Skip to content

Ceaușescu, salvat cu prețul vieții de un inginer urmărit de Securitate

Ceaușescu, salvat cu prețul vieții de un inginer urmărit de Securitate

Un eveniment parcă desprins din filmele lui Kusturica a avut loc în 1971. Nicolae Ceaușescu a fost la un pas de moarte dacă nu ar fi fost salvat de un inginer, „dușman” al Securității.  Totul pornise de la un „reșeu” și câteva aparate lăsate de izbeliște.

Până să folosească elicopterul ca să dea bir cu fugiții în decembrie 1989, fostul dictator obișnuia să facă vizitele de lucru în țară cu acest tip de aeronavă. În iulie 1971, așa cum reiese din dosarul D014787 (vol 1) aflat la CNSAS, în timpul unei vizite la un combinat chimic, „a fost evitată o catastrofă”.

Întâmplarea a fost relatată de general-maior Constatin Stoica, vicepreședinte al CSS – Consiliul Securității Statului și șef al Direcției Generale de Informații Interne, în timpul unei ședințe a comandamentului operațiunii „Forum”, adică organizarea conferinței naționale a Partidului Comunist Român.

„Legat de evenimentul Conferința P.C.R. să aveți în vedere, tovarăși, ca în sectoarele unde se pot produce explozii, avarii, incendii, accidente să se limiteze accesul, mai mult decît pînă acum. Eu aș vrea să vă dau un singur exemplu care este foarte edificator.

Anul trecut în luna iulie – tov. Pleșiță (n.r. – general-maior Nicolae Pleșiță, adjunct al ministrului de Interne și șef de direcție în Securitate) este martor – cu elicopterul – și s-a aterizat lîngă Combinatul chimic.

Un contabil sau nu știu ce funcționar, își încălzea mîncarea pe reșeu. Cînd a auzit elicopterul pe deasupra combinatului a uitat de reșeu și a ieșit afară, din care cauză s-a produs un incendiu în momentul în care tovarășul Secretar general ateriza. (n,.r. – Nicolae Ceaușescu)

De asemenea, alt salariat auzind elicopterul n-a mai supravegheat aparatele și era să avem o explozie de mari proporții, tovarăși, dacă inginerul, pe care de fapt noi îl lucram informativ că e dușman, nu s-ar fi dus, cu sacrificiul vieții, să închidă robinetele. În felul acesta a fost evitată o catastrofă, pentru că era catastrofă, pur și simplu.” Sursa foto: Muzeul Național de Istorie a României.

Sute de tone de deșeuri toxice aduse de Securitate din Occident, folosite în construcții

De ce nu controlau Partidul și Securitatea vistieria Bisericii Ortodoxe

Șpăgarii justiției comuniste. Bani, mese la cârciumi, alune, țigări sau casetofoane

URMĂREȘTE-NE pe FACEBOOK, X sau GOOGLE NEWS!