Skip to content

Bețe-n roate puse de Interne Corinei Chiriac ca să nu rămână în SUA

corina chiriac securitate

Ministerul comunist de Interne încerca prin toate mijloacele să pună bețe-n roate celor ce rămâneau în Occident. Corinei Chiriac, care decisese să rămână în SUA, cerberii regimului comunist i-au confiscat diploma de absolvire a facultății și certificatul de naștere.

Informația apare în volumul al III-lea al dosarului D013304, într-o notă întocmită de Direcția pentru Pașapoarte în noiembrie 1989:

„În ziua de 24 noiembrie 1989 la PCTF București-Otopeni s-a prezentat pentru a ieși din țară în direcția New York cetățeanul american De Hondol Ion de 53 de ani comerciant care a intrat în țară la data de 17 noiembrie a.c. pentru afaceri la I.C.E. Mineral-Import-Export.

Cu ocazia controlului vamal, în bagajele acestuia, printre alte documente ce îi aparțineau s-au descoperit diploma de absolvire a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București și certificatul de naștere, ambele în original, aparținând numite Chiriac M. Corina-Angela care se află în SUA din luna octombrie 1989 având prelungire de viză până la 31 decembrie 1989. Documentele de mai sus au fost reținute, iar cetățeanului american i s-a permis ieșirea din țară. Au fost informate Direcția I-a și U.M. 0650 București.”

Direcția I a Securității se ocupa de informațiile interne, iar U.M. 0659 era codificarea pentru Serviciul Independent pentru Comerț Exterior, unitatea militară care controla comerțului exterior al României socialiste. Corina Chiriac a rămas în SUA între 1989 și 1994, timp în care a concertat, dar a și frecventat diferite şcoli pentru reorientarea sa profesională, potrivit RADOR.

Personajul prins la frontieră cu actele artistei era Ioan Curtean de Hondol (n.r. – Hondol este numele satului în care s-a născut) și a venit pe lume în 1936. Conform presei centrale, a lucrat ca strungar la Uzina Metrom din Brașov și dispecer la Electroprecizia Săcele.

În 1966 a fugit din țară, un an mai târziu ajungând la New York. Aici a studiat arta dramatică și a jucat într-un film. Ulterior și-a deschis o firmă de construcții și în 1988 a devenit reprezentantul unui concern american în Europa de Est. După 1990 a fost numit consul onorific al României în Insulele Belize și a candidat la parlamentare în 2000 pe listele Partidului Național Român, condus pe atunci de fostul director al SRI, Virgil Măgureanu.