Skip to content

Istoric italian: „Pizza și carbonara sunt preparate americane, nu italiene”

Istoric italian: „Pizza și carbonara sunt preparate americane nu italiene”

Alberto Grandi, un profesor de istoria gastronomiei, a făcut câteva afirmaţii controversate într-un interviu recent în care a susţinut că multe preparate italiene au de fapt o istorie mai degrabă americană.

Grandi, care predă la Universitatea din Parma, în Italia, a declarat pentru Financial Times că s-a îndoit de autenticitatea anumitor preparate „Made in Italy” de mulţi ani, în special în ceea ce priveşte pizza, carbonara şi parmezanul, scrie Agerpres citând dpa.

„Atunci când o comunitate este vitregită de sentimentul de identitate, din cauza unui şoc istoric sau a unei fracturi cu trecutul, inventează tradiţii care acţionează asemenea unor mituri fondatoare”, a spus el, sugerând că istoria gastronomică a Italiei ar putea fi mai degrabă ficţiune decât realitate.

Ce au comandat românii prin Glovo în 2022

„Bucătăria italiană este mai degrabă americană decât italiană”, a afirmat Grandi într-un interviu.

Afirmaţiile au atins coarda sensibilă a guvernului italian. În ziua publicării articolului, ministerele italiene ale Culturii şi Agriculturii au depus o cerere oficială pentru candidatura bucătăriei italiene la statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO.

O decizie în acest sens va fi luată abia în 2025, dar ministerele au solicitat de asemenea ca UNESCO să includă bucătăria italiană pe Lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii în 2023.

UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, este o agenţie specializată a ONU care, potrivit informaţiilor de pe pagina sa de internet, are misiunea de a încuraja „identificarea, protejarea şi conservarea patrimoniului cultural şi natural din lumea întreagă, considerat de o valoare excepţională pentru umanitate”.

 Găluște cu prune! Rețeta ideală

Dezbaterea legată de apartenenţa culturală a preparatelor italiene s-a intensificat. Grandi a reacţionat la demersul guvernului declarând pentru La Repubblica că sunt „o grămadă de prostii” în candidatura depusă la UNESCO de autorităţile italiene.

Într-o declaraţie separată pentru CNN, Grandi a explicat implicarea sa în această controversă spunând că, parţial, ideea că italienii au emigrat în Statele Unite şi i-au învăţat pe oameni cum să gătească este inofensivă.

„Au emigrat (italienii – n.r.) pentru că nu au avut ce mânca aici, erau săraci”, a spus el. „Au plecat pentru că mureau de foame. Este ofensator faţă de bunicii noştri să descriem situaţia diferit”.