Un celebru tablou de Picasso furat de români din Olanda a fost găsit în România

Pe 27 august 2018 presa olandeză scria că celebrul tablou „Cap de Arlechin” al lui Picasso ar fi fost găsit în Olanda. De fapt, acesta a fost găsit ieri, 17 noiembrie 2018, în România.

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost furate şapte tablouri: “Cap de Arlechin” de Pablo Picasso, “Cititoarea în alb şi galben” de Henri Matisse, “Podul lui Waterloo” şi “Podul Charing Cross” de Claude Monet, “Femeie lângă o fereastră deschisă” de Paul Gauguin, “Autoportret” de Meyer de Haan şi “Femeie cu ochii închişi” de Lucian Freud.

Gruparea de hoți, din care făceau parte și câțiva români, a operat în mai puțin de două minute. Acest jaf a fost numit de presa olandeză Jaful Secolului, valoarea tablourilor furate fiind de 18 milioane de euro.

Unele dintre tablouri au fost arse într-o sobă din casa mamei unuia dintre hoți.

Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, scriitoarea româno-olandeză Mira Fetcu a anunțat că a găsit tabloul și l-a predat Ambasadei Olandei din București.

Mira Fetcu a scris un roman bazat pe furtul de la muzeul Kunsthal.

Ea a povestit pentru presa olandeză sâmbătă, 17 noiembrie, că în urmă cu zece zile a primit o scrisoare anonimă.

În aceasta se menționa că tabloul „Cap de Arlechin” este ascuns și i s-au dat instrucțiuni cum să-l găsească.

Imediat după primirea scrisorii, l-a sunat pe detectivul olandez cu care a cooperat când a scris cartea și apoi a plecat spre România.

Când a ajuns la adresa indicată a început să caute prin tufișuri. L-a găsit sub o piatră, învelit. L-a luat și l-a dus direct la Ambasada Olandei.

În seara de sâmbătă ea a fost interogată de polițiștii români, conform portalului nrc.nl.

ADRIAN MOGOȘ

Adrian Mogoș este jurnalist freelancer, membru al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigație www.crji.org și al International Consortium of Investigative Journalism www.icij.org. În cadrul ICIJ a făcut parte din echipa de jurnaliști a proiectului Offshore Leaks. A fost timp de opt ani șeful Departamentului Investigații al cotidianului Jurnalul Național. A primit bursele Balkan Fellowship for Journalistic Excellence și Milena Jesenská - Institute for Human Sciences din Viena. Pentru activitatea jurnalistică a fost premiat cu: CEI-SEEMO Award, Kurt Schork Award și mențiune specială Global Shining Light Award. Una dintre investigațiile pe care le-a coordonat a fost inclusă în UNESCO Global Casebook for Investigative Journalism, iar o alta a primit din partea juriului European Press Prize apreciere specială.