Skip to content

Willand, orășelul din Marea Britanie care anual se înalță cu doi centimetri. Geologii nu au o explicație

În Regatul Unit există o localitate care efectiv ”se ridică”. Este vorba de Willand, un orășel cu șase mii de suflete care îi uimește și pe cei mai reputați geologi prin ”creșterea” sa fără oprire cu circa doi centimetri pe an.

Un fenomen care deocamdată este imperceptibil de localnici. Și pe cât este de dificil să fie percepută diferența, pe atât este de greu să se găsească o motivație. Nu există mine sau puțuri petrolifere în zonă și pe moment nu există explicații geologice ale fenomenului.

Misterioasa creștere a fost constatată cu ajutorul sateliților, înălțarea solului depistându-se datorită a circa două mii de imagini radar furnizate de Sentinel-1, cu care a fost posibil să se măsoare modificările terenului cu o precizie milimetrică.

Și chiar dacă doi centimetri pe an pot părea puțini, peste câteva milenii Willand ar putea fi mai înalt cu zeci de metri. Potrivit lui Andrew Sowter de la Geomatic Ventures Limited „se poate găsi explicație pentru 99% dintre cazurile de terenuri în mișcare. Însă ceea ce se întâmplă în Willand pe moment nu are răspuns”.

Se crede că în urmă cu foarte mult timp sub Willand a existat un strat acvifer care, din motive necunoscute, a secat și care din motive la fel de necunoscute s-ar umple din nou, provocând ridicarea terenului. Însă aceasta este o explicație care ar lămuri numai parțial fenomenul.

O caracteristică cu adevărat neobișnuită, care oferă orășelului o fascinație aparte. Și deși nu se poate lăuda cu atracții turistice, datorită acestui fenomen atrage tot mai mulți curioși. Însă îngrijorările sunt mari deoarece pe aici se proiectează trecerea unei căi ferate de viteză mare.