Skip to content

Medicii din Torino vor învăța AIKIDO pentru a se apăra de pacienți și rudele lor

Medicii din Torino vor lua lecții de Aikido, o artă marțială japoneză, pentru a se apăra de agresiunile pacienților și rudelor acestora, informează Corriere della Sera.

Cursul, format din zece lecții, este organizat de Ordinul Medicilor din Torino și Provincie.

Lunile trecute, instituția a încercat să măsoare amploarea fenomenului: în 2017 au fost semnalate 66 de episoade de violență verbală și fizică asupra medicilor, însă în realitate au existat mult mai multe cazuri.

De aici decizia Ordinului Medicilor de a-i învăța pe înscrișii săi să se „autoprotejeze” suprimând eventuale atitudini agresive.

La cursul – experimental – vor participa treizeci de persoane. Zece lecții, din 6 mai până pe 9 iulie, care vor dura jumătate de oră. Cursurile vor fi ținute de un expert în Aikido deținător al centurii de 4 Dan.

Este vorba de lecții foarte practice, în cadrul cărora medicii vor învăța să se apere de diferite tipuri de agresiuni, de la îmbrânceli la lovituri cu picioarele.

Din cele zece lecții, două vor fi dedicate corpului și propriopercepției, mai exact capacității de a-ți „simți” cu adevărat corpul în diferite poziții.

Înscrierile se vor putea face după întâlnirea din 22 martie.

Probabil și în România ar fi nevoie de asemenea cursuri de autoapărare, având în vedere frecvența cu care sunt agresate cadrele medicale.

De exemplu, la începutul acestei luni, un medic ginecolog a fost agresat chiar în holul spitalului în care lucrează.

Medicul a fost îmbrâncit şi aruncat la pământ de un individ extrem de nervos.

Pe lângă el au trecut mai mulţi pacienţi şi cadre medicale, fără ca vreunul să intervină.

Ceva mai târziu, două femei l-au ajutat să se ridice iar un alt medic a încercat să-l calmeze pe agresor.