Skip to content

Regulile și recomandările de care trebuie să țină cont șoferii începători de tir

Transportul de mărfuri cu tirul este din ce în ce mai dezvoltat iar oferta de locuri de muncă în acest domeniu este, deseori, mai mare decât numărul șoferilor de tir. Tocmai de aceea, există o mulțime de șoferi de tir începători, care au văzut o oportunitate în această meserie, au făcut o școală de șoferi pentru a avea permis pentru camion și pentru mașini de dimensiuni mari și au pornit în aventura foarte interesantă oferită de o astfel de ocupație.

Există o mulțime de momente interesante și foarte multe avantaje în meseria de șofer de tir, însă în același timp, există și o serie de responsabilități. Tocmai de aceea, orice începător trebuie să respecte o serie de reguli și să se educe pentru a fi cât mai echilibrat și cât mai serios.

Condusul prudent și economic

Un șofer respectat este un șofer eficient, iar prin eficiență se înțelege un consum redus de combustibil și o uzură cât mai mică a mașinii. Tocmai de aceea, este bine să se circule cât mai încet, deoarece acest lucru înseamnă un consum mai mic și riscuri mai mici. Viteza trebuie să fie una constantă iar dotarea unui număr din ce în ce mai mare de camioane cu sistem automat de menținere a vitezei, trebuie să fie folosită.

Economia poate să fie generată și de alte elemente, cum ar fi distribuirea cât mai corectă a mărfurilor și evitarea folosirii motorului la relanti. Mulți dintre șoferii cu experiență de zeci de ani ar zice că este imposibil să eviți rutele aglomerate și ambuteiajele, însă stația prin care se poate comunica cu colegii și un GPS bun pentru camion (nu trebuie să fie cel mai bun GPS, ci doar să fie exact) pot face o treabă excelentă.

Minimalizarea riscului de accident

Dacă se conduce în România, riscurile sunt destul de mari. Există întotdeauna riscul de a da peste șoferi care circulă cu viteză foarte mare și în momentul în care se circulă prin localități, există riscul ca cineva să sară în fața camionului. Este motivul pentru care trebuie să se circule mereu cu viteza legală, să se poarte centura de siguranță și să se comunice cât mai mult cu ceilalți participanți la trafic. Exista din ce în ce mai multe grupuri locale de șoferi de tir care oferă o mulțime de informații utile.

Meseria de șofer de tir este una care implică mult sedentarism. Tocmai de aceea, este bine să se facă exerciții regulate. Somnul adecvat este și el indicat și poate să fie secretul unei vieți cât mai sănătoase.

Evident, trebuie să se evite consumul de alcool sau alte substanțe interzise, să se respecte pauzele obligatorii și să se păstreze mereu o atitudine pozitivă. De asemenea, cei aflați la prima cursă trebuie să aibă în vedere că au nevoie de o trusă cât mai completă cu produse de îngrijire personală, haine și ustensile de bucătărie, deoarece viața de șofer de tir este o viață care transformă această mașină într-o a doua casă, scrie Agerpres.ro.