Skip to content

DANEMARCA | Muncitorii de la rezervorul morții, plătiți mult sub nivelul minim în construcții

DANEMARCA Muncitorii de la rezervorul morții, plătiți mult sub nivelul minim în construcții

Pe 26 noiembrie 2024 a avut loc un tragic accident de muncă în Danemarca. Trei persoane, printre care și doi români în vârstă de 20 și 25 de ani, au murit într-unul dintre cele mai grave accidente din țara nordică din ultimii 30 de ani. Alte șase persoane au fost rănite.

Tragedia a avut loc în timp ce acoperișul unui rezervor de biogaz, la care se turna încă beton, s-a prăbușit. Victimele au căzut în gol aproximativ 25 de metri. Alți români care lucrau acolo au scăpat ca prin miracol. Acesta este al treilea articol din seria publicată de Fagbladet 3F, revista unuia dintre cele mai mari sindicate din Danemarca.
►►► DANEMARCA | Rezervorul morții. Cauzele tragediei în care au murit doi tineri români

Sindicatul danez 3F consideră că salariile muncitorilor români din construcții care lucrau pentru Flemløse Biogas erau scandalos de mici. Acest lucru reiese din copiile fluturașilor de salariu ai acestora, emise de firma belgiană Ferbeco SAS, angajatorul românilor, aflate în posesia publicației Fagbladet 3F. Directorul companiei daneze recunoaște că salariile erau mici și solicită acum explicații.

Potrivit documentelor salariale, în octombrie 2024, Gavril Rusaniuc, în vârstă de 19 ani, și fratele său mai mare, Antoniu Rusaniuc, de 20 de ani, au câștigat fiecare un total de 2.463,84 euro brut, adică 18.386 coroane daneze, pentru 190,67 ore de muncă. Aceasta înseamnă un salariu mediu de aproximativ 96 de coroane pe oră.

Sursa: Fagbladet 3F

3F Byggegruppen a analizat fluturașii de salariu de la firma franceză și subliniază că în salariile muncitorilor români au fost incluse și numeroase ore suplimentare. 3F Byggegruppen este divizia din domeniul construcțiilor a sindicatului danez 3F (Fagligt Fælles Forbund) care reprezintă muncitori din mai multe sectoare, inclusiv construcții, transport și industrie.
►►► DANEMARCA | Doi tineri români au decedat în rezervorul morții. „S-au pișat pe siguranța oamenilor!”

Conform contractului colectiv de muncă pentru construcții și lucrări publice al 3F, salariul minim, inclusiv indemnizația pentru locuință, este de 167,65 coroane pe oră în Danemarca. La acesta se adaugă eventuale sporuri pentru ore suplimentare sau pentru muncă la ore atipice.

„Din păcate, muncitorii și-au riscat viața și integritatea fizică pentru un loc de muncă unde salariul era cu mult sub nivelul prevăzut de contractul colectiv pentru lucrări de construcții în Danemarca. Este absolut scandaloasă această situație”, a declarat Claus von Elling, președintele 3F Byggegruppen.

Trei oameni și-au pierdut viața în urma accidentului, iar alți șase au fost răniți. Una dintre victime a fost Adrian Semeniuc, în vârstă de 25 de ani. Mama, tatăl și fratele mai mare al lui Adrian Semeniuc nu știu cât câștiga acesta pentru munca sa pe șantierul din Fyn. Contractul de muncă al lui cu Ferbeco SAS este redactat în franceză, iar contul său bancar este încă blocat după deces.

Conform contractului dintre el și compania belgiană, semnat pe 23 mai 2024, muncitorul român din construcții trebuia să lucreze 44 de ore pe săptămână. Salariul convenit era de 2.374,14 euro pe lună brut, echivalent cu 17.709 coroane daneze. Gavril Rusaniuc avea o contract similar cu Ferbeco SAS.
►►► DANEMARCA: Amenzi de zece ori mai mari pentru transportatori și șoferii care se odihnesc în cabină

Publicația Fagbladet 3F a încercat fără succes să obțină un răspuns de la Ferbeco cu privire la salariul oferit muncitorilor români și dacă acesta era unul echitabil. Potrivit sindicatului 3F, nici una dintre companiile străine care activau pe șantier nu avea un contract colectiv de muncă în Danemarca. Nici compania daneză Flemløse Biogas nu semnase un astfel de acord.

