Un celebru tablou de Picasso furat de români din Olanda a fost găsit în România

Pe 27 august 2018 presa olandeză scria că celebrul tablou „Cap de Arlechin” al lui Picasso ar fi fost găsit în Olanda. De fapt, acesta a fost găsit ieri, 17 noiembrie 2018, în România.

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost furate şapte tablouri: “Cap de Arlechin” de Pablo Picasso, “Cititoarea în alb şi galben” de Henri Matisse, “Podul lui Waterloo” şi “Podul Charing Cross” de Claude Monet, “Femeie lângă o fereastră deschisă” de Paul Gauguin, “Autoportret” de Meyer de Haan şi “Femeie cu ochii închişi” de Lucian Freud.

Gruparea de hoți, din care făceau parte și câțiva români, a operat în mai puțin de două minute. Acest jaf a fost numit de presa olandeză Jaful Secolului, valoarea tablourilor furate fiind de 18 milioane de euro.

Unele dintre tablouri au fost arse într-o sobă din casa mamei unuia dintre hoți.

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, scriitoarea româno-olandeză Mira Fetcu a anunțat că a găsit tabloul și l-a predat Ambasadei Olandei din București.

Mira Fetcu a scris un roman bazat pe furtul de la muzeul Kunsthal.

Ea a povestit pentru presa olandeză sâmbătă, 17 noiembrie, că în urmă cu zece zile a primit o scrisoare anonimă.

În aceasta se menționa că tabloul „Cap de Arlechin” este ascuns și i s-au dat instrucțiuni cum să-l găsească.

Imediat după primirea scrisorii, l-a sunat pe detectivul olandez cu care a cooperat când a scris cartea și apoi a plecat spre România.

Când a ajuns la adresa indicată a început să caute prin tufișuri. L-a găsit sub o piatră, învelit. L-a luat și l-a dus direct la Ambasada Olandei.

În seara de sâmbătă ea a fost interogată de polițiștii români, conform portalului nrc.nl.

  •  
  •  
ÎNSCRIE-TE acum pe pagina noastră de Facebook! - NEWS ROMANIA

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație și al International Consortium of Investigative Journalism. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.

error: ?