, dar fără succes. De aceea, a fost transferat la o altă închisoare.

Sentința este un mesaj puternic al autorităților că infracțiunile comise asupra animalelor sălbatice nu vor fi tolerate. Parcu Național Nouabale-Ndoki are 4.000 de km pătrați și este refugiul unei specii de elefant rară, elfantul de pădure, care diferă de cel african care poate fi văzut în savană.

Un tânăr de 21 de ani aflat la braconat a împușcat doi cai și i-a îngropat

Adolescent de 16 ani, la braconat cu armă artizanală. Doi buzoieni, arestați – VIDEO

Cu mașina Poliției la braconat. Noaptea, la lumina farurilor