Președintele 3F Byggegruppen subliniază că dezvoltatorul danez ar fi putut impune ca lucrările să fie desfășurate conform contractelor colective daneze. „Dacă nu s-au respectat în niciun fel salariile și condițiile de muncă daneze, atunci dezvoltatorul danez fie este complet indiferent față de condițiile muncitorilor, fie a urmărit doar să economisească bani”, a precizat acesta.

„Bineînțeles că nici eu nu pot accepta ca muncitorii să fi fost plătiți sub nivelul minim și să fi primit un salariu orar cu mult sub standardele daneze”, a spus Kurt Brusgård Poulsen, directorul, acționarul principal al Flemløse Biogas și fermier milionar.

Confruntat cu informația că fluturașii de salariu arată că mai mulți muncitori români au câștigat, în medie, 96 de coroane pe oră înainte de impozitare, inclusiv pentru ore suplimentare, pe șantierul firmei sale, directorul a răspuns: „Nu este mult. Nu știam absolut nimic despre asta. Și, probabil, nici nu ar trebui să știu”.

Confruntat cu declarațiile președintelui 3F Byggegruppen, Poulsen a adăugat: „Omul are dreptate, dacă informațiile despre salarii sunt corecte. Eu aveam impresia că au fost bine plătiți, judecând după mașinile cu care veneau la muncă. Dar, evident, nu pot baza nicio concluzie pe asta. Cred că erau mulțumiți de locul lor de muncă”.
►►► Drepturile generale ale angajaților în Danemarca

Ulterior, Poulsen a scris într-un e-mail către publicația Fagbladet 3F că „nu poate accepta” faptul că muncitorii au fost plătiți sub nivelul minim și că salariul pe oră era cu mult sub standardele daneze.

El a mai explicat că, potrivit contractului dintre Flemløse Biogas și antreprenorul general german Envitec, firma daneză, în calitate de dezvoltator, avea dreptul să solicite excluderea unui subcontractor sau furnizor de materiale dacă acesta a încălcat în mod semnificativ reglementările în vigoare sau termenii referitori la responsabilitatea socială.

„Prin urmare, am cerut imediat o explicație din partea Envitec care are responsabilitatea juridică de a se asigura că sunt respectate regulile privind responsabilitatea socială, inclusiv cele referitoare la salariul minim, siguranță și condițiile de muncă”, a mai scris Kurt Brusgård Poulsen. Directorul nu a răspuns însă dacă va garanta că toți cei care au lucrat la extinderea biogazului Flemløse Biogas vor primi salarii conforme cu contractul colectiv danez.

Cine sunt victimele și supraviețuitorii tragicului accident

Doi români, Sergiu Tcaciuc și Ionuț Boiciuc, au fost poate cei mai norocoși. Ambii s-au hotărât să își dea demisia cu aproape două săptămâni înainte de tragedie. Simțeau că nu erau corect plătiți, munca la înălțime li se părea nesigură și nu doreau să lucreze în întuneric și în condiții de vizibilitate redusă. (În fotografia articolului, Sergiu este în stânga apare alături de doi prieteni, ambii decedați: Adrian, în mijloc, și Antoniu)

Adrian Nicolae Semeniuc făcea orice i se cerea pe șantierul din Fyn. O cunoștință, Mihai Trisciuc, l-a sunat pentru a-i oferi un loc de muncă în Belgia, la firma Ferbeco. Compania căuta muncitori, iar Adrian Semeniuc a acceptat oferta.

Pasiunea lui era să călătorească. Avea nevoie de bani, pe care îi folosea, printre altele, pentru a plăti școala surorii sale mai mici și pentru renovarea casei familiei. Munca în construcții în străinătate nu era ceva nou pentru Adrian, pe care prietenii îl strigau Nicu. După ce a terminat liceul în Moldovița, a lucrat timp de cinci ani pentru o altă companie belgiană.

În august 2024, a plecat la Ferbeco unde a lucrat inițial timp de două-trei săptămâni la centrala de biogaz Flemløse Biogas, înainte de a fi trimis în Olanda timp de două săptămâni pentru o muncă similară. După aceea, s-a întors pe șantierul din Fyn.
►►► Salariul minim pe care îl pot încasa românii angajați în Danemarca

De fapt, Nicu intenționa să plece de la Ferbeco înainte de accidentul de muncă din 26 noiembrie 2024. Dar îi era teamă că nu își va primi salariul, așa că a continuat să muncească, au povestit jurnaliștilor danezi fratele său mai mare, mama și tatăl său. Nu era mulțumit de salariu, iar volumul de muncă era mare.

