Skip to content

Câți ani trebuie să lucrezi în Danemarca pentru a beneficia de pensie de stat

Pensia in Danemarca

În Danemarca, cetățenii danezi primesc pensia de stat (folkepension) la atingerea vârstei de pensionare. Dar ce se întâmplă cu cetățenii străini care au trăit și au muncit în această țară?

În prezent, vârsta de pensionare în Danemarca este de 67 de ani, pentru persoanele care împlinesc această vârstă în 2024, fiind născute în 1957. Vârsta de pensionare urmează să crească la 68 de ani pentru persoanele născute după 1963 și chiar mai mult pentru generațiile ulterioare. Totuși, aceste vârste nu sunt definitive, guvernul danez având posibilitatea să le modifice în funcție de creșterea speranței de viață.
►►► Angajarea în Danemarca: Contract de muncă și alte documente necesare

Criterii generale pentru obținerea pensiei de stat

Pentru a te califica pentru pensia de stat daneză, trebuie să îndeplinești trei criterii de bază:

  1. Să fii cetățean danez.
  2. Să ai reședința în Danemarca.
  3. Să fi locuit în Danemarca cel puțin trei ani între vârsta de 15 ani și vârsta de pensionare.

Pensia in Danemarca – Excepții pentru cetățenii străini

Cetățenii străini pot, de asemenea, să se califice pentru pensia de stat dacă au locuit în Danemarca timp de cel puțin 10 ani între vârsta de 15 ani și vârsta de pensionare, dintre care cel puțin ultimii cinci ani înainte de pensionare trebuie să fi fost petrecuți în Danemarca.

Cetățenii din țările UE, așadar, inclusiv românii, SEE și Elveția nu trebuie să fie cetățeni danezi pentru a se califica pentru pensia națională, fiind supuși acelorași reguli ca și danezii. De asemenea, cetățenii britanici care au locuit în Danemarca înainte de Brexit rămân eligibili pentru pensia de stat daneză dacă îndeplinesc criteriile obișnuite, datorită acordurilor reciproce între Marea Britanie și UE.

Refugiații pot beneficia și ei de pensia de stat în anumite condiții, conform Legii Străinilor din Danemarca, deși pentru refugiații ajunși în Danemarca după septembrie 2015 se aplică reguli diferite.
►►► Salariul minim pe care îl pot încasa românii angajați în Danemarca

Valoarea pensiei

Valoarea pensiei de stat daneze pe care o poți primi depinde de numărul de ani în care ai locuit în Danemarca între vârsta de 15 ani și vârsta de pensionare. Pentru a primi pensia completă, trebuie să fi trăit și muncit în Danemarca timp de 40 de ani în perioada activă de muncă. Dacă ai locuit în Danemarca pentru mai puțin timp, vei primi o pensie parțială (brøkpension), calculată pe baza numărului de ani petrecuți în Danemarca.

Pensia din alte țări

Dacă ai acumulat pensii în alte țări, dreptul la aceste pensii în Danemarca depinde de regulile țării respective. Atunci când aplici pentru pensia daneză, cererea ta devine automat o cerere pentru pensie și în alte țări din UE/SEE, Elveția, precum și în alte țări cu care Danemarca are acorduri în vigoare. Autoritățile daneze vor trimite cererea ta către autoritățile relevante din celelalte țări, conform informațiilor personale furnizate. Mai multe informații puteți găsi AICI.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK și pe GOOGLE NEWS!