Se săturase de munca în construcții și își dorea o schimbare. Visa să își deschidă propria firmă de exploatare forestieră. Și să se căsătorească. De aceea, lucrarea din Fyn trebuia să fie ultima sa experiență de muncă în străinătate. Dar a devenit ultima sa experiență de muncă din viață.

Ultima conversație pe care a avut-o cu mama sa a fost cu o zi înainte de accident. L-a sunat din România pentru a-i ura „La mulți ani” de ziua lui. Împlinise 25 de ani.

Pasiunea lui Antoniu „Toni” Rusaniuc pentru mașini i-a adus locul de muncă la firma Ferbeco. Visa să devină șofer de TIR, dar încă nu avea vârsta necesară. Prin urmare, voia mai întâi să își deschidă un service auto și să își folosească abilitățile de mecanic dobândite în timpul studiilor. Își iubea micul SUV alb, motocicleta albastră și calul familiei, povestesc mama și fratele său mai mic care a supraviețuit accidentului.

În Danemarca, a fost pus și să sudeze structura din interiorul instalației de biogaz din Fyn, deși le-a spus clar că nu mai sudase niciodată înainte. Mai lucrase în străinătate, dar niciodată la înălțime. A murit la doar 20 de ani.

A treia persoană care a murit în accidentul de muncă a fost un belgian, manager de proiect. Conform martorilor supraviețuitori, el intrase în rezervor cu aproximativ cinci minute înainte ca structura acoperișului să se prăbușească. A fost găsit la câteva zile sub tonele de ciment și fier. Avea 53 de ani.

Ca prin minune, alți muncitori de pe șantier au scăpat. Unii cu răni grave, alții, cu mici zgârieturi. În vârstă de 19 ani, Gavril Rusaniuc nu avea deloc experiență în construcții atunci când s-a alăturat proiectului de extindere a instalației de biogaz din Fyn. Fratele său mai mare, Toni, i-a găsit locul de muncă la Ferbeco. Anterior, Gavril lucrase timp de două luni la o fermă de vite în Germania, după ce terminase liceul.

A acceptat să vină în Danemarca pentru că voia să câștige bani și să își continue studiile. Fratele său mai mare îl încurajase să obțină o diplomă pentru a putea deveni șofer de TIR mai târziu. Pe șantier, sarcina lui Gavril Rusaniuc era să ajute la turnarea betonului pe acoperișul silozului pentru a finaliza proiectul. Nu considera că munca era dificilă. Însă, ca și mulți dintre colegii săi, la început a avut probleme în a se obișnui cu lucrul la înălțime.
►►► Noile reguli de circulație introduse în Danemarca din 2025. Tot ce trebuie să știe șoferii români

Mihai Trisciuc, în vârstă de 49 de ani, a început să lucreze pentru Ferbeco în mai 2024, fiind angajat prin intermediul unui prieten. Compania căuta pe cineva cu experiență în domeniu, care să nu aibă nevoie de instruire.

Înainte de acest loc de muncă, lucrase timp de cinci ani pentru o altă companie străină în același domeniu, dar s-a hotărât să facă o schimbare. La Ferbeco, pe lângă munca efectivă, el avea și rolul de șef de echipă, fiind responsabil cu recrutarea muncitorilor pentru companie. Din satul său, a strâns o echipă de tineri români, pe care îi numea „băieții mei”. Zona este cunoscută pentru muncitori puternici și loiali.

Pe șantierul din Fyn, Mihai Trisciuc era și operatorul macaralei. Când muncitorii români au ajuns pentru prima dată la locul de muncă din Danemarca, au fost surprinși pentru că nu știau dinainte că trebuie să lucreze la 25 de metri înălțime. Nici unul dintre ei nu mai lucraseră vreodată la asemenea înălțime.

Au mai supraviețuit un angajat polonez al unei firme daneze care supraveghea turnarea betonului și presiunea din pompă. A stat agățat de marginea rezervorului până a fost salvat. Alți trei supraviețuitori, doi polonei și un belgian, au dispărut după accident. Fagbladet 3F nu a reușit să-I identifice.

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!